A Népi Front lapja

Szegregáció – mit is jelent?

Tisztelt Szerkesztőség!

A szegregációról szeretnék írni – kicsit másképp.

A média tele van  a különböző iskolák ill. fenntartók szegregációs törekvéseinek taglalásával.

Mi is a szegregáció?

Röviden: elválasztás, elkülönítés.

Határozottan (és egyre inkább) az az érzésem, hogy a jelenlegi vita a mai politikai „elit” agybetegségéből fakad, mely miatt ma már szinte természetessé válik, hogy ha az egyik fél mond valamit, a másik fél azonnal és gondolkozás nélkül nemet mond rá.

Súlyosbítja  ezt az a gyakorlat, hogy az egyik fél mond valamit, de valójában másként értelmezi számtalan példát tudnék felsorolni), a másik fél pedig  úgy értelmezi ahogy neki megfelelő, és felháborodva közli ellenvéleményét, tiltakozását.

Így azután sikerül egymás mellett elbeszélni, és ez így megy hosszú éveken át.

Valójában jó e a szegregáció, vagy éppen az ördögtől való?

Ez egyik felet sem érdekli!

Ha a szegregációt  faji vagy vallási vagy bármilyen hasonló alapon képzeli el valaki, az kártékony és küzdeni kell ellene.

De van pozitív szegregáció is.

Ez pedig a gyermekben rejlő tehetség, vagy fogékonyság, illetve az otthoni környezet által  szinte megkövetelt szegregálás.

Az  éppen az adott időben (vagy talán adottságai miatt) szerényebb   teljesítésre képes gyermekek csak visszahúzói  az átlaga teljesítményre képes társaiknak. Elkülönítésük egyenesen kívánatos.

Csakhogy (és ettől  „fáj a foga” minden kormányzatnak), ezeket a gyerekeket speciális oktatásban, alacsony létszámú osztályban, speciális képesítésű kiváló tanárokkal kell  tanítani.

Ezt úgy mondják közkeletű szóval „felzárkóztatni”.  Mert van aki azért van lemaradva, mert otthon a polcról Kant, vagy Shakespeare helyett a borosüveg esik a fejére. Van aki csak „későn érik”., vagy egyszerűen lusta.  És van aki csak nem tud tanulni (esze van a tanuláshoz, de nem tudja hogyan kell használni).

És természetesen vannak akik fokozott szellemi tevékenységre  alkalmatlanok. Ezek más elbírálás alá esnek, ezek jövőjét, helyét a társadalomban ki tudja jelölni  ez a rendszer úgy, hogy ne érezze magát a társadalom számkivetettjének.

Tehát a szegregáció nem valami ördögtől való –, ha megfelelően, a társadalom javára használják.

Budapest, 2015-04-24

Salga István

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
Légy szerző!
Légy szerző!