Új szakszervezet az egészségügyben

Nemzeti üggyé tennék az egészségügyet az érdekvédők Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete néven új egészségügyi érdekvédelmi szervezet alakul a jövő év elején – tudta meg a Magyar Idők. Az új szakszervezet rövidítése, a Reszasz kiejtésében az angol resuscitation, vagyis újraélesztés szót idézi, nem véletlenül, céljuk ugyanis nem más, mint újjáéleszteni a magyarországi egészségügyi érdekvédelmet. Az új szakszervezet egyik alapítója a lap információi szerint Dénes Tamás, aki a közelmúltban még a Magyar Rezidens Szövetséget vezette, majd sikertelenül szállt harcba a Magyar Orvosi Kamara elnöki pozíciójáért.

Dénes Tamás a lap érdeklődésére nem cáfolta a hírt. Mint mondta, elismerik a jelenleg létező egészségügyi érdekvédelmi szervezetek erőfeszítéseit, de azok mára lendületüket vesztették, nem képesek kellő elszántsággal és hittel képviselni az ágazatot. Ezért az egészségügyet és az abban dolgozókat nem is veszi komolyan a kormány.

Az új orvosszakszervezet, az ápolókkal és a többi egészségügyben dolgozóval összefogva nemzeti üggyé szeretné tenni az egészségügyet, mert – emlékeztetett Orbán Viktor Fidesz-kongresszuson elhangzott szavaira – a kormánynak ebben a vészterhes időben csak a nemzeti ügyekre marad érdemi energiája. Mint a kormányfő fogalmazott: „csakis a polgárok tehetnek valamit nemzeti üggyé, ha mellé állnak, ha rábírják a politikát a cselekvésre, ha néha egyenesen kikényszerítik azt”. Ezért kell a Reszasz alapítója szerint az egészségügyet nemzeti üggyé tenni, mert a problémák nem az orvosok, az ápolók vagy a kórházigazgatók, hanem mindannyiunk, az egész ország problémái. (Forrás: Magyar Idők)

Nem vagyok optimista. A szakszervezetnek a dolgozók harci szövetségévé kell válnia! Más út nincs. F.Zs.