A Népi Front lapja

Szakemberhiány

Olvasom az újságban, hallom a rádióban, hogy több ezer orvos (köztük 239 háziorvos), ápoló, informatikus hiányzik, sőt bolti eladókból, szakácsokból, hentesekből, pékekből is hiány van.

Egy kis történelmi áttekintés:

A 90-es években privatizálták, szétverték az ipart és a mezőgazdaságot. Másfél millió munkahely szűnt meg. Az állás nélkül maradt dolgozók nagy része szakképzett volt. Azóta is arról beszélnek, hogy sok a szakképzetlen ember Magyarországon, de nem tesznek ellene semmit. Nincs államilag szervezett felnőtt szakképzés, csak sokszor semmire se jó tanfolyamok vannak, amelyeket magáncégek szervezik, és fizetni kell érte.

A külföldi cégeket azzal csábították Magyarországra, hogy állami támogatást, adókedvezményt kapnak, és „versenyképesek” (azaz alacsonyak) a bérek. Amikor 2004-ben beléptünk az Unióba, akkor meg kellett szüntetni az állami támogatást, az adókedvezmény időtartama lejárt, így a külföldi cégek távoztak. Megint nőtt a munkanélküliség.

Bezártak kórházakat, megszüntettek kórházi osztályokat –orvosok és szakdolgozók utcára kerültek. Kénytelenek voltak más lehetőség után nézni – sokan külföldön vállaltak munkát, az itthoni fizetésük 8-10-szereséért. A 90-es években a körzeti orvosokat magánpraxisba kényszerítették, alacsony a jövedelmük, és a nyugdíjba menőktől senki sem akarja megvásárolni a praxisukat. Az orvosi egyetemeken csak nagyon kevesen választják a háziorvosi képzést.

Amikor még voltak állami tulajdonú gyárak, üzemek, és a szövetkezetek, a szakmunkástanulók a gyakorlati idejüket ott töltötték (már akkor duális képzés volt, csak nem úgy hívták). A gyárak, üzemek, szövetkezetek megszűntével megszűnt ez a lehetőség, a szakmunkástanulók csak akkor tudtak gyakorlatra menni, ha fizettek érte. Amúgy is visszafejlesztették a szakmunkásképzést. A reáltantárgyakkal szemben a humán tantárgyakat támogatták, ezért nagyon kevesen mentek műszaki pályára, és azoknak a tudása sem volt kielégítő. A Mercedes gyár azért települt Magyarországra, mert úgy tudták, hogy van szakképzett munkaerő, de csalódniuk kellett. Ugyanez történt az Audi esetében is. Mindkét gyár maga képzi a szakembereket.

Jövedelem tekintetében szinte minden réteg esetében jelentősen el vagyunk maradva nemcsak Nyugat- Európától, hanem egyes Kelet-Európai országoktól is. Tehát azok a szakképzett dolgozók (orvosok, ápolók, mérnökök, informatikusok, újabban bolti eladók, pincérek, szakácsok, sőt pékek és hentesek is), akik itthon nem találnak maguknak jól fizető állást, kimennek külföldre, sokkal magasabb fizetésért. Ugyanakkor sok szakképzett dolgozó munkahely híján közmunkát végez éhbérért, ahelyett, hogy keresett szakmákra képeznék őket (nem tanfolyamon).

Egyes cégek kezdenek rájönni, hogy jelentős munkabér-emelést kell végrehajtani, de pl. a Vállalkozók Országos szövetsége élénken tiltakozik a minimálbér és a szakmai minimum bér jelentős megemelése ellen, pedig még a megemelt bér sem éri el nettóban a létminimumot.

Megoldás a kapitalizmusban csak olyan béremelés jelenthet, ami lehetővé teszi, hogy mindenki kényelmesen megéljen a fizetéséből, sőt még félre is tudjon tenni.

Természetesen a legjobb megoldást egy új társadalmi rend, a XXI. századi szocializmus kivívása jelentené.

Rónai Katalin

 

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

A vasra vert csillag

Vöröscsillag, mondd, mit vétettél, rabságra miért ítéltettél? Világszabadságot hirdettél, s a világ üldözöttje lettél? Míg
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!