Statisztika

  1. A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak száma több mint 4 millió. Ezt becsléssel állapítják meg, úgy, hogy több száz embert megkérdeznek arról, hogy a családjukban hányan dolgoztak az adott hónapban legalább egy órát (beleértve a közmunkát is) és hány családtagjuk dolgozik külföldön. Ezeknek az adatoknak az alapján becsülik meg az országos adatokat. A KSH szerint ezt a módszert használják minden uniós országban

2004 előtt a cégeknek, vállalkozásoknak minden hónapban meg kellett küldenie a KSH-nak a foglalkoztatottak számát, ezt összesítették. Vajon melyik módszer tükrözi a valóságot?

  1. Az export folyamatosan nő a KSH szerint, és a növekedése meghaladja az importét. Schengeni csatlakozásunk előtt még voltak a határokon vámosok, akik ellenőrizték a kimenő és bejövő szállítmányokat, és ezáltal pontos adatok voltak az export-import alakulásáról. Ebben az időben az import növekedése mindig meghaladta az exportét. Schengeni csatlakozásunk óta az export-import adatok becsült értékek. Vajon mennyire igazak ezek az adatok?