Szigorú büntetést az élelmiszer-bűnözőknek!

Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzés során több mint egy tonna készterméket – pitát – is kivontak a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök.
Az épület büdös és mocskos volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította. Az ellenőrök döglött tetemeket és élő egereket is találtak a helyiségekben.
Az üzemben kizárólag pitát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek, de erről – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek. A NÉBIH szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.
A NAV a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, de ezen a téren sem volt minden rendben. Kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás.
Az eljárás folyamatban, az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.  Sok hasonló eset fordult elő Budapesten és Pest megyében az utóbbi időben. Az élelmiszerrel való visszaélés következménye egészségkárosodás, de akár halál is lehet.  Határozott és szigorú fellépést várunk el a hatóságoktól!