Ruszofóbia

Az oroszok már a spájzban vannak, ezért fel kell éleszteni az oroszgyűlöletet. Az első lépés Paks II. ellenzése: nem az a baj, hogy sokba kerül, hogy ráfizetéses, hogy soha nem térül meg, hogy a hitelt még az unokák is fizetni fogják, hanem az a baj, hogy az oroszok építik meg. Ezután következtek a szlogenek: „ Ruszkik haza” (a turisták Hévízről vagy a nagykövetség munkatársai menjenek haza?); „állítsuk meg Moszkvát”, majd a tüntetések az orosz zászló megtaposásával. Az oroszgyűlölet kifejezése a Szabadság-téri hősi emlékmű megrongálása. Amikor egy csecsen nemzetiségű ember ráveszi az elkövetőt a bocsánatkérésre, rárepül az ellenzék: Széll Bernadett szerint „nem leszünk orosz gyarmat”; MSZP: nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha valaki megfélemlítéssel orosz érdekeket véd. Ezek az emberek el sem tudják képzelni, hogy valakit zavar, ha meggyalázzák azoknak az emlékét, akik életüket adták azért, hogy Budapestet megtisztítsák a náci és nyilas hordáktól.

A hétfői tüntetésen a Momentum Mozgalom (párt csak a hivatalos bejegyzés után lesz) kifejtette, hogy egyre nő Oroszország befolyása: Paks II., Gazprom, álhírek (?). Paksról lásd fenn, A Gazprom évtizedek óta szállít földgáz Magyarországra a Szovjetunióval közösen kiépített csővezetékrendszeren, de nemcsak Magyarországra, hanem az egész unióba: már megépült az Északi Áramlat, most készül az Északi Áramlat II. Más lehetőség a gázvásárlásra nincs: a tengeren keresztüli cseppfolyós gáz behozatala sokkal drágább: a gázt előbb cseppfolyósítani kell, tankeren elszállítani európai kikötőbe, ott ismét cseppfolyósítani kell.

Mindenesetre bebizonyították az USÁ-nak, hogy ők feltétel nélkül támogatják, és ezért még arra is hajlandók, hogy vetélkedjenek a kormánnyal, ki tud nagyobbat mondani. Az sem számít, hogy mekkora kárt okoznak az országnak. A rendszerváltáskor az MDF kijátszotta az orosz kártyát: „Tovarisi konyec”, aminek az lett a következménye, hogy elvesztettünk egy nagy piacot, és a gázt sem baráti alapon kaptuk.

Az a szerencse, hogy az országnak ez a legnagyobb baja: nincsenek szegények, hajléktalanok, rendben van az oktatás, az egészségügy, nincs korrupció. Ezek az oroszgyűlöletet terjesztők a FIDESZ malmára hajtják a vizet, mert minden egyéb problémát lefed a gyülölet, akár migránsokró, akár Brüsszelről, akár Moszkváról van szó.

Nem kellene valami hasznosabb foglalatosságot találni?

Rónai Katalin Népi Front