Szentpáli Kolos: nem feledjük a holokauszt, a nyilas rémuralom, a háború áldozatait!

szentpalikolosNeonáci szervezetek emléktúrát szerveztek Adolf Hitler tiszteletére. Mindezt Magyarországon, a fasizmus felett aratott győzelem után 70 évvel. Antifasiszta hazafiak tüntetést szerveztek a Duna-parton a rendezvény ellen, amelyen felszólalt Szentpáli Kolos, kommunista politikus is. Az alábbiakban az ő beszédét idézzük.

Barátaim!

Nem könnyű most itt állni. Nem könnyű most itt beszélni, a Duna parton, ahol a legmarkánsabban jelent meg a fasizmus igazi arca, a fasizmus pusztító, embertelen arca. Itt, ezen a helyen sok honfitársunkat lőtték hidegvérrel a fagyos Dunába. Valakit a gondolkodása miatt, valakit a bőrszíne, valakit a származása miatt.

E helyhez közel, Budapest szívében robbantották a folyóba a város hídjait, itt pusztultak el a legszebb épületeink, ezeken az utcákon halt meg sok civil és sok katona. Sok ember, akiket föláldoztak egy „vezér” parancsára, aki egy távoli bunkerben, egy pincében meghúzódva szövögette megalomániás álmait.

Ma, ezen a napon a szélsőjobb emlékezik erre a pincében ülő emberre, aki végül gyáván a halálba menekült, mert félt szembenézni a tetteinek a következményével. Ma, ezen a napon a szélsőjobb emlékezik Adolf Hitlerre. A Betyársereg, akarom mondani Vértesalja Gyermekei elnevezésű szervezet túrát szervezett a „Harmadik Birodalom vezérének” születésnapja alkalmából. Érdekes tény, hogy ilyen rendezvényeket hirdet a „néppárti” Jobbikhoz kötődő
Betyársereg. Kíváncsi lennék, hogy a mostani választáson szavazó emberek, akik a Jobbikra szavaztak, mit szólnak ehhez.

Kíváncsi lennék, hogy azok, akik azt mondják, hogy fontos nekik a magyar nemzet, miért tisztelnek egy olyan embert, aki elfoglalta az országot, aki „untermensch”-nek, alávaló fajnak tartotta a magyart, aki a második világháborúba hajszolta az Magyarországot, mely közel egy millió magyar életet követelt. Aki parancsára olyan embereket öltek meg, mint például Radnóti Miklós, aki még a kivégzése előtt is büszke volt a magyarságára!

Tény, hogy egyes pártok köreiben mostanában bevett gyakorlattá vált a múlt „felülvizsgálata”. Utcák, intézmények, iskolák vesztik el a neveiket, most már a Ságvári sem tetszik. Az a Ságvári, aki azon kevés bátrak egyike volt, akik nyíltan szembefordultak azzal a rendszerrel, mely elköteleződött Adolf Hitler mellett. Nyíltan szembefordultak azokkal, akik magyarok százezreit
küldték haláltáborba, akik ezreket tartottak szegénysorsban, akik magyar katonák tízezreit küldték a háború poklába. Kérdem, én, hogy ez volt Ságvári bűne? Vagy az, hogy zsidó volt?

Esetleg a gondolkodásával volt a gond?

Rémisztő, hogy ma Magyarországon ezt meg lehet tenni. Vagyis, rémisztő, hogy egyesek megtennék. Hogy hagyjuk-e, hogy engedjük-e; rajtunk áll. Mi, akik itt vagyunk a Duna parton, tudjuk, hogy ki volt Adolf Hitler, és nem feledjük el, hogy mit okozott ennek az országnak! Nem feledjük a Holokauszt, a nyilas rémuralom, a háború áldozatait!

Köszönöm szépen a figyelmet!