A Népi Front lapja

Sztrájkoltak a dolgozók az Audinál

Sztrájkot tartott csütörtökön 1500 dolgozó a győri Audi-gyárban, mivel nem közeledik a szakszervezet és a vezetőség bérfelzárkóztatással kapcsolatos álláspontja.A Magyar Idők  megtudta, a szakszervezet idei és jövő évi, dolgozónként 45 ezer forintos, az eredetinél így is alacsonyabb béremelési igénye helyett a gyár csak 25 ezer forintot emelne. Emellett az éves kafetériakeret is kisebb lenne a vártnál. A többi nagy autógyárban már megszületett a megállapodás a dolgozókkal.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott tegnap a győri Audi mintegy 1500 dolgozója, mivel a bértárgyalásokon nem közelített a gyár vezetőségének és a szakszervezetnek az álláspontja. A dolgozókat képviselő Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) tudomásunk szerint a bértárgyalások kezdetekor az idei és a következő évre is 50 ezer forintos bérfelzárkóztatást kért, emellett az éves kafetériakeret 600 ezer, majd 2018-ban 620 ezer forintra emelését, továbbá egyéb juttatások bevezetését.Képtalálat a következőre: „audi sztrájk”

 Az érdekképviselet 45-45 ezer forintra csökkentette korábbi követelését, a gyár csak 25-25 ezer forinttal emelné a béreket. A szakszervezet, valamint a gyár képviselete közösen dolgozta ki az úgynevezett jubileumi és lojalitásbónuszt is, amely öt év munkaviszony után járna a munkavállalóknak. Az évenkénti egyszeri juttatás a gyárban ledolgozott minden öt évvel bruttó 50 ezer forinttal emelkedne, legfeljebb 300 ezer forintig.

A gyár hivatalos közlése szerint a 15 ezer dolgozóból 1500-an vettek részt aktívan a sztrájkban, az Audinál dolgozó forrás szerint a valóságban azonban háromezren is csatlakozhattak a megmozduláshoz. 

 A  többi nagy autógyárban már rendeződött az idei béremelés kérdése. A Suzukinál jelenleg nincs aktív szakszervezet, így érdekképviselet híján egyoldalúan emel a gyár a dolgozók bérén, ám  annak mértéke nem jelentős.  Az Opel legközelebb év végén tárgyal a bérekről. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arra emlékeztetett: 2015-ben hosszú távú bérmegállapodást kötött a gyár a dolgozókkal, a tárgyalások során minden szakszervezeti kérésnek eleget tettek, de a megállapodás részletei nem nyilvánosak.

A kecskeméti Mercedesnél sem volt botrányoktól mentes a tárgyalássorozat. Decemberben kétéves bérmegállapodást kötött a gyár a szakszervezetekkel. Közös szakszervezeti és munkaadói megállapodással áprilistól 10 százalékkal nő a Mercedes gyárában dolgozók alapbére, a különböző pótlékokkal és bónuszokkal pedig még magasabb fizetést is elérhetnek a munkavállalók. Jövő áprilistól újabb 10 százalékos emelés jár az alkalmazottaknak. A gyár az 5 százalékos járulékcsökkentésből három százalékot szintén a munkavállalók bérére fordít.

A Mercedesnél a két szakszervezet, a Vasas és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete között adódott nézeteltérés a tárgyalások elején, mivel előbbi az alapbér nagyobb emelését, míg utóbbi a többlépcsős, ám jelentősebb, bónuszokkal megtoldott bérfejlesztést szorgalmazta.

Harcoljatok tovább! Veletek vagyunk!

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Légy szerző!
Légy szerző!