A Népi Front lapja

Szabadságot a lengyel kommunistáknak!

Proletariusze wszystkich krajów, łączcie się!

2016. március 31-én Domrowa Gornicza város megyei bírósága – a kommunista ideológiának a „Brzask” c. újság hasábjain, illetve a párt internetes portálján való propagálásáért – elítélte a Lengyel Kommunista Párt négy aktivistáját  kilenc hónapi szabadságvesztésre és kötelező ingyenes közmunkára.

„Pénzbüntetésre, szabadságvesztésre, illetve két évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a személy, aki nyilvánosan szót emel egy fasiszta vagy más egyéb totalitárius rendszer mellett, nemzeti, etnikai, faji vagy vallási alapon, illetve a vallásos hit hiányának alapján gyűlöletet szít.” – áll a lengyel  Btk. 256. cikkelyének 1. pontja alatt. A kommunista jelképek tilalma székleskörű belföldi és internacionalista tiltakozások hatására nem került bele.
Az ítélet meghozatalakor fasiszta módszereket alkalmazott a bíróság, mert ítéletet pusztán a vádra alapozta, szabályos bírósági eljárást és a vádlottak védekezési lehetőségét kizárva.
Bartosz Kowalski, a „Jog és Igazságosság” párt (PiS) parlamenti képviselője tett feljelentést még 2013-ban. Az ügyész akkor elutasította a vizsgálat megindítását. 2015-ben azonban újból elővették az ügyet – amelyet felgyorsítottak azután, hogy a PiS megnyerte a választásokat.
 A vád képviselője azt mondta: azzal, hogy az aktivisták cikkeket tettek közzé a „Brzask” újság hasábjain, nyilvánosan népszerűsítettek egy totalitárius rendszert. Ezek az írások, úgymond,„közvetlen összefüggésben voltak a kommunista rendszerrel, a marxizmus-leninizmussal, amelyek, a történelmi tapasztalat alapján, ellentétesek a demokratikus értékekkel”. Valójában itt egy legális politikai párt tevékenységének támadásáról van szó van szó. A lengyel hatalmi gépezet ezúttal a polgári-demokratikus intézményrendszer felszámolásához kezdett hozzá.
A lengyel kommunistákra kiszabott ítéletet azzal egy időben hozták meg, hogy  a lengyel  parlament megszavazta a „kommunizmus propagálásának tilalmáról” szóló törvényt.
A Népi Front  szolidáris a Lengyel Kommunista Párttal, az elítélt lengyel elvtársakkal.
El a kezekkel a Lengyel Kommunista Párttól!
Hagyjanak fel a kommunisták üldözésével Lengyelországban!
Népi Front Országos Elnöksége
2016.május 5.

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Kémek a sasfészekben...

Kémek a sasfészekben...

 A hidegháború korszakában komoly fordulópontot jelentett, amikor 1949-ben megtört az Egyesült Államok
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
Légy szerző!
Légy szerző!