Útjára indult a huszonkilencedik segélyszállítmány

Március 4-én a Moszkva környéki térségből útjára indult az Orosz Kommunista Párt újabb segélyszállítmánya Novorosszijának.  A Moszkva környéki „Lenin” Állami Gazdaság logisztikai központtá lépett elő. Ide érkeznek be naponta a segélyküldemények a Moszkvai terület járásaiból, ahol azután ezekből a szállítmányokból állítják össze a Luganszki és a Donyecki Népköztársaságokba tartó teherautó-konvojokat. A munka a nap huszonnégy órájában folyik – és egészen addig tart majd, amíg véglegesen be nem köszönt a béke.

 

A konvoj indulása előtti búcsúbeszédében Vlagyimir Kasin, az OFKP KB elnökhelyettese rámutatott: a testvéri népnek nyújtott segítséghez való hozzájárulásukkal a kommunisták, továbbá mindenki, aki számára nem közömbös az ottaniak sorsa, lehetővé vált a konfliktus eszkalálódásának visszafogása.

 

„Ma útjára indítjuk az újabb, a huszonkilencedik szállítmányt. Ebben van minden, amire a leginkább szükség van: élelmiszerek, gyógyszerek, ruhák, könyvek. Indul egy külön furgon is, építőanyagokkal. Mint rendesen, ezúttal is csatlakoznak hozzánk déli megyék – így a tulai, az orjoli, a lipecki, a kurszki. A konvoj szigorú ütemterv szerint, holnapra érkezik meg végcéljára.

Örülünk, hogy Donyeck és Luganszk egyszerű állampolgárai értékelik munkánkat. Ezek az emberek a kezdetektől fogva az ottani bányákban, a honvédelmi üzemekben dolgoznak – elválaszthatatlan lelki kapcsolatok fűzik őket Oroszországhoz. Örömünkre szolgál, hogy közös akarattal elértük: nem dörögnek az ágyúk, nem lő az ellenséges tüzérség, nem folytatódik a békés emberek – gyermekek, öregek – gyilkolása. A hátország támogatása, az együtt elvégzett óriási munka nélkül aligha sikerült volna megőrizni pozícióinkat.

Az OFKP vezetőjének, Gennagyij Zjuganovnak a nevében is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki közvetlenül is kivette részét a segélyadományok gyűjtéséből.

Szláv testvéreinknek pedig békét, illetve azt kívánom, hogy sikerüljön mihamarabb helyreállítani a népgazdaságot. A tegnapi harcosok ma már építő zászlóaljakban dolgoznak, helyreállítják azt, amit a háború lerombolt – hogy a lakásokban, a szociális létesítményekben mihamarabb újra legyen meleg és világosság.

Mindez Novorosszijának azt a mélyreható akaratát mutatja, hogy újra lábra álljon, és várta legyen a valódi demokráciáért, a nacionalizmus, a fasizmus és a globalizáció ellen folyó harcban Hazánk határán” – mondta Vlagyimir Kasin.

Nyikolaj Vasziljev, az OFKP helyi bizottságának első titkára köszönetet mondott azoknak a pártszervezeteknek, amelyek a legaktívabban vettek részt a szállítmány összeállításában.

„Gondolom, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy milyen nagy dolgot is hajtunk végre. Egész aktívánk, híveink szívüket-lelküket beleadják ebbe az igen fontos ügybe. A mostani szállítmány összeállításában kiváltképpen aktívan vették ki részüket a Csillagváros, Frjazino, Ogyincovo, Podolszk, Szerpuhov, illetve a Lenin járás pártszervezetei. Mindarra, amit elvégzünk, igen nagy szükség van – és hálásan köszönik nekünk Novorosszija lakosai. Munkánkat ezért tovább végezzük – egészen a végső győzelemig” – mondta Nyikolaj Vasziljev.

A szállítmányt elbúcsúztató gyűlésen az egybegyűltekhez szóltak még: Vlagyimir Rogyin, az OFKP Moszkva Városi Bizottságának titkára, Kazbek Tajszajev, az OFKP-nek a Délkelet-Ukrajna lakosai számára nyújtott segítséget koordináló törzsének vezetője, továbbá a Donbassz képviselői.

 

K.K. Tajszajev vezetésével az orosz kommunisták küldöttsége humanitárius látogatást tett a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságba

Március 4-én a Moszkva környéki „Lenin” Állami Gazdaságból útjára indult az OFKP újabb, 29., Novorosszijának szánt segélyszállítmánya. Ebbe az állami gazdaságba a Moszkvai megye járásaiból naponta érkeznek a segélyadományok. Az állami gazdaság a beérkező adományokból állítja azután össze a Luganszki és Donyecki Népköztársaságba indítandó segélyszállítmányokat.

A szállítmány útnak indítása előtt elmondott búcsúbeszédében Vlagyimir Kasin, az OFKP KB elnökhelyettese emlékeztetett: a humanitárius szállítmány a legszükségesebbeket tartalmazza: élelmiszereket, orvosságokat, ruhákat, könyveket – továbbá egy, építőanyagokkal megrakott furgont. Az OFKP elnöke, Gennagyij Zjuganov, illetve a maga nevében is köszönetet mondott minden olyan aktivistának, akik kivették és kiveszik részüket a humanitárius szállítmányok összeállításából: a sztavropoli határterület, Észak-Oszétia, a karacsajev-cserkesszki, a Kabargyino-Balkar autonóm köztársaság, Tula, Orjol, Lipeck és Kurszk megye kommunistáinak.

Március 5-én – az OFKP KB elnökének, Gennagyij Zjuganovnak a megbízásából az OFKP küldöttsége újabb munkalátogatást tett Novorosszijában.

A küldöttséget Kazbek Tajszajev – az OFKP KB mellett a Délkelet-Ukrajnának nyújtandó humanitárius segítség koordinálására létrehozott Törzs vezetője, a KB titkára, az SZKP-KPSZSZ Központi Tanácsának első elnökhelyettese, az Állami Duma képviselője – vezeti. A küldöttség tagjai: Vlagyimir Rogyin, az Állami Duma képviselője, az OFKP Moszkvai Városi Bizottságának titkára; Julij Jakubov, a humanitárius szállítmányok kíséretével megbízott csoport vezetője, parlamenti képviselői tanácsadó; Julija Mihajlova, az OFKP Moszkvai Városi Bizottsága által kiadott „Pravda Moszkvi” újság főszerkesztője; Marina Karpenko, az OFKP KB apparátusán belül működő, a nemzetpolitikával, a FÁK ügyeivel foglalkozó, illetve a határon túli oroszok ügyeivel foglalkozó osztály vezető-helyettese; Szvetlana Zsihareva, az SZKP-KPSZSZ sajtószolgálatának vezetője.

A novorosszijai látogatás első napján a küldöttség kulturális és szociális intézményeket keresett föl. Ellátogattak a Krupszkaja Könyvtárba, ahol a vendégeket Valentyina Vjazovaja, Ukrajna Érdemes Kulturális Dolgozója, az intézet vezetője, továbbá a könyvtár munkatársai fogadták. Az igazgatónő, miközben körbevezette intézményében a vendégeket, elmondta: a könyvtár állományában 240 ezer kötet könyv, időszaki kiadványok, továbbá audió és videó anyagok találhatók. A küldöttség tagjai ezt követően fölkeresték a város 3. sz. kórházát, ahol találkoztak a létesítmény orvosi kollektívájával. A megbeszélések során szóba kerültek az egészségügyi szféra dolgozóit foglalkoztató kérdések. Így a gyógyszerekkel, orvosi műszerekkel való ellátottság kérdései, melyek elengedhetetlenek a kórház működése, az ott ápoltak minőségi ellátása szempontjából. Szóba kerültek még a gyógyászati létesítmény dolgozóinak járó kifizetések kérdései is.

A meglátogatott létesítmények között volt a „Szergej Prokofjev” donyecki nemzetközi repülőtér, melyért tavaly május 26 óta folytak a harcok. A repülőtér területén sikerült megismerkednünk az ott harcoló alakulatok „Givi” fedőnevű parancsnokával. Ő egy igen elvhű, merész, kemény akaratú, hősies ember, aki mesterien irányítja az egységébe beosztott népfelkelőket. Hősiességének elismeréseként az Állami Duma képviselői átadták neki a Nagy Honvédő Háborúban aratott Győzelem 70. évfordulójára kibocsátott emlékérmet, valamint a Győzelmi Lobogó egy másolatát.

„Givi” parancsnok egysége milicistáinak kíséretében sikerült megszemlélnünk a donyecki repülőtérért vívott harcok nyomait. A hajdan korszerű donyecki repülőtér mára tönkrement és a számtalan belövés következtében romhalmazzá vált. Láttuk a harcok során megsemmisült repülőgépek roncsait, mindenütt elgörbült repülőgéptörzsek hevernek.

A továbbiakban találkoztunk Alekszandr Taranyenkoval, a Donyecki Népköztársaság belügyi alakulatainak parancsnokával, illetve Andrej Purginnal, a Néptanács elnökével. Vele személyesen a kórházban sikerült találkoznunk, ahol gyógykezelésen van.

Késő délután találkozóra került sor Borisz Litvinovval, a Néptanács képviselőjével, a Donyecki Kommunista Párt vezetőjével, valamint Alekszandr Karamanovval, a Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnök-helyettesével. A találkozó során megvitattuk az Állami Duma, illetve a Donyecki Népköztársaság Néptanácsa közötti együttműködés, a képviselők közötti interparlamentáris kapcsolatok elmélyítésének kérdéseit. Bejelentettük, hogy az OFKP képviseletet kíván nyitni a Donyecki Népköztársaságban. A képviselet fő feladatai közé tartozik majd a Donyecki Népköztársaság területén élő orosz állampolgárok között végzendő munka, a DNR kormányával való együttműködés megszervezése olyan területeken, mint: a népgazdaság és a szociális infrastruktúra helyreállításának kérdései, a megfelelő orvosi ellátás közös erőkkel történő biztosítása, illetve donyecki lakosoknak – gyógyszerekben, élelmiszerekben illetve anyagi eszközökben való ellátottságuk függvényében – célirányosan juttatandó segítség kérdései.

Másnap, a hivatalos látogatás keretében, Andrej Purgin parlamenti elnök meghívására, a küldöttség részt vett a Néptanács plenáris ülésén. Az ülés kezdetén Gyenyisz Pusilin, a Néptanács elnökhelyettese megköszönte a vendégeknek, hogy ellátogattak a Donyecki Népköztársaságba, részt vesznek a parlament ülésén. Hozzátette: az ilyen látogatások elősegítik az Orosz Föderáció és a Donyecki Népköztársaság közötti baráti kapcsolatok fejlődését.

A továbbiakban Kazbek Tajszajev, a küldöttség vezetője – az OFKP KB mellett a Délkelet-Ukrajnának nyújtandó humanitárius segítség koordinálására létrehozott Törzs vezetője, a KB titkára, az SZKP-KPSZSZ Központi Tanácsának első elnökhelyettese, az Állami Duma képviselője – kapott szót. Aki felszólalásában köszönetet mondott a kollégáknak a meleg fogadtatásért, a Donyecki Népköztársaság Parlamentjének munkájában való részvétel lehetőségéért, és átadta Gennagyij Zjuganov, az OFKP parlamenti frakciója vezetőjének üdvözletét. Meghívta a donyecki parlamenti képviselőket, hogy kapcsolódjanak be az Állami Duma szakbizottságainak munkájába.

Kazbek Tajszajev részvétét és együttérzését fejezte ki a „Zaszjagyko” bányában március 4-én történt szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak és ismerőseinek. Beszédében elmondta: „Ez a tragédia mindannyiunk szívében mély fájdalmat keltett. E nehéz pillanatban fogadják őszinte részvétünket és együttérzésünket.”

Ezt követően Vlagyimir Rogyin felolvasta Gennagyij Zjuganovnak, az OFKP parlamenti frakciója vezetőjének Andrej Purginhoz, a Néptanács elnökéhez intézett üzenetét: „A Donyecki Népköztársaság lakói az Ön kezébe tették le sorsukat, gyermekeik jövőjét. Biztos vagyok abban, hogy Ön teljes mértékben megszolgálja majd az állampolgárok Önbe vetett bizalmát…”

Végezetül a küldöttség átadta a donyecki parlament képviselőinek a Győzelmi Lobogó másolatát, illetve a Szovjetunió Generalisszimusza, Joszif Visszarionovics Sztálin arcképével díszített órákat. A felek köszönetet mondtak egymásnak, és jelezték: az együttműködés a továbbiakban is folytatódik majd.

A parlamenti ülést követően a Donyecki Tudományos Akadémia sajtóközpontjában együttes sajtókonferenciát tartott Borisz Litvinov, a Néptanács küldötte, a Donyecki Kommunista Párt vezetője – illetve Kazbek Tajszajev és Vlagyimir Rogyin, mindketten az Állami Duma képviselői, és az OFKP ottani frakciójának tagjai.

A sajtókonferencián Kazbek Tajszajev emlékeztetett: „ A humanitárius segélyszállítmányokkal összefüggésben 2014 májusa óta az OFKP rendszeres tevékenységbe fogott, növelve a szállítmányok mennyiségét, az autókonvojok nagyságát. Mindmáig az OFKP 29 humanitárius konvojt indított útnak, összesen mintegy 3000 tonnányi szállítmánnyal: élelmiszerekkel, különböző használati cikkekkel és orvosságokkal. Az OFKP parlamenti frakciójának képviselői pedig 5000 újévi ajándékot gyűjtött a Donbassz gyermekei számára. Mi a jövőben is fokozni fogjuk az Ukrajna Délkeleti része lakóinak szánt humanitárius segítségnyújtásunkat.

Látogatásaik során az Állami Duma kommunista frakciójának képviselői rendszeresen találkoznak Novorosszija lakóival. Azon kérdések köre, amelyekkel a Donyecki Népköztársaság egyszerű lakói – főként nyugdíjasok, rokkantak, nagycsaládosok – a képviselőkhöz fordulnak, többnyire a szociális infrastruktúra működésével, a lakhatás, a mindennapi élet gondjaival, az orvosi ellátással, az élelmiszerekkel és gyógyszerekkel való ellátottság problémáival függenek össze.”

A sajtókonferencia során, újságírói kérdésekre válaszolva Kazbek Tajszajev hangsúllyal szólt Andrej Purgin, a Néptanács elnökének nagyfokú professzionalizmusáról. A parlament munkáját pedig úgy értékelte, hogy az igen konstruktív, eredményes – és látható rajta, hogy a törvényhozó testület abban érdekelt, hogy a DNR mindennapi ténykedésének kulcsfontosságú területein normalizálódjon a helyzet.

Vlagyimir Rogyin képviselő elmondta: küldöttségünk már nem először jár a Donyecki Népköztársaságban. Minden egyes utazásnak megvannak a konkrét feladatai. Így például létre kell hozni a Donbassz népe számára érkező humanitárius szállítmányok logisztikáját, meg kell szervezni e segélyszállítmányok elosztását. És, ami a legfontosabb, Rogyin megjegyezte: „… látjuk azt, hogy az itt szerzett információknak – így az önöktől kapott információknak – a sajtóban történt megosztása nyomán – ösztönözni, fejleszteni tudjuk az Ukrajna Délkeleti részének megsegítése érdekében Oroszország-szerte kibontakozó mozgalmat. Immár olyan folyamatnak lehetünk tanúi, amikor immár nem csupán egyes állampolgárok, de egész vállalatok gyűjtik a humanitárius segélyadományokat.

Így például az egyik hadiipari vállalat munkatársai öt, az egyik oktatási intézmény hallgatói és oktatói két tonnányi segélyadományt gyűjtöttek össze. Mostani látogatásunk egyik célja, hogy fölvessük a Köztársaság vezetésének: itt, a Donyecki Népköztársaságban pártunk képviseleteket nyithasson. A Donyecki Népköztársaság segítségére lehetnénk, például, közvetlen konzultációkkal, illetve – ha ezt a DNR képviselői igénylik – tapasztalatcserékkel, a birtokunkban lévő normatív dokumentumok rendelkezésre bocsátásával (egy-egy adott kérdésben).

Jogászaink készen állnak arra, hogy ideutazzanak, segítségére legyenek a különböző minisztereknek, az Önök képviselőinek (pártállástól függetlenül), továbbá a Donyecki Népköztársaságban nagy számban élő orosz állampolgároknak. Az OFKP-nak a Donyecki Népköztársaságban megnyitandó képviselete jelentősen megkönnyítené az Orosz Föderációval folytatandó együttes munkát, illetve a donyecki lakosságnak nyújtandó segítséget. Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lenne ezt a munkát itt, Donyeckben ellátni.”

Borisz Litvinov, a Néptanács képviselője, a Donyecki Kommunista Párt vezetője az OFKP-nak azt a szerepét hangsúlyozta, hogy ez volt az a legelső párt és frakció az Állami Dumában, amely arra szólított fel, hogy Oroszország ismerje el a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságban megtartott népszavazás eredményét, illetve népeik akaratát saját köztársaságaik létrehozására. A képviselő elmondta továbbá, hogy a két párt között erős pártközi kapcsolatok jöttek létre és az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának segítségével a DNR politikai rendszerének fejlődését szolgáló politikai építőmunkát folytatunk.

A delegáció munkalátogatásának végén találkozó jött létre a két orosz parlamenti képviselő – a kommunista frakció tagjai, Kazbek Tajszajev és Vlagyimir Rogyin –, illetve Alekszandr Kofman, a Donyecki Népköztársaság külügyminisztere között.

A külügyminiszter különös figyelemmel szólt az OFKP vezetésének, illetve parlamenti frakciójának arról az álláspontjáról, amellyel annak idején – a 2008. augusztusi események kapcsán – szolidaritását és támogatását fejezte ki Dél-Oszétia lakosaival. A külügyminiszter, egyebek mellett, megjegyezte: „Tudunk arról, hogy az OFKP frakciója (annak idején) nem egyszer fölvetette Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének kérdését. Az is köztudott, hogy az OFKP már nem egyszer kezdeményezte a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságban, a 2014 májusában megtartott népszavazás eredményeinek elismerését. Önök, az Állami Duma szószékén képviselik és védelmezik ezt az álláspontjukat. Népünk hálás Önöknek ezért az álláspontjáért, illetve a Novorosszija népének nyújtott sokoldalú támogatásukért.”

„Egyértelmű, hogy az OFKP teljes frakciója elkötelezett a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságban megtartott népszavazás eredményeinek elismerése iránt. Mi már nem egyszer fölvetettük ezt a kérdést. Mindannyiszor javasoltuk az ország vezetésének: legyen határozott, és vegye figyelembe a két népnek a népszavazás során kinyilvánított akaratát” – jelentette ki Kazbek Tajszajev.

Másnap a küldöttség továbbutazott a Luganszki Népköztársaságba, ahol találkozóra került sor a luganszki kozákok vezetőjével, Pavel Drjomovval, a „Prizrak” („Kísértet”) alakulat vezetőjével, Alekszej Mozgovojjal, Alekszej Karjákinnal, a parlament elnökével, Gennagyij Cipkalov miniszterelnökkel, Leszja Laptyeva oktatási, tudományos és kulturális miniszterrel. A találkozók végeztével mindannyiszor átadták a Nagy Honvédő Háborúban aratott Győzelem 70. évfordulójával kapcsolatos kitüntetéseket, illetve a Győzelmi Lobogó másolatait.

 

A küldöttség sajtókonferenciájának anyaga (oroszul):

https://www.youtube.com/watch?v=IBTTfYr-LDU&feature=player_embedded

A sajtókonferencia résztvevői elmondták, hogy Andrej Purgin, a donyecki parlament (Államtanács) elnökének meghívására érkeztek, aki nemrégiben járt Moszkvában. A hivatalos Oroszország képviselőin kívül Purgin akkor találkozott az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) bizottságainak vezetőivel, illetve a kommunista frakció elnökével, Gennagyij Zjuganov pártelnökkel, a frakció képviselőivel.

Elhangzott: az OFKP az Állami Duma hat bizottságának adja az elnökét.

Az orosz kommunisták hetente küldenek segélyszállítmányt a Donbasszba. Ezúttal 2,5 ezer tonna szállítmányt hoztak magukkal. Az orosz kommunisták hamarabb kezdtek küldeni segélyeket a Donbasszba, mint az orosz kormány – bár ez utóbbi ma már, kétségtelenül, jóval nagyobb szállítmányokat küld, mint a kommunisták pártja (összehasonlíthatatlanul nagyobbak is erre a lehetőségei).

Az adományok a „Lenin” Állami Gazdaságba érkeznek, ahol összegyűjtik, összecsomagolják azokat, és időről időre útnak indítják a segélyszállítmányokat.

 

Juhász Norbert

Népi Front

Egri titkára