A Népi Front lapja

Tüntettek a lengyel tanárok

A tervezett oktatási reform ellen tüntettek hétfőn az egyik lengyel pedagógus szakszervezet tagjai hétfőn a lengyelországi vajdasági központokban.

A lengyel kormány által előterjesztett, jelenleg társadalmi konzultációra bocsátott reform keretében a jövő tanévtől Lengyelországban visszatérnének az 1999-ben megszüntetett modellhez, mely nyolc évfolyamos általános iskolából és négy évfolyamos gimnáziumból állt. A jelenlegi rendszerben a hat évfolyamos általános iskolát a három évfolyamos gimnázium követi, majd a szintén három évfolyamos líceumban tanulnak tovább a diákok.

A tiltakozásokat szervező Lengyel Pedagógusszövetség (ZNP) képviselői károsnak minősítették a reformtervezetet. Úgy látják, hogy káoszt okozna az iskolarendszerben, rontaná az oktatás minőségét, és sok pénzbe kerülne.

A legnagyobb, többezres tüntetés Krakkóban zajlott. Varsóban a szervezők szerint 2 ezren gyűltek össze, a többi vajdasági városban több száz fős tiltakozások történtek – írja az MTI.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban összegyűlt tüntetők előtt Grzegorz Schetyna, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform elnöke beszélt. Hátrányosnak nevezte a reformtervet, és bejelentette: pártja bizalmatlansági indítványt nyújt be Anna Zalewska lengyel oktatási miniszter ellen.

Képtalálat a következőre: „jan guz”

A ZNP, a Szolidaritás, valamint egy harmadik lengyelországi pedagógus szakszervezet képviselői a tüntetésekkel egyidejűleg Zalewska miniszterrel egyeztettek a reformról. Zalewska “átgondoltnak, felelősségteljesnek” minősítette a kormánytervezetet, és rámutatott: épp a ZNP-nek néhány évvel ezelőtti követelményeit teljesítik általa. Az oktatási rendszer reformja része a tavaly november óta kormányzó Jog és Igazságosság párt választási programjának.

A szakszervezet közölte, hogy a terv káoszt okozna, növelné az osztályok létszámát és a tanárok munkahelyének elvesztéséhez is vezetne.

A tanárok és a hozzájuk csatlakozott szülők, valamint szakszervezeti aktivisták Varsóban gyűltek össze, és azzal vádolták a kormányt, hogy nem veszi figyelembe az ő problémáikat. „Ezek a reformok rosszak, és addig lesznek tüntetések, amíg meg nem változtatják őket,” – mondta Jan Guz, az Összlengyelországi Szakszervezeti Szövetség vezetője.

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Az "én ötvenhatom"

1956 hatvanadik évfordulója alkalmából sorozat indult a Magyar Rádióban és az M1
No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
Piros fejfák

Piros fejfák

Fodor József: Piros fejfák Nyírfa leng sírjuk fölött, Lágy szélütem. Aludjatok Csendesen. Aludjatok - A nagy élet ellobog.   Hol
Légy szerző!
Légy szerző!