A Népi Front lapja

Szabó Endréné írónő élete és könyvei

Szabó Endréné Tamila (Driga Tamila) a volt Szovjetunióban született, Ukrajnában, Dnyepropetrovszk városában.

Ott végezte el a tízosztályos iskolát és a technikumot majd Donyeckbe költözött. Donyeckben a Donyecki Vaskohászati Tudományos Kutatóintézetben dolgozott, s ott ismerkedett meg egy Donyeckben tanuló magyar diákkal.

Szabó Endréné (jobbra)

Szabó Endréné (jobbra)

Későbbiekben ment hozzá feleségül és családjával Magyarországra költözött.

Itt elvégezte a Nyíregyházai Tanárképző Főiskola történelem és orosz nyelv fakultását, majd e tantárgyak iskolai oktatója lett. Napjainkban Mezőkövesden él.

 Alkotói munkásságát 2007-ben kezdte. A magyar nyelven megírt „A kazár lány” című regénnyel.  Egy kazár lány

 A „Síre Krug” („Tágítsd ki a látóköröd”) című, világszerte megjelenő orosz nyelvű folyóirat egyik, 2008-as számában megjelent „Az én integrálódásom” című írása.

Azóta ír verseket, orosz, ukrán és magyar nyelven.

Versei közül néhány megjelent ukrán és magyar napilapokban és folyóiratokban. Verseinek kedvenc témái: a természet, emberi sorsok és lírika.

Ezúton ajánljuk az  olvasók figyelmébe  Nefelejcsek c. válogatott verskötetét, valamint A közelmúltban megjelent A kazár lány c. művét, mely egy az írónő viszontagságos életének visszaemlékezéseit tartalmazza.

A Nefelejcsek c. verses kötet

A Nefelejcsek c. verses kötet

A kis történetekből megtudjuk, hogy egy kazár lánynak milyen volt az élete az 1940-50-es évekbeli Ukrajnában, s gyermeki életére a politikai helyzet, a zűrös családi élet miként volt hatással. Hogyan tudott a hányattatásos gyermekkorban, a viszontagságos ifjúkorban mégis helytállni, melegszívű szerető ember maradni.

Az elbeszélésekből megtudhatjuk, hányszor és miért kellett otthont és iskolát cserélnie. Így sokszor kellett új ismerősöket, szerelmeket, barátokat találni és elveszíteni. A tanulmányai befejezése  után pedig munkát keresnie, ott helytállni, az “undorító” munkáltatók támadásait visszaverni. Csalódni apában, barátokban, munkatársakban. A könyv bemutatja, hogy ilyen élet után hogyan került Amerikába, és ott milyen hatások érték, és az mit váltott ki belőle, majd Magyarországra, Mezőkövesdre Tamila a kazár lány, és hogyan talált nyugalomra a városban.

A családi történetek között megismerhetjük a kazárok, kozákok eredetét, történelmét, népük vallási és világi szokásait, rettegéseit, mindennapi életüket. Azoknak ajánljuk főként a könyvet, akik szeretik a családregényeket történelmi korba ágyazva.

Az írónő eddig megjelent könyvei megrendelhetőek a Népi Front egri szervezeténél az alábbi elérhetőségeken:

Tel.:06/20 237 5321

Email: norbert.juhsz@gmail.com

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

 

 

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Az "én ötvenhatom"

1956 hatvanadik évfordulója alkalmából sorozat indult a Magyar Rádióban és az M1
No thumbnail available

Élő hazugságok, meghamisított történelem

Élő hazugsággá vált az, hogy a Kádár-rendszer alatt ment tönkre az ország,
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!