A Sziriza elárulta a görög dolgozókat

A Sziriza (Radikális Baloldali Koalíció) Európa-szerte reménnyel töltötte el azokat, akik hitek abban, hogy a szociáldemokráciának van baloldali, marxista alternatívája, amely kiáll a munkásjogok mellett és a kapitalizmus válságát nem a társadalom alsóbb rétegeivel fizetteti meg. Valóban van ilyen alternatíva, de az nem a Sziriza. Ez a pártszövetség ugyanis – szembefordulva saját programjával – olyan megszorításokat tervez bevezetni Görögországban, amelyek ellen egykor a Sziriza tiltakozott a leghevesebben. Így számol be erről a RadikálisBal blog:

Görögország, a Ciprasz-kormány és zsandárai, valamint a hitelezők képviselői (Európai Bizottság, IMF) folytatják piszkos munkájukat. Az újonnan bejelentett intézkedések között szerepel, hogy minden üzlet nyitva tarthat vasárnap is… Ki fog vásárolni?
A kormány adatai szerint a munkanélküliség 21%-ra csökkent – de ki hiszi el?
Stratoulis (Ciprasz volt minisztere, aki annak 2015 júliusi árulása után elhagyta a kormányt) kimutatta, hogy a valóságban a munkanélküliség 40-50%-os, és – bizony – ez felel meg annak, amit látunk nap mint nap. Akkor még nem is beszélünk azokról, akik hónapokig sem kaptak semmiféle bért és fizetést.
400 000 fiatal hagyta el Görögországot, akik pedig maradtak, szüleik munkájából, nyugdíjából élnek, ha még van …
A következő hónapokban pedig új intézkedések lesznek: ismét megnyirbáljak a nyugdíjakat és az adófizetés alsó határát évi 6 000 €-ra csökkentik. Ezt teszi Ciprasz az Európai Unió szolgálatában!
M. L. (Athén)