Somogyi és Bacsó…nem felejtünk

“Emlékezz, proletár! Az összes vértanúra Emlékezz, proletár!”
Nem hallgathatunk arról sem, hogy a szocdemek vezetői 1919 végén fülük botját sem mozgatják, pedig a Tanácsköztársaság számos vezetőjét kivégzik. Sok minden van még a mindenkori szocdem vezetők számláján…
Többezer ártatlan embert végeznek ki és kínoznak meg Horthy Miklós parancsára a pribékek, és a szocdemek meg se nyikkannak. Az MSZDP- vezetők saját mártírjaikat sem sajnálják különösebben.
Somogyi Béla(51 éves) és Bacsó Béla(29 éves) igazi szocialisták voltak, akik lelkiismeretesen képviselték az elnyomottak, a megkínzottak, a megalázottak érdekeit és becsületes újságírók voltak, a Népszava munkatársai. Nem voltak forradalmárok,csak tisztességesek, akik életükkel fizettek ezért. Ők a kevesek közé tartoztak. Amilyennek lenni kellett volna, olyanok voltak!  1920 februárjában meggyilkolják őket.  A  Népszava utána rögtön lepaktál a fehérekkel. “Minden gerincességünk fenntartásával készségesen nyútjuk oda kérges kezünket a békülésre!” Ez a mondta március 1-én, a gyalázat napján, Horthy Miklós kormányzónak szól, aki könyörtelen gonoszsággal irtott mindent, ami baloldali, ami forradalmi. Somogyi és Bacsó felülemelkednek az  kicsinyes, ostoba és megalkuvó, jellemtelen szocdem mentalitáson. A main is!
A Népszava számos cikke a kommün leverése után gyalázta fővezért, Horthyt és a fehéreket – ez áll a Királyi Ítélőtábla végzésének indoklásában. “1920. február elején a Népszava közölni akart egy cikket a nemzeti hadseregről.
A cikk kefelenyomatát a cenzúra átküldte a fővezérségre. A Gellért Szállóban este felolvasták a cikket egy népesebb társaság előtt, ahol Horthy is jelen volt. Többen megjegyezték, hogy ezt a gaz Somogyit el kellene tenni láb alól, a Dunába kellene dobni. A vacsora után Horthy a következő szavakkal bontott asztalt: Nem beszélni kell itt, hanem cselekedni.”(Hollós Ervin-Lajtai Vera: Horthy Miklós, a Fehérek vezére című könyvéből). Az volt a bűnük, hogy megírták mit műveltek a fehér pribékek, hogy felemelték a leplet a gyilkosokról. Megírták, hogy mi történt Budapesten, Dunántúlon és Siófokon.  Alig tudtak valamit. A Horthy-pribékek nem ismertek határt.
Beniczky Ödön, belügyminiszter, legitimista politikus kísérletet tett arra, hogy a gyilkosokat letartóztassa. Beniczky ellenforradalmár volt, de  valamiféle polgári becsület, tartás volt benne. Horthyéknak ez  sok volt.
A politikus később öngyilkos lett.  Tőle tudjuk, hogy a siófoki bestiális gyilkosságokra maga a kormányzó adott parancsot. A belügyminisztert lemondásra kényszerítették, de ő vallomásának másolatát átadta az Újság című lapnak, amibe mindent belefoglalt.
1920. február 17-én este egy az Ostenburg-különítmény birtokában levő kocsival elrabolták Somogyit és Bacsót. Dunakeszi határában brutális módon meggyilkolták őket és a Dunába dobták. A két holttestet visszaadta a Duna. Február 22-én temették Somogyi Bélát a Vas- és Fémmunkások Otthonából. Százezrek kísérték utolsó útjára. Emlékezzünk rájuk és a korra, amely itt settenkedik körülöttünk. Emlékezzetek elvtársak! Ne felejtsetek egyetlen mártírt sem! De nem lehajtott fejjel, hanem figyelve, mert a mai urak már okosabbak.
F.Zs.