Rónai Katalin közgazdász válaszol

Mi történt a rendszerváltásig befizetett nyugdíjvagyonnal?

A 70-es, 80-asévekben még úgy tudtuk, hogy a nők 55, a férfiak 60 éves korukban mehetnek nyugdíjba.   a nyugdíjkorhatárt 1993-ban megemelték 62 évre, 2009-ben tovább emelték. Ugyanakkor a rendszerváltás után nem adták át a tb alapoknak (egészségügy és nyugdíj) a rendszerváltásig befizetett összegekből képződő vagyont, azt elnyelte a költségvetés.

Sok a félreértés. Rengeteg zavaros hír lát napvilágot. Igaz, hogy a Fidesz MOL-részvényt vásárolt magán-nyugdíjpénztári vagyonból?

1997-ben kötelezővé tették a 45 év alattiak számára a belépést a magán-nyugdíjpénztárakba. Az ügyintézők az önkéntes nyugdíjpénztárakba toboroztak tagokat, ahol egyéni számla van. Amit a magán-nyugdíjpénztárakba fizettek be, azt a pénzt az állami nyugdíjpénztáraktól vették el – a dolgozók kevesebbet fizettek a nyugdíjalapba. Ezt szüntette meg 2011-ben a Fidesz, nagyon helyesen, mivel a költségvetésből kellett pótolni a hiányt. Ez az összeg az államadósság 10%-át tette ki.

A magán- nyugdíjpénztári vagyonból a Fidesz nem vásárolt MOL részvényt. Nem vásároltak állampapírt sem, mivel a magán-nyugdíjpénztárak vagyona nagyrészt állampapírokban volt. Az átvett 3.500 milliárd forintból – a kormány állítása szerint – 2.000 milliárdot adósságtörlesztésre fordítottak (az ország főként az IMF-nek és más államoknak tartozik kevésbé bankoknak), azonban ez nem valószínű, mert akkor az államadósságnak is csökkennie kellett volna, de nem csökkent, sőt nőtt (24 ezer milliárdról 25 ezer milliárdra).

Az állami nyugdíjkassza miért üres?

Az állami nyugdíjkassza azért nem rendelkezik vagyonnal, mert a rendszerváltáskor eltüntették.

Frontoldal