A Népi Front lapja

Tartós lakhatási válság van. Embertelen körülmények között élnek magyar emberek!

A lakhatási világnapon fel kell tennünk a kérdés, hogy a kormány mit tesz az emberek lakhatási helyzetének javításáért? – teszi fel a kérdést  a Habitat for Humanity Magyarország.

A lakhatási válság  égető probléma

A lakhatási válság ma Magyarországon több millió embert érint.  A rendszerváltás  óta egyik tőkés  kormány sem lépett fel hatékonyan a lakhatási problémák ellen, ami most ahhoz vezetett, hogy sokszor családok szakadnak szét, gyermekeket vesznek el szüleiktől lakhatási gondok miatt és egy kisvárosnyi ember él hajléktalanul.

Mindez megelőzhető lenne, ha a kormány és az önkormányzatok több, megfizethető áron kiadott bérlakást újítanának fel vagy építenének – állítja a megfizethető, méltó otthonért dolgozó szervezet.

Emlékeztetnek, hogy Magyarországon 2,5 millió ember – köztük félmillió gyerek – él beázó, penészes lakásban, embertelen körülmények között. A lakásállomány 70 százaléka energiahatékonysági felújításra szorul és közel kétszázezer gyerek otthonából hiányzik a WC és a fürdőszoba.

A piaci bérlők harmadának vannak fizetési gondjai, összesen pedig 840 ezer ember küzd lakhatási megfizethetőségi problémákkal, ők a jövedelmük több mint 40 százalékát a lakásukra kénytelenek költeni.

Mindezek ellenére nem történt érdemi lépés a lakhatási problémák felszámolására, sőt a kormány jövőre is a lakhatásra szánt kiadások több mint 80 százalékát olyan támogatásokra költi, ami főleg a jobb anyagi helyzetben lévőket segíti, elsősorban a gazdagabbakat – ilyen a CSOK is.

Pedig ahogy azt a Habitat, a A Város Mindenkié csoport és a Költségvetési Felelősségi Intézet korábban kiszámolta, a CSOK-ra költött 100 milliárdból 7100 bérlakást lehetne építeni, ami 20-30 ezer ember lakhatását biztosíthatná – vagy 14300 bérlakást felújítani.

Az összes lakhatási kiadás negyedéből pedig (67 milliárd forintból) olyan méltányos, rendszeres lakásfenntartási támogatást lehetne bevezetni, ami m 3 millió embernek segíthetne tartósan fenntartani a lakását.

A lakhatási világnapra, október 8-ra menetelést szerveznek.

A kapitalista kormányoknak kisebb gondjuk is annál nagyobb, mint ez a kérdés. Néha fellángol aztán újra elcsendesül mindenki. Ne hagyjuk!

A Népi Front Programjából:

 Az Állami Építőipari Program

–          nagyszabású állami építőipari beruházásokat indítunk, hogy csökkentsük a munkanélküliséget és beindítsuk a gazdasági növekedést

–         az egész országra kiterjedő szociális bérlakásépítő projektbe kezdünk, hogy a munkanélküliség csökkentése mellett megoldást találjunk a hajléktalanok, a kiskeresetűek és a fiatalok lakásproblémájára.

–          Állami segítséggel korszerűsítjük a régi lakóépületeket, hogy javítsuk azok hatékonyságát energiafelhasználás szempontjából

–          csatornaépítési beruházásokat indítunk

–          megújuló erőforrásokat használó technológiákat és erőműveket építünk, így csökkenthetjük az ország energiafüggőségét

–          víztározókat és csatornákat létesítünk, amelyek nem csak az árvizek idején jelentenek védelmet a lakosság számára, hanem az aszályos időszakban lehetővé teszi az öntözést, hogy a mezőgazdasági termelésben ne okozzon problémát a szélsőséges időjárás.

–          Alkotmányban rögzítjük a magyar vízkészlet privatizációjának tilalmát

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Mégis. Nekem ők a minden, az én külvárosi balladáim, befészkelve magukat lelkemnek-szívemnek
70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Légy szerző!
Légy szerző!