Szenes Hanna emlékére

A Népi Front az elmúlt időben több női forradalmárról és szabadságharcosról is megemlékezett. A modern zsidó állam megalapításának 70. évfordulóján emlékezzünk meg arról a bátor magyar zsidó lányról is, aki nekünk is példaképünk az antifasiszta harcban, és aki ma Izrael Állam nemzeti hőse.

Szenes Anikó költő (héber nevén Hanna) egy budapesti zsidó családban született 1921. július 17-én. 1939-ben a zsidótörvényeket alkotó, egyre inkább fasizálódó Magyarországról kivándorolt Palesztinába. Társaival megalapították a Dolgozó Fiatalok nevű cionista közösséget. 1943-ban tizenhét magyar zsidó társával önként jelentkezett a brit hadseregbe. Kiképezték ejtőernyősnek, majd 1944. márciusában ledobták Jugoszláviában, hogy Magyarországra lépve próbálják megakadályozni a magyar zsidók deportálását. Tudjuk, hogy akciójuk nem sikerült. Szenes Hannát a csendőrök elfogták, a budapesti Margit körúti fogházba szállították, kínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után, 1944. november 7-én a fogház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben szállították a már megszülető Izrael Államba, és nemzeti hősként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

Szenes Hanna 23 évet élt. Rövid életének költeményei fennmaradtak az utókornak, melyek közül az utolsót 1944. június 20-án a nyilasok börtönében írta. Ez a vers közel egy időben keletkezett Radnóti Miklós bori noteszében lejegyzett költeményeivel:

Egy kettő három
nyolc a hossza,
Két lépéssel mérem a szélet
Kérdőjelként lebeg az Élet.
Egy kettő három
tán egy hét is,
Vagy a hó vége még itt talál,
De fejem felett a Halál.
Huszonhárom lennék
most júliusban
Merész játékban számra tettem,
A kocka perdült. Veszítettem.

Az alábbi dal, mely Szenes Hanna 1942-ben héber nyelven írott költeménye, az izraeli kultúra meghatározó része lett. A dallamát David Zahavi komponálta 1945-ben:

“Istenem, Istenem, soha ne legyen vége a világ végéig
a homoknak és a tengernek, a tenger morajának,
az ég csillogásának: az emberi imának.”

SL
Források:
izraelinfo.com
regi.sofar.hu