A Népi Front lapja

Tartós lakhatási válság van. Embertelen körülmények között élnek magyar emberek!

A lakhatási világnapon fel kell tennünk a kérdés, hogy a kormány mit tesz az emberek lakhatási helyzetének javításáért? – teszi fel a kérdést  a Habitat for Humanity Magyarország.

A lakhatási válság  égető probléma

A lakhatási válság ma Magyarországon több millió embert érint.  A rendszerváltás  óta egyik tőkés  kormány sem lépett fel hatékonyan a lakhatási problémák ellen, ami most ahhoz vezetett, hogy sokszor családok szakadnak szét, gyermekeket vesznek el szüleiktől lakhatási gondok miatt és egy kisvárosnyi ember él hajléktalanul.

Mindez megelőzhető lenne, ha a kormány és az önkormányzatok több, megfizethető áron kiadott bérlakást újítanának fel vagy építenének – állítja a megfizethető, méltó otthonért dolgozó szervezet.

Emlékeztetnek, hogy Magyarországon 2,5 millió ember – köztük félmillió gyerek – él beázó, penészes lakásban, embertelen körülmények között. A lakásállomány 70 százaléka energiahatékonysági felújításra szorul és közel kétszázezer gyerek otthonából hiányzik a WC és a fürdőszoba.

A piaci bérlők harmadának vannak fizetési gondjai, összesen pedig 840 ezer ember küzd lakhatási megfizethetőségi problémákkal, ők a jövedelmük több mint 40 százalékát a lakásukra kénytelenek költeni.

Mindezek ellenére nem történt érdemi lépés a lakhatási problémák felszámolására, sőt a kormány jövőre is a lakhatásra szánt kiadások több mint 80 százalékát olyan támogatásokra költi, ami főleg a jobb anyagi helyzetben lévőket segíti, elsősorban a gazdagabbakat – ilyen a CSOK is.

Pedig ahogy azt a Habitat, a A Város Mindenkié csoport és a Költségvetési Felelősségi Intézet korábban kiszámolta, a CSOK-ra költött 100 milliárdból 7100 bérlakást lehetne építeni, ami 20-30 ezer ember lakhatását biztosíthatná – vagy 14300 bérlakást felújítani.

Az összes lakhatási kiadás negyedéből pedig (67 milliárd forintból) olyan méltányos, rendszeres lakásfenntartási támogatást lehetne bevezetni, ami m 3 millió embernek segíthetne tartósan fenntartani a lakását.

A lakhatási világnapra, október 8-ra menetelést szerveznek.

A kapitalista kormányoknak kisebb gondjuk is annál nagyobb, mint ez a kérdés. Néha fellángol aztán újra elcsendesül mindenki. Ne hagyjuk!

A Népi Front Programjából:

 Az Állami Építőipari Program

–          nagyszabású állami építőipari beruházásokat indítunk, hogy csökkentsük a munkanélküliséget és beindítsuk a gazdasági növekedést

–         az egész országra kiterjedő szociális bérlakásépítő projektbe kezdünk, hogy a munkanélküliség csökkentése mellett megoldást találjunk a hajléktalanok, a kiskeresetűek és a fiatalok lakásproblémájára.

–          Állami segítséggel korszerűsítjük a régi lakóépületeket, hogy javítsuk azok hatékonyságát energiafelhasználás szempontjából

–          csatornaépítési beruházásokat indítunk

–          megújuló erőforrásokat használó technológiákat és erőműveket építünk, így csökkenthetjük az ország energiafüggőségét

–          víztározókat és csatornákat létesítünk, amelyek nem csak az árvizek idején jelentenek védelmet a lakosság számára, hanem az aszályos időszakban lehetővé teszi az öntözést, hogy a mezőgazdasági termelésben ne okozzon problémát a szélsőséges időjárás.

–          Alkotmányban rögzítjük a magyar vízkészlet privatizációjának tilalmát

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
Szeptember 11: A chilei tragédia

Szeptember 11: A chilei tragédia

Immár tizenhárom éve szeptember 11-e táján rendszeresek a terrorizmus elleni háborúról, a
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
Légy szerző!
Légy szerző!