A Népi Front lapja

Szegregáció – mit is jelent?

Tisztelt Szerkesztőség!

A szegregációról szeretnék írni – kicsit másképp.

A média tele van  a különböző iskolák ill. fenntartók szegregációs törekvéseinek taglalásával.

Mi is a szegregáció?

Röviden: elválasztás, elkülönítés.

Határozottan (és egyre inkább) az az érzésem, hogy a jelenlegi vita a mai politikai „elit” agybetegségéből fakad, mely miatt ma már szinte természetessé válik, hogy ha az egyik fél mond valamit, a másik fél azonnal és gondolkozás nélkül nemet mond rá.

Súlyosbítja  ezt az a gyakorlat, hogy az egyik fél mond valamit, de valójában másként értelmezi számtalan példát tudnék felsorolni), a másik fél pedig  úgy értelmezi ahogy neki megfelelő, és felháborodva közli ellenvéleményét, tiltakozását.

Így azután sikerül egymás mellett elbeszélni, és ez így megy hosszú éveken át.

Valójában jó e a szegregáció, vagy éppen az ördögtől való?

Ez egyik felet sem érdekli!

Ha a szegregációt  faji vagy vallási vagy bármilyen hasonló alapon képzeli el valaki, az kártékony és küzdeni kell ellene.

De van pozitív szegregáció is.

Ez pedig a gyermekben rejlő tehetség, vagy fogékonyság, illetve az otthoni környezet által  szinte megkövetelt szegregálás.

Az  éppen az adott időben (vagy talán adottságai miatt) szerényebb   teljesítésre képes gyermekek csak visszahúzói  az átlaga teljesítményre képes társaiknak. Elkülönítésük egyenesen kívánatos.

Csakhogy (és ettől  „fáj a foga” minden kormányzatnak), ezeket a gyerekeket speciális oktatásban, alacsony létszámú osztályban, speciális képesítésű kiváló tanárokkal kell  tanítani.

Ezt úgy mondják közkeletű szóval „felzárkóztatni”.  Mert van aki azért van lemaradva, mert otthon a polcról Kant, vagy Shakespeare helyett a borosüveg esik a fejére. Van aki csak „későn érik”., vagy egyszerűen lusta.  És van aki csak nem tud tanulni (esze van a tanuláshoz, de nem tudja hogyan kell használni).

És természetesen vannak akik fokozott szellemi tevékenységre  alkalmatlanok. Ezek más elbírálás alá esnek, ezek jövőjét, helyét a társadalomban ki tudja jelölni  ez a rendszer úgy, hogy ne érezze magát a társadalom számkivetettjének.

Tehát a szegregáció nem valami ördögtől való –, ha megfelelően, a társadalom javára használják.

Budapest, 2015-04-24

Salga István

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

Ötvenhat vérzivataros őszére emlékezünk,katonáink,rendőreink hősiességére, azok hősiességére akik becsülettel híven esküjükhöz szembeszálltak
Légy szerző!
Légy szerző!