Orosz válaszlépés az újabb amerikai szankciókra

Az orosz külügyminisztérium felkérte az Egyesült Államokat, hogy szeptember 1-ig csökkentse 455 főre az Oroszországban dolgozó amerikai diplomaták és konzulátusi személyzet létszámát. Ugyanannyira, ahány orosz diplomata és konzuli dolgozó tevékenykedik az Egyesült Államokban – jelentette a Magyar Békekör.

Az intézkedés a moszkvai amerikai nagykövetséget és konzulátust, valamint a szentpétervári amerikai főkonzulátust érinti. Az orosz külügyminisztérium azt is bejelentette, hogy augusztus 1-től felfüggesztik a Dorozsnaja utcai moszkvai amerikai raktár, és a Szerebrjanij Bor-i amerikai üdülőhely használati jogát.

Az intézkedéseket az után hozták, miután az amerikai szenátus megszavazta az újabb szankciókat Oroszország ellen, az amerikai kormány pedig nem tett eleget az Obama adminisztráció idején jogtalanul elkobzott orosz diplomáciai vagyon visszaszolgáltatásának. Barack Obama, elnöklésének utolsó szakaszában, kiutasított az Egyesült Államokból 35 orosz diplomatát. Nekik 72 óra leforgása alatt kellett távozniuk. Moszkva mindeddig nem tett ellenlépéseket a 2016. decemberi amerikai intézkedéssel szemben, de jelezte, hogy nem mond le a kölcsönösség elvének esetleges érvényesítéséről, és türelme véges.

Megfigyelők szerint az orosz lépés hosszú türelmes kivárás után született, és arra utal, hogy Oroszország el akarja oszlatni a kétséget a felől, hogy ne ragaszkodna az egyenlőséghez az államok közötti kapcsolatokban, és ne követelné meg magának az egyenlő bánásmódot – írta a Békekör.