Újra terjed a fajelmélet

Aggasztó hírek láttak napvilágot. A neves Guardian magazin figyelmeztet, hogy újjáéledőben van az egykori náci ideológia alapjául szolgáló fajelmélet. A fajelmélet a társadalmi egyenlőtlenségeket, a szegénységet és az országok közötti vagyoni különbségeket genetikai okokkal magyarázza.

A tudományosan sokszor cáfolt, faji felsőbbrendűséget hirdető áltudomány újra felemelkedőben van. Jobboldali véleményvezérek, antropológusok, pszichológusok és IQ “kutatók” egy szűk csoportja a fajelmélet feltámasztásán munkálkodik.  Követői a szociáldarwinizmust, a fehér felsőbbrendűséget és a fogyatékkal élők művi meggyilkolását – tehát az eugenikát – hirdetik. Nézeteik szerint az elnyomott szegények és kisebbségek tehetnek saját helyzetükről, mert nem rendelkeznek elég magas intelligenciahányadossal a pénzügyi siker eléréséhez. Bár hasonló szólamokat hallhattunk már a Fidesz kormány több vezető politikusától és a Jobbiktól is, az Egyesült Államokban az “alt-right” elnevezésű neonáci mozgalom az elmélet fő szószólója. Az egykori náci Németország iskoláiban bevett szokás volt, hogy matekórán a gyerekekkel számoltatták ki, hogy mekkora tehertétel a társadalomnak a különböző beteg, hátrányos helyzetű emberek ellátása illeve felzárkóztatása.

Amennyiben az embertelenséget hirdető fajelmélet újra társadalmilag elfogadottá és államilag elismert doktrínává válik, a szegények és a társadalom sérülékeny csoportjai szociális védőháló nélkül maradnak. Ebben az esetben a hajléktalanok és fogyatékkal élők ellátórendszere is lebontásra kerül, elvégre a szociáldarwinisták szerint kizárólag ők tehetnek saját sanyarú sorsukról… A neonácik világában nincs helye az olyanoknak, akiket élethelyzetüknél fogva véletlenül balszerencse ért.

(Guardian)