Orbán nem a kádári, hanem a horthysta utat járja

„Nem véletlenül építi Orbán kádári Magyarországot”. Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a HVG honlapján. A balliberális értelmiségi holdudvara szeret párhuzamot vonni a szocializmus és az Orbán-rezsim között. Ellenzéki politikusok, közéleti személyiségek, újságírók Kádárhoz hasonlítják Orbánt és szemrebbenés nélkül kommunistázzák le a Fideszt. Hiába, a rendszerváltás óta eltelt időszakban a politikai párbeszéd szerves részét képzi a kommunisták pejoratív értelemben való emlegetése. Egy gond van csupán: mindez unalmas és hiteltelen már. Akinek van egy cseppnyi esze, az könnyen beláthatja, hogy a Fidesz nem kommunista, Orbán és Kádár között pedig zongorázni lehet a különbséget – Kádár javára. A Nemzeti Együttműködés Rendszere és a szocializmus között nemhogy hasonlóság nincs, hanem maximálisan ellentétei egymásnak.

 1. Kádár idején létbiztonság volt, Orbán idején százezrek menekülnek el az országból megélhetési gondok miatt.
 2. Kádár idején nem virágzott a korrupció (volt, de nem ilyen mértékben), Orbán alatt a haverok olyan mértékű vagyonra loptak össze, hogy azt már saját maguk sem tudnák összeszámolni.
 3. Kádár idején volt mindenkinek munkája, amiből meg lehetett élni, ma a minimálbér a létfenntartásoz is kevés.
 4. Kádár idején volt jól működő egészségügy, most kritikus méreteket ölt az orvoshiány, a kórházak katasztrofális állapotban vannak, az ellátás színvonala kegyetlenül rossz.
 5. Kádár idején voltak állami tulajdonú gyáraink, versenyképes mezőgazdaságunk. Most csupán néhány összeszerelő üzem és külföldi tulajdonú multinacionális vállalat adja az ipar gerincét, a falvak pedig elnéptelenednek.
 6. Kádár idején nem volt divat a cigányozás, zsidózás, ma a közgondolkodásban érezhetően jelen van az antiszemitizmus és a rasszizmus.
 7. Kádár idején nem voltak hajléktalanok, Orbánék alatt minden évben százak fagynak halálra a nyílt utcán vagy saját, fűtetlen otthonukban.
 8. Kádár idején nem volt probléma lakáshoz jutni, ma olyan brutális árak uralkodnak az ingatlanpiacon, hogy lassan albérletet sem lehet megfizetni, új lakás vásárlását csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.
 9. Kádár idején volt kiterjed szociális háló, az állam gondoskodott az elesettekről, ma százezrek élnek napról napra, kilátástalanul és remény nélkül.

Orbán Viktor Nemzeti Együttműködési Rendszere sokkal inkább hasonlítható a Horthy-világhoz.:

 1. A 30-as években volt olyan elvándorlási hullám országból, mint a Fidesz idején. Akkor másfél millió ember menekült el Amerikába. („s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk”)-József Attila, Hazám)
 2. Horthy Miklós regnálása alatt emlegették Magyarország”-ot a 3 millió koldus országaként. Orbánék és az őt megelőző kormányok 4 millió embert taszították nyomorba,
 3. A Horthy-rendszerben voltak úgy megnyirbálva a munkavállalói jogok, mint manapság (lásd az orbáni Munka Törvénykönyv)
 4. A Horthy-rendszerben épp úgy kilakoltatták a szegényeket, mint ahogyan azt ma is teszik.
 5. A Horhy-rendszerben öltött olyan méretet a nemzeti-keresztény jellegű nacionalista uszítás, mint napjainkban .Csak akkor a cionista világrendről szóló összeesküvés-elmélettel hülyítették a népet, most meg a Soros-tervvel.

Kedves kommunistázók és mindazok, akik Orbán és Kádár között hasonlóságot látnak!

Elég volt, hogy 28 évvel a rendszerváltás után még mindig mocskoljátok Kádár Jánost! A mai politikus gárda közül egyetlen olyan ember sincs, aki a nyomába érne Kádár Jánosnak! Orbán Viktor nem a kádári, hanem a horthysta utat járja! Remélem hasonló sorsa fog jutni, mint egykor a lovas tengerész!

Cseh Miklós

A szerző a Népi Front tagja