A Népi Front lapja

Nyugodj békében Fernando atya. Folytatjuk a harcot!

„A marxisták az új társadalomért harcolnak, és nekünk, keresztényeknek az ő oldalukon kellene harcolnunk.”(Camilo Torres, kolumbiai pap).

Nyolcvankét éves korában, elhunyt Fernando Cardenal nicaraguai jezsuita pap, aki a 80-as években szembeszállt II. János Pál pápának azzal az utasításával, hogy távozzon a közép-amerikai ország baloldali kormányából. Cardenalról és érdemeiről meleg szavakkal emlékezett meg a hivatalban lévő nicaraguai kormány.
Jezsuitaként  Cardenal  a felszabadítási  teológia hirdetője volt, aki csatlakozott a sandinista lázadókhoz, amikor 1979-ben megdöntötték Anastasio Somoza diktatúráját. 1980-tól sokak által méltatott kampányt folytatott az akkoriban 40 százalékos nicaraguai írástudatlanság felszámolásáért, majd 1984-től 1990-ig oktatási miniszterként is szolgált a sandinista kormányban. Bátyja, a szintén katolikus pap, Ernesto Cardenal 1979-től 1987-ig Nicaragua kulturális minisztere volt.II. János Pál pápa utasította Cardenalt és több más papot, hogy távozzanak a politikából, mert az papi hivatásukkal összeegyeztethetetlen. Amikor ezt visszautasították, a pápa 1984-ben felfüggesztette őket papi szolgálatukból, Fernando Cardenalt pedig távozásra kényszerítették a Jézus Társasága jezsuita rendből.„Nem tudok elképzelni egy olyan istent, aki azt kéri tőlem, hogy hagyjak fel az emberek iránti elkötelezettségemmel. (…) Én úgy látom és tapasztalataim is azt mutatják, hogy az esetemben lehet úgy élni, hogy egyszerre maradok hű az egyházhoz, mint jezsuita és pap, és ugyanakkor a sandinista forradalmon belül, a nicaraguai szegényeket szolgálom” – írta egy nyílt levélben 1984-ben.

Hét évvel azután, hogy Cardenal 1990-ben felhagyott a politikával, 1997-ben – ritkaságszámba menő lépésként – a Jézus Társasága rend visszahelyezte őt a papi hivatásába.
Utolsó éveit egy Nicaragua elmaradott részein iskolákat működtető jezsuita szervezet vezetésével töltötte. Reménységgel és bizakodva tekintett Ferenc pápa tevékenységére, támogatta a bolivarista venezuelai kormányt.

Latin-Amerikában Több katolikus pap csatlakozott a forradalomhoz. Voltak, akik a mártírhalált is vállalták.  Camilo Torres  csatlakozott a marxista gerillákhoz és fegyveres harcban esett el. Az ő nézetei nagy hatással voltak Cardenalra.

“Mi milliók, mi munka népe,
mi alkotunk a földtekén,
mienk lesz még pompája, fénye
s a munka nem lehet szegény.
A tőke még a húsunk marja,
de már a gyáva had remeg –
kelőben már a munka napja
s ragyogni fog a föld felett.” Internacionálé -írta: Eugène Pottier

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
No thumbnail available

Proletárdiktatúra és demokrácia

Proletárdiktatúra és demokrácia a politikai néphit szerint összeegyeztethetetlen fogalmak, mondván, hogy a
Légy szerző!
Légy szerző!