A Népi Front lapja

Venezuelai választások: a szavazatok többsége önmagában nem elegendő győzelemhez

A december 6-ai venezuelai parlamenti választásokon a többség megszerzése nem garantálja az ország nemzetgyűlése feletti irányítást, állapította meg Center for Economic and Policy Research (CEPR) csütörtökön kiadott elemzése.

„A média tudósításai többnyire az országos közvélemény-kutatásokon alapulnak, a képviseleti rendszer mindenféle magyarázata nélkül” – fogalmazott a CEPR társigazgatója, Mark Weisbrot egy sajtóközleményben. „Ennek következtében a legtöbb ember a hírek alapján azt gondolhatja, hogy az ellenzék győzelme elkerülhetetlen.”

Valójában, írta a közgazdász David Rosnick, Venezuela választási rendszerének alapját nem az országos szavazás képezi. Akárcsak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a választók a képviselőikre a saját választókörzetükben szavaznak.

„Azonban fontos megérteni, hogy a különbség a pártok és pártszövetségek által elnyert szavazatok és mandátumok százaléka között nem „gerrymandering”[i] vagy a körzetek más jellegű manipulálásának az eredménye, ahogyan azt időnként a média sugallja” – fogalmazott Rosnick. „Akárcsak az Egyesült Államokban és más országokban, a venezuelai képviseleti rendszer arányánál nagyobb képviseletet biztosít a kisebb lakossággal rendelkező államoknak.”

Venezuelában a ritkábban lakott vidéki körzetek általában inkább szavaznak balra, mint a városi központok, ami kétségtelenül a jelenlegi kormányzatnak kedvez. És ez azt is jelenti, hogy ha az ellenzéki pártok a szavazáson összességében meg is előzik a kormánypártot és szövetségeseit országos szinten, az nem jelenti szükségszerűen, hogy többséget szereznek a 165 tagú Nemzetgyűlésben. Néhányan a venezuelai ellenzékben kihasználták az ország választási rendszerével kapcsolatos tudatlanságot, hogy előkészítsék a terepet a választások utáni erőszakot, azt állítva, hogy az ellenzék egyértelmű parlamenti többségén kívül minden más kimenetel az eredmények elcsalása lenne.

Lilian Tintori, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo López felesége például nemrég azt mondta, hogy december 6-án vagy az ellenzék nyer vagy csalás fog történni.

„Sajnos” – fogalmazott Weisbrot – „számos nemzetközi támadás érte a szavazási rendszer integritását, és ez instabilitást vagy erőszakot is provokálhat a választások kimenetelétől függően. Ez különösen igaz a képviseleti rendszer működésének meg nem értésének fényében”.

Forrás: teleSUR English6Latin-Amerika Társaság

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Tervgazdaság versus tervszerűség

A sztálini tervgazdaság politikai gazdaságtana (rövid tanfolyam) Red Star, 2008, november 19 (kommunista.net) 1917-ben Oroszországban
Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
Légy szerző!
Légy szerző!