Orosz kommunisták: Ami most történik, előrevetíti Európa hanyatlását

Jaroszlav Szidorov, Oroszország Kommunistáinak Pártja Központi Bizottságának elnökhelyettese (a moszkvai pártszervezet elnöke) kommentálta Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. 

„Nagy-Britannia dolgozó népe lényegében bizalmatlanságát fejezte ki a brüsszeli plutokraták iránt. Annak idején helyes, ésszerű döntésnek tűnhetett az európai országok egyesítése.  Sok szó esett akkoriban az EGK (Európai Gazdasági Közösség) szociális színvonaláról, a békére, a pluralizmusra való törekvésről.

Jaroszlav Szidorov
Jaroszlav Szidorov

Az utóbbi évtizedekben azonban Európát válságok rázzák meg – nem csak a gazdaság, de az erkölcsök, a társadalmi-politikai modell is válságban van. A rosszul értelmezett tolerancia, a migrációs problémák leküzdésére való képtelenség, az állam szociális kötelezettségeinek tömeges leépítése – ez az utóbbi évek Európája. A Brüsszelből kezdeményezett adók elviselhetetlen terheket raknak az európai országok lakosságára. 2014-től már teljes mértékben megmutatkozott, hogy az Oroszországgal való kapcsolatok kérdésében az európai országok mennyire önállótlanok, milyen engedelemmel követik az USA-t. Ez gyakorlatilag nem volt más, mint az önállóság elvesztése. Elérte csúcsát az egyszerű angoloknak az Európai Unió érthetetlen, zavaros, önállótlan rendszerében való csalódottsága.

Ami most történik, az előrevetíti Európa hanyatlását, e hajdan oly nagy erőközpont befolyásának csökkenését.

Ebben a helyzetben reméljük, hogy az európai baloldali erők – híven Sztálin végrendeletéhez – harcot kezdenek országaik függetlenségéért, a valódi demokráciáért. Egészében véve, a jelek szerint bolygónkon csupán két fő pólus marad: az újjászületőben lévő Oroszország, az igazságosság és a népek barátságának hagyományos eszményképeivel – illetve az agresszív, imperialista Egyesült Államok. Közöttük, értékeik között bontakozik majd ki az éles küzdelem.”

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára