A Népi Front lapja

Phoenix: A bérlakásokról

Az alábbi írás bejegyzésként érkezett. Köszönjük.

Nagyon nagy probléma, hogy a bérlakásnak nem “szociális bérlakásnak” kell lennie, hanem megfizethető bérű, bérlő barát jogi hátterű állandó lakásnak. Azt mondanám, hogy ahogyan az a “létezett szocializmusban” volt. Ám ez sem lenne igaz.

A Horthy-rendszerben alapvetően kétféle bérlakás volt.

Az egyik fajta (amit még a “boldog békeidőkből” örökölt) a bérház tulajdonosok, “háziurak” által kezelt bérlakások voltak, amiket jól jellemzett Gábor Andor ragyogó sanzonja: “a falakról a mész lemász”, “a lépcsőből hiányzik a lép, s az ember csak a csőre lép”. Ugyanis ezek a háztulajdonosok a gyors jövedelemkiaknázásban voltak érdekeltek, és eleve azzal számoltak, hogy az ingatlant a megfelelő pillanatban – általában nem lakáscélra – busás áron eladják.

A másik fajta a nagy nemzetközi biztosító-társaságok (például az Anker), és mindenek előtt a társadalombiztosítási önkormányzat, az OTI tulajdonában, kezelésében levő, kitűnő minőségű, és a középosztály számára megfizethető bérű lakások – ezek a háztulajdonosok ugyanis érdekeltek voltak a hosszútávon is megbízható, szolid jövedelmet biztosító vagyonba, amely lehetővé tette az alaptevékenység befizetéseitől (biztosítási díjak, TB-járulékok) nagyrészt független kifizetéseket (kártérítéseket, egészségügyi kiadásokat, nyugdíjakat).

Természetesen nem kívánnám elhallgatni, hogy a “három millió koldus” sem az egyik, sem a másik bérlakás-típusban nem lakott, hanem a hírhedt barlang-lakásokban, nyomor-telepeken (a legismertebb a Mária-Valéria telep volt, de azon kívül még jócskán akadtak szerte az országban), illetve az utcán élte szerencsétlen életét.

Nos, a “létezett szocializmus”-ban – miközben elismerésre méltó módon sokat tettek a szörnyű lakáshelyzet javításáért – az állami tulajdonú, a házkezelési igazgatóságok (HKI) által kezelt bérlakások (ahol a városi népesség jelentős része lakott) – bár merőben más motivációk alapján – leginkább a fentebb jellemzett első – háziurak által kezelt – típushoz hasonlítottak. A hatvanas évek végén jelentek meg a szövetkezeti lakások, amelyek akár jó kezdeményezések is lehettek volna, de végül a hetvenes évek végére jórészt a társasház konstrukció vette át a helyüket (a korábbi lakás-szövetkezetek is ehhez kezdtek hasonulni).

A társasház, mint tulajdonforma, egyike a legabszurdabbaknak: sem nem egyéni (“magán”) sem nem közösségi tulajdon. Ahogyan a részvénytársaságok igazi tulajdonosai nem azonosak a jog szerinti tulajdonosokkal, ugyanúgy a társasház tulajdonosi jogosultságai sokkal inkább a közös képviselő, mintsem a lakástulajdonosok kezében van. Vagyis a társasház “sikeresen” egyesíti a “háziuras” bérlakások és a sok esetben erőn felül megszerzett magánlakások legrosszabb tulajdonságait.

A megoldás csak a valódi lakás-szövetkezetek és még inkább a vagyonnal rendelkező, társadalmilag ellenőrzött TB-önkormányzat tulajdonában/kezelésében levő bérlakások lehetnek. Ezek megfizethető költségű lakások, de se nem “szociális bérlakások”, se nem bármikor a lakókat nyomorba döntő “öröklakások”.

A hajléktalanság gyors kezeléséhez (például amikor a váratlan munkanélküliség miatt a család nem tudja fizetni a korábban “megfizethető bérű” bérlakás bérleti díját) valóban szükség van szociális bérlakásokra (ezeket a “létezett szocializmusban”, ahol az ellenkező híresztelésekkel szemben esetenként előfordultak bérelmaradás miatti kilakoltatások, alacsony komfortú szükséglakásoknak nevezték), de azokat nem szabad összekeverni a tartós lakhatás biztosítására szolgáló megfizethető bérű komfortos és összkomfortos bérlakásokkal. Természetesen a családi házak valóban személyes (“magán”) tulajdonú lakások, de ilyet – városokban – csak az vásároljon, aki megengedheti magának. A “társasházi öröklakás” viszont nem valódi személyi tulajdon, kényszertulajdon, és sok-sok bedőlt hiteles (forint alapú és deviza alapú) a megmondhatója, mennyire az..

TI ÍRTÁTOK

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü

Olyan ez, mint a drogbárók háborúja!

Hatalmas a ramazuri a CEU ügyében. Hát, ha már polgári demokrácia van, akkor a kutyafáját, mi a baj a CEU-val, azaz az amcsi-európai egyetemmel?A burzsoá demokráciába ez belefér. Akkor most mi van?
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
No thumbnail available

Tervgazdaság versus tervszerűség

A sztálini tervgazdaság politikai gazdaságtana (rövid tanfolyam) Red Star, 2008, november 19 (kommunista.net) 1917-ben Oroszországban
Légy szerző!
Légy szerző!