A Népi Front lapja

Szakítani kell a kapitalista rendszerrel, különben nagy baj lesz!

Serge Latouche a nemnövekedés elméletének kidolgozója. Szerinte a kapitalizmussal szakítani kell, a termékek reklámozását pedig szabályozni kellene. Egyre több közgazdász gondolja úgy, hogy a hagyományos üzleti modelleknek befellegzett, és hogy nincs messze az idő, hogy a jelenlegi – halmozásra alapuló – életviteli és kereskedelmi modelljeink becsődöljenek. Így gondolja Serge Latouche is, aki kidolgozta a növekedés nélküli gazdaság elméletét.

Latouche közgazdász és filozófus, növekedéstagadó, a Paris-sud Egyetem nyugalmazott professzora, az észak-déli gazdasági és kulturális kapcsolatok szakértője, a Nemnövekedés (Décroissance)mozgalom egyik alapító tagja. A nemnövekedés diszkrét bája című kötete nemrég jelent meg magyarul. A szakértővel az Origo készített interjút.

Latouche szerint a növekedés megáll, mivel a fosszilis üzemanyag kifogyóban van, ezzel összefüggésben kevesebb lesz a nagy távolságokra utazás, az áruk szállítása meg jelentősen megdrágul, a gazdaság és a társadalom is valószínűleg sokkal lokálisabbá fog válni. Ez nem jelenti, hogy a rendszer primitívebb lenne, sokkal inkább arról van szó, hogy átalakulnak a fogyasztói trendek, nem a modernség, hanem a termék hasznossága és tartóssága fog a legfontosabb szempont lenni.

Nem gondolnánk, hogy egy ilyen rendszerben jóval több lesz a foglalkoztatottság, hiszen így a nagy, nemzetközi cégek visszaszorulnának, holott Latouche szerint ez a helyzet, ugyanis szerinte föl kell ismerni azt, hogy a jelenlegi trend, azaz, hogy kevesen dolgoznak, ők viszont nagyon sokat, nem vezet megfelelő eredményekre. A munkát meg kellene osztani, hogy sokan dolgozzanak, de több szabad idejük maradjon, így értékesebb életet élhessenek.A kapitalizmus alternatívája ebben a képletben az úgynevezett „ökoszocializmus”, amelynek lényege, hogy ne hagyja, hogy a természeti erőforrásokat termékekké alakítsuk, miközben tönkretesszük a környezetet. „Hiába adunk el környezettudatos termékeket, attól még a logika ugyanaz marad, hogy adjunk el egyre többet. Hiába adunk el környezetkímélő autókat, ha abból is egyre többet adunk el, az ugyanúgy növelni fogja a rombolást” – mondja Latouche arról, hogy miért nem lehet a kapitalizmussal összeegyeztetni a modelljét. A francia közgazdász a monetáris struktúra átalakulását vizionálja úgy, hogy átalakuljon az egész bankrendszer regionálissá és kooperatívvá. Szerinte a fogyasztói társadalom rákfenéje a reklám, a hitelezés és a termékek rövid élettartama, ezeken kell fokozatosan változtatni, különböző módon szabályozni, például úgy, hogy a cégek kötelezve legyenek ezekben az információátadásra, illetve ne költhessék csak maximum vagyonuk egy százalékát reklámokra.

Latouche szerint a „nemnövekvő gazdaság” bevezetődése nem egyik napról a másikra fog történni, ahogyan a jelenlegi rendszer sem így fog összeomlani, de az összeomlás elkezdődésének már jól látható jelei vannak. Az olyan jelentések, mint a Római Klub harmadik jelentése, a Pentagon jelentései vagy a Bilderberg-csoport már adtak előrejelzést a globális problémák kumulálódásának lehetséges időpontjáról, amit nagyjából 2030 és 2070 közé tesznek.

„A biológiai sokszínűség csökkenése, a klímaváltozás és ennek következményei, mint például az éhezés vagy a környezeti katasztrófák fokozatosan rágják szét a rendszert. Tehát mindenképpen eljutunk valamiféle nemnövekedéshez, a kérdés az, hogy tudatosan és békés úton felkészülünk-e erre, vagy kaotikusan, beláthatatlan következményekkel érünk el odáig” – mondja Latouche.

Forrás: transindex.ro

 

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
Szeptember 11: A chilei tragédia

Szeptember 11: A chilei tragédia

Immár tizenhárom éve szeptember 11-e táján rendszeresek a terrorizmus elleni háborúról, a
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!