A Népi Front lapja

Újkori népvándorlás: a nemzetközi szolidaritás próbaköve

Korunk egyre nyomatékosabban jelentkező világválságának egyik súlyos jele az a népvándorlás, amely drámai méreteket öltve megindult a Közel-Keletről és más válságövezetekből Nyugat-Európa felé, Földünk háborúk, belpolitikai és gazdasági válságok, elmaradottság és nyomor sújtotta részei felől az „ígéret földje”, a fejlett Nyugat irányába. Ennek a már évek óta tartó migrációs hullámnak világosak a geopolitikai okai, ám egyelőre beláthatatlanok a következményei. Miközben a Nyugat és az Európai Unió tehetetlenül ingadozik befogadás és határzár között, a háborús pusztítás elől menekülő és a jobb élet reményében elinduló emberáradat megállíthatatlanul hömpölyög, mint megáradt folyó, áttörve a sebtében emelt fizikai és jogi gátakat.

migrants7migránsok3

Olyan ez, mint amikor a „kunyhók” elnyomott népe fellázad és megindul, hogy elfoglalja a „paloták” világát, döngeti a kapukat és falakat, s ezeket ledöntve sáros, bocskoros lábbal beront az úri szalonok puha szőnyegére, s befogadást követelve a meghökkent arcú, gazdag burzsoák elé lép.

migráció4

A burzsoázia a tőle megszokott képmutató emberbaráti és jótékonykodó gesztusokkal fogadja őket, miközben azon töri a fejét, miként lehetne kiebrudalni a betolakodókat.

agression

Felsorakoznak a rendőrök, megjelenik a katonaság, tanácskozik az úri parlament, de igazi megoldást képtelen találni erre a problémára.

Keleti pu 2015

Mert olyan világban élünk, amelyben egy kisszámú birtokos réteg bitorolja a földi gazdagság túlnyomó részét. Olyan világban élünk, amely gazdagokra és szegényekre oszlik. Olyan világban, amelyben a gazdagok elveszik a szegényektől, amijük van. Olyan világban, amelyben a népesség száma exponenciálisan nő az elmaradott, elnyomott és kizsákmányolt földrészeken, miközben a gazdag nyugati országokban a születések száma egyre csökken.

migránsok2

Egyre kevesebb ember él évszázadok óta felhalmozott vagyontömeg birtokában, miközben egyre növekvő embertömeg tengődik és nélkülöz a nyomorban.

szegénység

Csoda-e, hogy ez az ellentmondás feloldást kíván és kiegyenlítésre törekszik? Hogy a nélkülözők a gazdagok ajtaján kopogtatnak? Hogy ott, ahol sokan élnek, ahol háborúk dúlnak, a föld nem képes eltartani a népességet, és az emberek megindulnak oda, ahol bőség uralkodik, és ezt a bőséget kevesen élvezik? Hiszen csak azt követelik vissza, amit elvettek tőlük.

migráció5

A magyar kormány és nyomában már a gazdag nyugat-európai országok is bezárni igyekeznek a kapukat. Azt hiszik, ezzel megállíthatják az áradatot, miközben annak valódi okait nem szüntetik meg.

tranzitzóna Déli

Igyekeznek elkülöníteni a „menekülteket” a „gazdasági bevándorlóktól”, megfeledkezve arról, hogy a gazdasági bevándorló éppen olyan menekült, mint a politikai. Mert hiszen mit tegyen az ember, ha egyszer nincs mit ennie? Mit válaszolnának ezek az urak arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy még az Európai Unió 28 tagállama sem egységes, hogy Magyarország és a többi kelet-közép-európai, „volt szocialista” ország a több mint tíz éve történt csatlakozása óta sem volt képes felemelkedni és még csak a közelébe sem jutni a nyugat-európai életszínvonalnak? Hogy a déli EU-tagországok fokozatosan lecsúsznak, Görögország válságban van? Hogy miközben a tőke és az áru szabadon áramolhat az Unión belül, a munkavállalók áramlását korlátozni igyekeznek?

tranzitzóna Keleti

S a magyar kormány, miközben ádázul tiltakozik a gazdasági bevándorlók ellen, megfeledkezik arról, hogy számos magyar (és kelet-közép-európai) megy Nyugatra mint gazdasági bevándorló. Olyan ellentmondások ezek, melyek feloldást kívánnak. És az újkori népvándorlás ennek egyik első jele. Veszélyben vannak a „kétsebességessé” vált Európai Unió eddig elért vívmányai. Megrendül Schengen. Az USA szabadkereskedelmi törekvéseivel bekebelezni készül Európát. És a migránsok egyre csak jönnek, határzárak, kerítések, rendőrök, katonák és szigorodó törvények ellenére.

bezárt kapuk

Addig, amíg a Föld lakossága nem fog kiegyenlített életszínvonalon élni, amíg háborúk lesznek és kizsákmányolás, amíg nemzeti és vallási megosztottság nehezít meg mindenfajta integrációt, addig ez nem is lehet másként.

Németh Attila

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Proletárdiktatúra és demokrácia

Proletárdiktatúra és demokrácia a politikai néphit szerint összeegyeztethetetlen fogalmak, mondván, hogy a
No thumbnail available

Élő hazugságok, meghamisított történelem

Élő hazugsággá vált az, hogy a Kádár-rendszer alatt ment tönkre az ország,
No thumbnail available

A kommunizmus áldozatai?

Mint a rendszerváltás óta egy ideje minden évben, úgy most is a
Légy szerző!
Légy szerző!