Nyugodj békében Fernando atya. Folytatjuk a harcot!

„A marxisták az új társadalomért harcolnak, és nekünk, keresztényeknek az ő oldalukon kellene harcolnunk.”(Camilo Torres, kolumbiai pap).

Nyolcvankét éves korában, elhunyt Fernando Cardenal nicaraguai jezsuita pap, aki a 80-as években szembeszállt II. János Pál pápának azzal az utasításával, hogy távozzon a közép-amerikai ország baloldali kormányából. Cardenalról és érdemeiről meleg szavakkal emlékezett meg a hivatalban lévő nicaraguai kormány.
Jezsuitaként  Cardenal  a felszabadítási  teológia hirdetője volt, aki csatlakozott a sandinista lázadókhoz, amikor 1979-ben megdöntötték Anastasio Somoza diktatúráját. 1980-tól sokak által méltatott kampányt folytatott az akkoriban 40 százalékos nicaraguai írástudatlanság felszámolásáért, majd 1984-től 1990-ig oktatási miniszterként is szolgált a sandinista kormányban. Bátyja, a szintén katolikus pap, Ernesto Cardenal 1979-től 1987-ig Nicaragua kulturális minisztere volt.II. János Pál pápa utasította Cardenalt és több más papot, hogy távozzanak a politikából, mert az papi hivatásukkal összeegyeztethetetlen. Amikor ezt visszautasították, a pápa 1984-ben felfüggesztette őket papi szolgálatukból, Fernando Cardenalt pedig távozásra kényszerítették a Jézus Társasága jezsuita rendből.„Nem tudok elképzelni egy olyan istent, aki azt kéri tőlem, hogy hagyjak fel az emberek iránti elkötelezettségemmel. (…) Én úgy látom és tapasztalataim is azt mutatják, hogy az esetemben lehet úgy élni, hogy egyszerre maradok hű az egyházhoz, mint jezsuita és pap, és ugyanakkor a sandinista forradalmon belül, a nicaraguai szegényeket szolgálom” – írta egy nyílt levélben 1984-ben.

Hét évvel azután, hogy Cardenal 1990-ben felhagyott a politikával, 1997-ben – ritkaságszámba menő lépésként – a Jézus Társasága rend visszahelyezte őt a papi hivatásába.
Utolsó éveit egy Nicaragua elmaradott részein iskolákat működtető jezsuita szervezet vezetésével töltötte. Reménységgel és bizakodva tekintett Ferenc pápa tevékenységére, támogatta a bolivarista venezuelai kormányt.

Latin-Amerikában Több katolikus pap csatlakozott a forradalomhoz. Voltak, akik a mártírhalált is vállalták.  Camilo Torres  csatlakozott a marxista gerillákhoz és fegyveres harcban esett el. Az ő nézetei nagy hatással voltak Cardenalra.

“Mi milliók, mi munka népe,
mi alkotunk a földtekén,
mienk lesz még pompája, fénye
s a munka nem lehet szegény.
A tőke még a húsunk marja,
de már a gyáva had remeg –
kelőben már a munka napja
s ragyogni fog a föld felett.” Internacionálé -írta: Eugène Pottier