A Népi Front lapja

Nyílt levél az európai kormányokhoz

Mi, a terepen dolgozó önkéntesek, akik már hónapok óta segítjük menekültek ezreit, felszólítjuk az összes európai kormányt, hogy haladéktalanul és határozottan enyhítse a helyzetet. Jelenleg több tízezer ember halad át Délkelet-Európán és a mostani önkéntes alapú segítő pontok kapacitásai a végkimerülés határán vannak. A tél gyorsan közeledik, miközben fennakadások vannak a különböző határokon, ezért úgy érezzük, hogy komoly a veszélye annak, hogy súlyos egészségügyi problémák alakuljanak ki a menekülteknél és halálesetek következzenek be.

Minden embernek joga van menedékjogot kérni. Ha Európa nem képes biztosítani a biztonságos és törvényes utat a menedékkérők számára, akkor köteles segítséget nyújtani azoknak, akik vállalták az életveszélyes utat. Nem akarjuk, hogy akár egy menekült is meghaljon, miközben vár a végtelen sorokban az európai határok mentén, szó szerint a saját kezünkben.

Önkéntesek már hónapok óta nyújtanak széles körű támogatást, sok helyen teljesen helyettesítve a hiányzó állami szerveket és ellátja segítő feladataikat. Mi élelmiszert és a vizet osztunk, irányítják és terelik a tömegeket, friss információkat szolgáltatunk a regisztrációs eljárásokról és a határok helyzetéről, a kiszolgáltatott embereket az ENSZ szerveihez és orvosi csapatához irányítjuk,  gyermekeket látunk el, megszervezzük ruhák és takarók eljuttatását, hulladékot  takarítunk, pénzt gyűjtünk, és védelmet nyújtunk a legelesettebbeknek.

Tesszük mindezt hónapok óta Leszbosz szigetén, Athénban, Gevgelijában, Budapesten, Röszkén, Belgrádban, Eidomeniben, Hegyeshalmon, Nickelsdorfban, Bécsben, Salzburgban, Heiligenkreuzban, Zákányban, Botovoban, Calais-ben, Preševoban, Berkasovoban, Breganaban, Harmicában, Trnovecben, Mursko Središćeben, Bapskaban, Opatovacban és számos más helyen Európában. Bizonyítottuk, hogy az önkéntesek sokat tudnak tenni, de emberek ezreit nem leszünk képesek megóvni a hidegtől a közeledő télben.

A tél nagyon gyorsan közeleg, és csak néhány napunk maradt arra, hogy emberségesen tudjuk megoldani ezt a helyzetet.

• Felszólítjuk az összes európai országok, hogy nyújtsanak azonnali segítséget mindazoknak az országoknak, melyeket érint a menekültválság, és ne azokat, amelyek kerítéseket építenek.
  • Szorgalmazzuk olyan biztonságos befogadóállomások és tranzit központok építését, amelyek megfelelnek a régió zord téli körülményeinek.
    • Továbbá humanitárius segélyeket és orvosi ellátást kell biztosítani a rászorulóknak, valamint európai szinten kell koordinálni az összes segítő kezdeményezést.
    •  Felszólítjuk az EU-t, hogy haladéktalanul vezessenek be olyan intézkedéseket, amely biztonságos haladást biztosít a menekülteknek.

Ez a levél egy előzetes figyelmeztetésként is szolgál Önöknek, Európa vezetőinek, hogy hamarosan emberek fognak halálra fagyni határainkon, ha Önök nem cselekszenek azonnal.

Mi mindent megtettünk eddig és továbbra is folytatni fogjuk a segítségnyújtást, ameddig csak szükség lesz rá. De most Önökön van a sor, Európa kormányai. Kérjük, hogy Önök is tegyenek meg mindent, hogy bebizonyíthassuk az emberiesség még mindig egy alapvető európai érték!

Egyetért a levéllel és segíteni akar? Minden szervezet szívesen fogad adományokat, de most többre van szükség. Kérjük juttassák el ezt a levelet a kormányokhoz, képviselőkhöz, miniszterekhez és a miniszterelnökhöz, és kérdezze meg tőlük, hogy „Mit tesznek azért, hogy megakadályozzák azt, hogy emberek szenvedjenek és haljanak meg itt?” Ha nem válaszolnak, vagy a válaszuk nem kielégítő, akkor emailben, telefonon vagy akár személyesen is kérdezzék meg tőlük újra meg újra. Ameddig csak kell.

Sajnos nem tudunk egyéneket felvenni a listára. Ha Ön egyéni önkéntes, és támogatni szeretné ezt a levelet, kérjük ossza meg a internetes fórumokon a #europeact és ne felejtse el felhívni a politikai vezetőket az Ön országában.

Sajtókapcsolat: Michal Berg +420 603 102 284, michal.berg@seznam.cz

A levelet számos európai önkéntes szervezet támogatta.

A Népi Front Emberséggel az emberért címmel szervezett tüntetésén egyértelműen, félreérthetetlenül kifejezte véleményét a menekültkérdéssel kapcsolatban. A Népi Front, mint radikális baloldali politikai párt küzd az elnyomott népek és egyének emberi méltóságáért, az imperialista hódítók ellen, az embertelenség ellen. Meggyőződésünk, hogy a migráció okait kell megszüntetni, a helyi problémákat kell kezelni.

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen