Választási körkép: így teljesít a magyar szélsőbal

A mainstream sajtó keveset foglalkozik a magyar baloldal antikapitalista pólusán elhelyezkedő pártok híreivel, így ez a cikk hiánypótló szerepet tölt be a tekintetben, hogy az olvasók tárgyilagos körképet kaphatnak a különböző marxista szervezetek választási kampányáról. Túl vagyunk a jelöltállítás időszakán, az aktivisták már le kellett adniuk az egyéni választókerületben való induláshoz szükséges minimum 500 aláírást. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján kijelenthetjük, hogy a Magyarországon bejegyzett marxista-kommunista pártok az alábbiak szerint vették az első akadályokat:

Munkáspárt: kétszer annyi jelölt, kétszer annyi szavazat?

Bár a Thürmer-féle Munkáspártot a kommunista érzelmű szavazók egy jelentése része nem tartja baloldali pártnak annak menekült-ellenes, nacionalizmusba hajló és kormánybarát politikája miatt, tény, hogy Thürmerék a 2014-es országgyűlési választáshoz képest megkétszerezték jelöltjeik számát. 16 év után először fordult az elő, hogy az egyéni választókerületek több, mint felében van munkáspárti jelölt. Természetesen ehhez hozzá járult is, hogy a Fidesz-kormány csökkentette az egyéni választókerületek számát, így a Munkáspárt nagyobb területű választókerületekben össze tudta vonni erőit egy-egy jelölt megállítása érdekében. Parlamenten kívüli pártként szokatlanul nagy anyagi háttérrel rendelkező szervezet (az elmúlt 4 évben 100 millió forintot meghaladó összeg állt Thürmerék rendelkezésére) ügyesen használta fel a támogatásokból érkező milliókat: a facebook oldal követőinek 100.000 főre történő bővítése erős kommunikációs fegyverhez juttatta a pártot.  A Munkáspárt válaszúthoz érkezett: a közel 70 jelölttel megállított országos lista és az erős internetes jelenlét megszakíthatja a párt 20 éve tartó mélyrepülését. Ha a munkáspárti szavazóbázis erősödése nyomán sikerül átlépni az 1%-ot, Thürmer Gyula bravúros politikusként vonul majd be a politikatudományba, aki képes volt romjaiból újjávarázsolnia pártját. Ellenben ha nem sikerült legalább megismételni a 4 évvel ezelőtti eredményt (0.56%), a Munkáspárt pusztulása véglegessé válik.

Balpárt: kimagasló önbizalom, elmaradó eredmény

A Balpárt azzal hívta fel magára az országos napilapok és médiumok figyelmét, hogy szövetséget kötött az MSZP-PM formációval, nem kis vitát generálva ezzel radikális baloldali körökben. Több elvtárs nehezményezte, hogy a Balpárt egy olyan miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely mögé sorakozott fel, amely nyíltan hitet tett a szociáldemokrata és antikommunista értékek mellett. A németországi Die Linke mintájára szerveződő párt egyetlen jelöltet kívánt indítani Kalmár Szilárd alelnök személyében. A szegények lakta VIII. kerületet saját állítása szerint jól ismerő pártvezető önmagát a legalkalmasabb jelöltnek mutatta be a közvélemény előtt, aki – ellentétben a többi ellenzéki párt jelöltjével -rendelkezik a fideszes Kocsis Máté legyőzőséhez szükséges társadalmi kapcsolatokkal, politikai-erkölcsi támogatással. Bár a párt az aláírásgyűjtés időszakában amatőr videókkal és plakátok ragasztásával erős reflektorfénybe állította jelöltjét, Kalmár Szilárd nem volt képes 500 aláírást begyűjteni 2 hét alatt a 8. kerületi lakosságtól. Kérdés, hogy ez kellemetlen kudarc mennyire készteti szerényebb, visszafogottabb politikai stílusra és reálisabb önkép kialakítására a Balpárt alelnökét.

Népi Front: érvénytelen szavazásra buzdítanak

A 2012-ben alapított új kommunista párt aktivistáit elsősorban az interneten agitálnak az érvénytelen szavazásra. A Népi Front úgy véli, hogy amennyiben az egyéni választókerületekben nem egy, hanem több ellenzéki jelölt indul, a kormányváltó voksok megoszlanak, ami fideszes győzelmet eredményez. A párt szerint  előfordulhat az a helyzet, hogy annak ellenére nyer egyéni mandátumot egy fideszes jelölt, hogy valójában a kormányváltást akarók vannak többségben. Ebből kifolyólag a Népi Front antidemokratikusnak tekinti a 2018-as választást és megkérdőjelezi annak eredményét. Az érvénytelen szavazásra való buzdítással azt akarja elérni az antikapitalista baloldali párt, hogy tömegek vonják kétségbe a választások tisztaságát és az újonnan megalakuló kormány legitimitását. Arra a kérdésre, hogy a párt miként kívánja leváltani az Orbán-kormányt, a Front aktivistái a népakarat alternatív módon történő megnyilvánulását, a kormányváltó erők nem szokványos úton történő lendületbe hozását említik.

Frontoldal