Nyomorog az orosz munkás Putyin rendszerében

Az orosz statisztikai hivatal (ROSSTAT) adatokat publikált az oroszországiak jövedelmeiről 2015 első félévében. A számok kiáltóak. Kezdjük a létminimummal. Hivatalosan elismerték, hogy ez az Orosz Föderációban (OF) fiziológiai, azaz csak arra számították, hogy ne következzen be az éhhalál. Ehhez a „mi” kormányunk véleménye szerint a dolgozó embernek legalább 10792 rubellel kell rendelkeznie havonta. Egy évvel ezelőtt ez a mutató 22,2 százalékkal kisebb volt. Ez a szám nem más, mint a rubel vásárlóereje esésének a hatalom által elismert szintje.

workerA bérminimum – ez a második, az államhatalom által megállapított szociális mutató. Figyelem: ma a bérminimum 5965 rubel. Ez közel van a létminimum feléhez, annak 55,3 százaléka. A putyini hatalom megengedhetőnek tartja az olyan munkabért, amelyből lehetetlen megélni! Az Orosz Tudományos Akadémia szociológusai megállapították, hogy azoknak az oroszoknak a 80 százaléka, akiknek a jövedelme kisebb a létminimumnál, rendelkezik munkahellyel és kap munkabért. Másként szólván, a hivatalosan elismert 21,5 millió szegény közül 17,2 millió dolgozó ember. Kiderül, hogy a bérmunkások 28 százalékának a jövedelme még a hivatalos adatok szerint is kisebb a kormány által hivatalosan megállapított létminimumnál. Íme, a dolgozók abszolút elnyomorodása!

El lehet-e tűrni egy olyan társadalmi rendet, amely kihalásra kárhoztatja a dolgozó embert, a társadalom fő termelő erejét?

(Ford. Szende Gy.)

Forrás: Transform.hu

Eredeti cikk: Pravda (2015.október5.)