Thürmer barátja köztörvényes gyilkosnak tartja Kádár Jánost

2009. december 12-én a delmagyar.hu internetes portál meglepő hírt tett közzé honlapján: Lázár Jánosnál járt Thürmer Gyula, aki nem ment üres kézzel Hódmezővásárhely akkor polgármesteréhez. Saját kötetét adta a fideszes politikusnak ajándékba, amit a Munkáspárt elnöke maga dedikált „Őszinte elismeréssel és tisztelettel munkásságáért” aláírással. Thürmer ezután elmondta, nagyra becsüli Lázár Jánost mint polgármestert, országgyűlési képviselőt és a Fidesz meghatározó politikusát. Bár mindez majdnem 7 évvel ezelőtt történt, a múlt eme apró részlete némileg segít megérteni azt, hogy miért lehet ennyire stabil a Fidesz-uralom. Aki úgy gondolja, hogy ennek a találkozónak semmilyen jelentősége nincs, hiszen valóban rég volt és Thürmer viszonylag ismeretlen, szürke politikus, az orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszerét működtető egyik fontos tényezőjét hagyja figyelmen kívül: a kollaboránsokat. Orbán zsarnoksága nem csak a Fidesz erőszakos hatalomgyakorlási módszerére, a gátlástalan korrupcióra, a liberális ellenzék erőtlenségére, hiteltelenségére épít, hanem azokra is, akik látszólag bár ellenfelei a kormánynak, gyakorlatilag érdekükben áll, hogy a Fidesz vezesse tovább az országot.

Thürmer Gyula Munkáspártjának fontos szerep jutott a NER-ben. Az ő pártjának kell a marxista érzelmű embereket összefogni és úgy megjelenni a közvélemény előtt, mint „a kommunista párt”. Van ugyanis egy nem túl nagy létszámú, de létező rétege a magyar társadalomnak, amely teljes joggal kérdőjelezi meg az ellenzék baloldali jellegét és keresi az alternatív politikai formációkat, akár parlamenten kívül is. Ezek az emberek könnyen utat találhatnak a Munkáspárthoz, amely külsőségekben, kommunikációban, szimbolika-használatban markáns baloldali jegyeket hordoz. A logika ördögi: ha ez a párt képes legalább részben soraiba tömöríteni a csalódott baloldaliakat, az így felgyülemlett kormányellenes erő – legyen az bármilyen nagyságrendű – Fidesz-KDNP hatalmára ez gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelent. A legfontosabb kérdésekben ugyanis a Munkáspárt a Fidesszel tart, (lásd vasárnapi zárva-tartás, kvótanépszavazás). A Fidesz számára tehát jól jön a néha kormánykritikus, de lényegét tekintve a Nemzeti Együttműködés Rendszerével kompatibilis Munkáspárt, amely ugyan magához vonzza a radikális baloldallal szimpatizálókat, de megfékezi azt, hogy kialakuljon a liberális ellenzéktől független antikapitalista kormányellenes mozgalom. A munkáspárti propaganda egyelőre sikerrel téveszti meg a kommunista eszméket maguknak valló embereket. Elég a „munkásság érdekeire” hivatkozni ahhoz, hogy a párt megmagyarázza a Fidesszel összekacsintó cinkos politikáját. Nem új keletű kommunikációs trükk ez: 2002-ben, amikor még MSZP-s barátai voltak Thürmernek, szintén a „dolgozók érdekeire” hivatkozva léptette vissza pártja jelöltjeit az MSZP-SZDSZ javára és arra buzdította a budapesti kommunistákat, hogy szavazzanak a liberális Demszky Gáborra.

lazarthurmer

Most 2016 október 19-et írunk. Az 1956-os véres események 60. évfordulójának közeledtével egyre vadabb képtelenségek jelennek meg a sajtóban és a kormányzat kommunikációjában a kommunista rendszerről. Lázár János október 18-i  sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy a magyar társadalom többsége 26 évvel a rendszerváltás után sem tartja köztörvényes gyilkosnak Kádár Jánost. (pedig a tőkés kormányok – legyen az mszp-s vagy fideszes – 1989 óta  non-stop gyalázzák a szocializmus évtizedeit) Lázár kijelentette, Kádár János bűnei – ahogyan a náci bűnök sem – nem évülhetnek el soha. Mit gondolhat erről a jóbarát, Thürmer Gyula, aki hívei előtt minden nyáron megható beszédet tart Kádár János és  sírjánál az egykori pártfőtitkár halálának évfordulóján? Thürmer nehéz helyzetben van: mint kommunista politikus, kötelessége volna megvédenie Kádár János emlékét és szembe szállnia mindazokkal, akik töményen hazudnak a szocializmus évtizedeiről. De hogyan is lehetne őszintén fellépni egy fideszes jó barát őrült antikommunizmusa ellen? És ha még hangot is ad a pártelnök nemtetszésének Lázár János kijelentése miatt , mennyire lehet ez a felháborodás hiteles? Ilyen a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Szolgálóinak előnyt és anyagi jólétet biztosít, de megtöri azt, ami egy kommunistánál a legfontosabb értékek egyike: az elvhűséget.

Kádár János és a szocializmus korszakának hiteles emlékezete melletti kiállás nem a Munkáspárt feladata. Méltatlanná vált erre a nehéz küzdelemre. Ránk, hétköznapi baloldali emberekre, a NER üldözötteire és ellenségeire hárul az a küldetés, hogy megvédjük múltunkat a történelem-hamisítástól és megtegyük az első lépéseket egy igazságosabb, élhetőbb jövő, a 21.századi szocializmus felé.