Tüntetések törtek ki Brazíliában Rousseff végleges felelősségre vonása után

A brazil szenátus a múlt héten elsöprő többséggel megszavazta Dilma Rousseff elmozdítását a hivatalából, miután közel egy évig tartó felelősségre vonási eljárást folytattak ellene, amely megbénította dél-amerikai legnagyobb országát, és felfedte a brazil társadalomban húzódó mély megosztottságot. Rousseff helyét a korábbi alelnöke, Michel Temer vette át, aki az elmozdítását célzó kampányt vezette.Képtalálat a következőre: „brazília tüntetések 2016 szeptember”

Rousseff felelősségre vonása ellen számos brazil városban tüntettek az elmúlt egy hétben. São Paulóban múlt hétfő óta minden nap demonstrációk zajlottak, amelyek mindegyike rendőri erőszakba torkollott, és hanggránátokat, könnygázt és gumilövedéket vetettek be a tüntetők ellen. Szerdán, a felelősségre vonási eljárás lezárulásának napján zajlott a legnagyobb tüntetés, amelynek során az egyetemista Débora Fabri arcát gránátrepesz találta el, és az estét a helyi kórházban töltötte. Később a Facebook-oldalán arról írt, hogy a bal szemére megvakult.

Rousseffet bűnösnek találták a szövetségi költségvetés manipulálásában, amivel a növekvő recessziót próbálta elrejteni. Védekezése során hangsúlyozta személyes őszinteségét, valamint azt, hogy nem volt részese annak a korrupciós rendszernek, amely az ország politikai életét az elmúlt évtizedekben jellemezte. A 81 brazil szenátor hatvanegy százalékát ítélték el vagy áll vizsgálat alatt korrupció miatt.

Miután letette a hivatali esküt, az új elnök, Michel Temer a televízióban intézett beszédet a lakossághoz, amelyben nemzeti egységre szólított fel, és visszautasította azokat a vádakat, hogy felelősségre vonási eljárás puccs lett volna. Temer és a törvényhozáson belüli támogatói reformot hajtottak végre a nyugdíjrendszerben, illetve változásokat eszközöltek a munkafeltételekben, valamint lefaragták a kormányzati kiadásokat, amely hatással lesz a brazil általános közegészségügyi rendszerre.

Rousseffet 2014-ben a szavazatok 51 százalékával választották meg, miután programjában a szociális kiadások bővítését ígérte. 2015-ben azonban egy kisebb költségvetési kiigazítás miatt, amely nyomán ténylegesen csökkentették a társadalombiztosítási ellátásokat, maga lépett vissza néhány ígéretétől.

A tiltakozások

A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a korrupcióban érintett kongresszus eltávolította a demokratikusan megválasztott elnököt, hogy keresztül nyomhassa a neoliberális reformjait, nagyobb hatalomra tegyen szert, és megállítsa a képviselőket gyanúba keverő Lava-Jato (Autómosó) névre keresztelt nyomozást.

Bár a társadalmi mozgalmak, amelyek hagyományosan kötődnek Rousseff Munkáspártjához – például a Dolgozók Központi Szövetsége (CTU) vagy a Földnélküli Dolgozók Mozgalma (MST) – támogatják a tüntetéseket, a résztvevők többsége nem szükségszerűen követeli Rousseff visszatérését. Ehelyett új, általános választásokat akarnak. A Global Voices újságírója, aki ott volt a közösségi médiában megszerveződött São Pauló-i tüntetéseken, kevés munkáspárti zászlóról és transzparensről számolt be. A résztvevők többsége 25 év alattinak tűnt.

A tiltakozások a városi egyik ütőerének számító Paulista sugárútról, a São Pauló-i Művészeti Múzeum (MASP) elől indultak, majd a tüntetők döntötték el, hogy a város mely pontjára vonuljanak. Kedden és szerdán a Folha de São Paulo újság szerkesztőségéhez akartak vonulni, amely szerintük támogatta Rousseff felelősségre vonását. Csütörtökön pedig a jelenleg Michel Temer által vezetett Brazil Demokratikus Mozgalom Párt (PMDB) székháza lett volna a célállomás. A rendőrök mindegyik nap feloszlatták a tüntetést, mielőtt még elérhették volna a céljukat, míg a pénteken, a főként fekete feminista mozgalmak által szervezett demonstrációt egyáltalán nem engedték felvonulni.

A tüntetők erre barikádokat kezdtek építeni a tüntetések útvonalába eső utcákon, valamint két demonstráló megrongált néhány bankot. Augusztus 31-én a São Pauló-i Largo do Arouchében egy rendőrautót is összetörtek.

A hét folyamán a rendőrség számos embert ideiglenes őrizetbe vett, mások pedig, mint például az egyetemista Débora Fabri, súlyosan megsérültek. A beszámolók szerint augusztus 31-én a rendőrök két fotóst is megtámadtak, és az egyiküknek összetörték a fényképezőgépét. Másnap egy másik fotóst, Fernando Fernandest szájba lőtték egy gumilövedékkel.

Egy Caio Castor nevű aktivista által készített videón az látható, amint a rendőrök csütörtökön tüntetőket vernek a Nove de Julho sugárúton, mikor a demonstrálók a városközpontja felé vonultak.

A magánkézben lévő Folha de São Paulo napilapban, amelyről azt tartják, hogy támogatta a Rousseff elleni felelősségre vonási eljárást, „Fasiszták szabadon” címmel jelent meg szerkesztőségi cikk, amely hatalmas felháborodást keltett a közösségi médiában. A cikkben azzal vádolták a tüntetőket, hogy provokálják a rendőröket, valamint köz- és magántulajdont rongálnak. Az írás azt követelte, hogy a rendőrök válasszák szét a tüntetőket békésekre és erőszakosakra, illetve a „bűnözőknek” és „fasisztáknak” nevezett utóbbiak megbüntetését követelte.

A hét folyamán a tüntetők egy hatalmas tiltakozást terveztek szeptember 4-re, vasárnapra, az Paulista sugárútra. A tagállami kormányzat azonban kiadott egy határozatot, amelyben megtiltotta bármilyen demonstráció szervezését, arra hivatkozva, hogy a sugárút a paralimpiai fáklya útjába esik. Ez óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában, azonban a São Pauló-i polgármestere által mediált megbeszélés után a kormányzó engedélyezte a tüntetők számára, hogy a fáklya elvonulása után megtarthassák a tüntetést. A Facebookon több mint 50 ezer ember jelezte részvételét vagy érdeklődését a vasárnapi rendezvény iránt.

Írta: Talsa Sganzerla

Forrás: Global Voices

Fordította: Latin-Amerika Társaság