Szabó Endréné írónő élete és könyvei

Szabó Endréné Tamila (Driga Tamila) a volt Szovjetunióban született, Ukrajnában, Dnyepropetrovszk városában.

Ott végezte el a tízosztályos iskolát és a technikumot majd Donyeckbe költözött. Donyeckben a Donyecki Vaskohászati Tudományos Kutatóintézetben dolgozott, s ott ismerkedett meg egy Donyeckben tanuló magyar diákkal.

Szabó Endréné (jobbra)
Szabó Endréné (jobbra)

Későbbiekben ment hozzá feleségül és családjával Magyarországra költözött.

Itt elvégezte a Nyíregyházai Tanárképző Főiskola történelem és orosz nyelv fakultását, majd e tantárgyak iskolai oktatója lett. Napjainkban Mezőkövesden él.

 Alkotói munkásságát 2007-ben kezdte. A magyar nyelven megírt „A kazár lány” című regénnyel.  Egy kazár lány

 A „Síre Krug” („Tágítsd ki a látóköröd”) című, világszerte megjelenő orosz nyelvű folyóirat egyik, 2008-as számában megjelent „Az én integrálódásom” című írása.

Azóta ír verseket, orosz, ukrán és magyar nyelven.

Versei közül néhány megjelent ukrán és magyar napilapokban és folyóiratokban. Verseinek kedvenc témái: a természet, emberi sorsok és lírika.

Ezúton ajánljuk az  olvasók figyelmébe  Nefelejcsek c. válogatott verskötetét, valamint A közelmúltban megjelent A kazár lány c. művét, mely egy az írónő viszontagságos életének visszaemlékezéseit tartalmazza.

A Nefelejcsek c. verses kötet
A Nefelejcsek c. verses kötet

A kis történetekből megtudjuk, hogy egy kazár lánynak milyen volt az élete az 1940-50-es évekbeli Ukrajnában, s gyermeki életére a politikai helyzet, a zűrös családi élet miként volt hatással. Hogyan tudott a hányattatásos gyermekkorban, a viszontagságos ifjúkorban mégis helytállni, melegszívű szerető ember maradni.

Az elbeszélésekből megtudhatjuk, hányszor és miért kellett otthont és iskolát cserélnie. Így sokszor kellett új ismerősöket, szerelmeket, barátokat találni és elveszíteni. A tanulmányai befejezése  után pedig munkát keresnie, ott helytállni, az “undorító” munkáltatók támadásait visszaverni. Csalódni apában, barátokban, munkatársakban. A könyv bemutatja, hogy ilyen élet után hogyan került Amerikába, és ott milyen hatások érték, és az mit váltott ki belőle, majd Magyarországra, Mezőkövesdre Tamila a kazár lány, és hogyan talált nyugalomra a városban.

A családi történetek között megismerhetjük a kazárok, kozákok eredetét, történelmét, népük vallási és világi szokásait, rettegéseit, mindennapi életüket. Azoknak ajánljuk főként a könyvet, akik szeretik a családregényeket történelmi korba ágyazva.

Az írónő eddig megjelent könyvei megrendelhetőek a Népi Front egri szervezeténél az alábbi elérhetőségeken:

Tel.:06/20 237 5321

Email: norbert.juhsz@gmail.com

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára