A Népi Front lapja

Sztrájkoltak a dolgozók az Audinál

Sztrájkot tartott csütörtökön 1500 dolgozó a győri Audi-gyárban, mivel nem közeledik a szakszervezet és a vezetőség bérfelzárkóztatással kapcsolatos álláspontja.A Magyar Idők  megtudta, a szakszervezet idei és jövő évi, dolgozónként 45 ezer forintos, az eredetinél így is alacsonyabb béremelési igénye helyett a gyár csak 25 ezer forintot emelne. Emellett az éves kafetériakeret is kisebb lenne a vártnál. A többi nagy autógyárban már megszületett a megállapodás a dolgozókkal.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott tegnap a győri Audi mintegy 1500 dolgozója, mivel a bértárgyalásokon nem közelített a gyár vezetőségének és a szakszervezetnek az álláspontja. A dolgozókat képviselő Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) tudomásunk szerint a bértárgyalások kezdetekor az idei és a következő évre is 50 ezer forintos bérfelzárkóztatást kért, emellett az éves kafetériakeret 600 ezer, majd 2018-ban 620 ezer forintra emelését, továbbá egyéb juttatások bevezetését.Képtalálat a következőre: „audi sztrájk”

 Az érdekképviselet 45-45 ezer forintra csökkentette korábbi követelését, a gyár csak 25-25 ezer forinttal emelné a béreket. A szakszervezet, valamint a gyár képviselete közösen dolgozta ki az úgynevezett jubileumi és lojalitásbónuszt is, amely öt év munkaviszony után járna a munkavállalóknak. Az évenkénti egyszeri juttatás a gyárban ledolgozott minden öt évvel bruttó 50 ezer forinttal emelkedne, legfeljebb 300 ezer forintig.

A gyár hivatalos közlése szerint a 15 ezer dolgozóból 1500-an vettek részt aktívan a sztrájkban, az Audinál dolgozó forrás szerint a valóságban azonban háromezren is csatlakozhattak a megmozduláshoz. 

 A  többi nagy autógyárban már rendeződött az idei béremelés kérdése. A Suzukinál jelenleg nincs aktív szakszervezet, így érdekképviselet híján egyoldalúan emel a gyár a dolgozók bérén, ám  annak mértéke nem jelentős.  Az Opel legközelebb év végén tárgyal a bérekről. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arra emlékeztetett: 2015-ben hosszú távú bérmegállapodást kötött a gyár a dolgozókkal, a tárgyalások során minden szakszervezeti kérésnek eleget tettek, de a megállapodás részletei nem nyilvánosak.

A kecskeméti Mercedesnél sem volt botrányoktól mentes a tárgyalássorozat. Decemberben kétéves bérmegállapodást kötött a gyár a szakszervezetekkel. Közös szakszervezeti és munkaadói megállapodással áprilistól 10 százalékkal nő a Mercedes gyárában dolgozók alapbére, a különböző pótlékokkal és bónuszokkal pedig még magasabb fizetést is elérhetnek a munkavállalók. Jövő áprilistól újabb 10 százalékos emelés jár az alkalmazottaknak. A gyár az 5 százalékos járulékcsökkentésből három százalékot szintén a munkavállalók bérére fordít.

A Mercedesnél a két szakszervezet, a Vasas és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete között adódott nézeteltérés a tárgyalások elején, mivel előbbi az alapbér nagyobb emelését, míg utóbbi a többlépcsős, ám jelentősebb, bónuszokkal megtoldott bérfejlesztést szorgalmazta.

Harcoljatok tovább! Veletek vagyunk!

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Élő hazugságok, meghamisított történelem

Élő hazugsággá vált az, hogy a Kádár-rendszer alatt ment tönkre az ország,
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
Légy szerző!
Légy szerző!