A Népi Front lapja

Szakemberhiány

Olvasom az újságban, hallom a rádióban, hogy több ezer orvos (köztük 239 háziorvos), ápoló, informatikus hiányzik, sőt bolti eladókból, szakácsokból, hentesekből, pékekből is hiány van.

Egy kis történelmi áttekintés:

A 90-es években privatizálták, szétverték az ipart és a mezőgazdaságot. Másfél millió munkahely szűnt meg. Az állás nélkül maradt dolgozók nagy része szakképzett volt. Azóta is arról beszélnek, hogy sok a szakképzetlen ember Magyarországon, de nem tesznek ellene semmit. Nincs államilag szervezett felnőtt szakképzés, csak sokszor semmire se jó tanfolyamok vannak, amelyeket magáncégek szervezik, és fizetni kell érte.

A külföldi cégeket azzal csábították Magyarországra, hogy állami támogatást, adókedvezményt kapnak, és „versenyképesek” (azaz alacsonyak) a bérek. Amikor 2004-ben beléptünk az Unióba, akkor meg kellett szüntetni az állami támogatást, az adókedvezmény időtartama lejárt, így a külföldi cégek távoztak. Megint nőtt a munkanélküliség.

Bezártak kórházakat, megszüntettek kórházi osztályokat –orvosok és szakdolgozók utcára kerültek. Kénytelenek voltak más lehetőség után nézni – sokan külföldön vállaltak munkát, az itthoni fizetésük 8-10-szereséért. A 90-es években a körzeti orvosokat magánpraxisba kényszerítették, alacsony a jövedelmük, és a nyugdíjba menőktől senki sem akarja megvásárolni a praxisukat. Az orvosi egyetemeken csak nagyon kevesen választják a háziorvosi képzést.

Amikor még voltak állami tulajdonú gyárak, üzemek, és a szövetkezetek, a szakmunkástanulók a gyakorlati idejüket ott töltötték (már akkor duális képzés volt, csak nem úgy hívták). A gyárak, üzemek, szövetkezetek megszűntével megszűnt ez a lehetőség, a szakmunkástanulók csak akkor tudtak gyakorlatra menni, ha fizettek érte. Amúgy is visszafejlesztették a szakmunkásképzést. A reáltantárgyakkal szemben a humán tantárgyakat támogatták, ezért nagyon kevesen mentek műszaki pályára, és azoknak a tudása sem volt kielégítő. A Mercedes gyár azért települt Magyarországra, mert úgy tudták, hogy van szakképzett munkaerő, de csalódniuk kellett. Ugyanez történt az Audi esetében is. Mindkét gyár maga képzi a szakembereket.

Jövedelem tekintetében szinte minden réteg esetében jelentősen el vagyunk maradva nemcsak Nyugat- Európától, hanem egyes Kelet-Európai országoktól is. Tehát azok a szakképzett dolgozók (orvosok, ápolók, mérnökök, informatikusok, újabban bolti eladók, pincérek, szakácsok, sőt pékek és hentesek is), akik itthon nem találnak maguknak jól fizető állást, kimennek külföldre, sokkal magasabb fizetésért. Ugyanakkor sok szakképzett dolgozó munkahely híján közmunkát végez éhbérért, ahelyett, hogy keresett szakmákra képeznék őket (nem tanfolyamon).

Egyes cégek kezdenek rájönni, hogy jelentős munkabér-emelést kell végrehajtani, de pl. a Vállalkozók Országos szövetsége élénken tiltakozik a minimálbér és a szakmai minimum bér jelentős megemelése ellen, pedig még a megemelt bér sem éri el nettóban a létminimumot.

Megoldás a kapitalizmusban csak olyan béremelés jelenthet, ami lehetővé teszi, hogy mindenki kényelmesen megéljen a fizetéséből, sőt még félre is tudjon tenni.

Természetesen a legjobb megoldást egy új társadalmi rend, a XXI. századi szocializmus kivívása jelentené.

Rónai Katalin

 

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
No thumbnail available

Kommunizmus

  A kommunizmus az emberi társadalom legősibb és legtermészetesebb szervezeti formája, a történelmi
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Légy szerző!
Légy szerző!