A Népi Front lapja

Politizáló párttal a munkásosztályért!

Sok idő eltelt azóta, hogy Mendel Lajos elvtárs kezembe adta Marosán György könyveit. Elsősorban a Fel kellett állnom című kiváló műre hívta fel a figyelmem. Nagyon fontos olvasmány minden kommunista számára. Igen, sok más is ezen kívül.

Nemcsak a kommunisták, de a  baloldali emberek  mindennapi olvasmánya kellene hogy legyen. Ma, 2016-ban olyan történelmi-politikai érvgyűjteményre van szükség, amely alkalmas az internetes és az utcai szópárbajra is.

Ilyen érvgyűjtemény nem születhetett jól ismert és kevésbé ismert okok miatt, amelyek a magyar munkásmozgalmat 1989 óta sújtják. Addig nem is születik komplex mű, míg nem dolgozzuk fel a múltunkat. A múltat, ami nem csak fekete és fehér, hanem szürkés és néhol szivárványos.

A múltunkat, amely nem kizárólag hősök arcképcsarnoka, hanem csetlő-botló embereké is , akik hibáztak is néha.

“Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.”- mondta Bethlen Gábor, aki példát is mutatott. S életműve a bizonyíték arra, hogy meg kell tenni, amit lehet. Érdemes megtenni. Mindent nem tudunk megtenni, amit kell. Önáltatás, ámítás lenne ezt mondani.

Ahhoz, hogy a mai politikai helyzetet megértsük, s előrelépjünk a harcban, el kell, hogy mélyedjünk a múltunk tanulmányozásában és értékelésében.
Az emlékezés helyett és mellett, az értelmezés és a cselekvés tesz Ságvári Endre, Kun Béla, Marosán György, és a magyar kommunista mozgalom nagyszerű vezetői és hősei munkájának méltó folytatójává.
“Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” – idézi Juhász Norbert elvtárs Fegyverrel a hazáért! című cikksorozatának bevezetőjében. Ez a mondat a jelszavunk!
1989 után a könnyes és fájdalmas emlékezés lett úrrá a munkásmozgalom harcosainak lelkében. Huszonhét esztendő eltelte  után a fájdalmas emlékezést felváltotta az erőteljes változtatni akarás és gyakorlatias szemlélet. Felnőtt egy  fiatal nemzedék. Rájöttek, rájöttünk, hogy vissza kell menni a bölcsőhöz, a Tanácsköztársasághoz.
Újra kell tanulni mindent, és ledönteni a tabukat, amelyeket politikai serdülőkorunkban belénk neveltek.
veddkezedbesorsod
Marosán György bátorsága és tapasztalata adjon ehhez mindannyiunknak sok erőt! Nagy munka lesz, hogy a Frontoldalon keresztül mindenkivel megismertessük a történelmünket, és mindazt, amit ebből tanulva tenni akarunk, mert tennünk kell.
Miért megyünk a tüntetésekre? Miért támogatjuk a sztrájkokat? Miért mondjuk azt, hogy nem a pártokkal, hanem az emberekkel, akarunk összefogni?
Hogyan cselekedjünk? Mikor, mi a legjobb út?  Hogyan döntsünk helyesen?
Mindennapi kérdésekre a válasz kiválasztására józan észre van szükség, de elengedhetetlen az a tudás, amit elődeink vérrel-verítékkel és rengeteg türelemmel megalkottak számunkra.
Nem állhatunk lobogóval a kezünkben, mint a szép szobrok. A politizáló párt dinamizmusára van szükségünk!
Fogarasi Zsuzsanna

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
Légy szerző!
Légy szerző!