A Népi Front lapja

Nyílt levél az európai kormányokhoz

Mi, a terepen dolgozó önkéntesek, akik már hónapok óta segítjük menekültek ezreit, felszólítjuk az összes európai kormányt, hogy haladéktalanul és határozottan enyhítse a helyzetet. Jelenleg több tízezer ember halad át Délkelet-Európán és a mostani önkéntes alapú segítő pontok kapacitásai a végkimerülés határán vannak. A tél gyorsan közeledik, miközben fennakadások vannak a különböző határokon, ezért úgy érezzük, hogy komoly a veszélye annak, hogy súlyos egészségügyi problémák alakuljanak ki a menekülteknél és halálesetek következzenek be.

Minden embernek joga van menedékjogot kérni. Ha Európa nem képes biztosítani a biztonságos és törvényes utat a menedékkérők számára, akkor köteles segítséget nyújtani azoknak, akik vállalták az életveszélyes utat. Nem akarjuk, hogy akár egy menekült is meghaljon, miközben vár a végtelen sorokban az európai határok mentén, szó szerint a saját kezünkben.

Önkéntesek már hónapok óta nyújtanak széles körű támogatást, sok helyen teljesen helyettesítve a hiányzó állami szerveket és ellátja segítő feladataikat. Mi élelmiszert és a vizet osztunk, irányítják és terelik a tömegeket, friss információkat szolgáltatunk a regisztrációs eljárásokról és a határok helyzetéről, a kiszolgáltatott embereket az ENSZ szerveihez és orvosi csapatához irányítjuk,  gyermekeket látunk el, megszervezzük ruhák és takarók eljuttatását, hulladékot  takarítunk, pénzt gyűjtünk, és védelmet nyújtunk a legelesettebbeknek.

Tesszük mindezt hónapok óta Leszbosz szigetén, Athénban, Gevgelijában, Budapesten, Röszkén, Belgrádban, Eidomeniben, Hegyeshalmon, Nickelsdorfban, Bécsben, Salzburgban, Heiligenkreuzban, Zákányban, Botovoban, Calais-ben, Preševoban, Berkasovoban, Breganaban, Harmicában, Trnovecben, Mursko Središćeben, Bapskaban, Opatovacban és számos más helyen Európában. Bizonyítottuk, hogy az önkéntesek sokat tudnak tenni, de emberek ezreit nem leszünk képesek megóvni a hidegtől a közeledő télben.

A tél nagyon gyorsan közeleg, és csak néhány napunk maradt arra, hogy emberségesen tudjuk megoldani ezt a helyzetet.

 • Felszólítjuk az összes európai országok, hogy nyújtsanak azonnali segítséget mindazoknak az országoknak, melyeket érint a menekültválság, és ne azokat, amelyek kerítéseket építenek.
 • Szorgalmazzuk olyan biztonságos befogadóállomások és tranzit központok építését, amelyek megfelelnek a régió zord téli körülményeinek.
  • Továbbá humanitárius segélyeket és orvosi ellátást kell biztosítani a rászorulóknak, valamint európai szinten kell koordinálni az összes segítő kezdeményezést.
  •  Felszólítjuk az EU-t, hogy haladéktalanul vezessenek be olyan intézkedéseket, amely biztonságos haladást biztosít a menekülteknek.


  Ez a levél egy előzetes figyelmeztetésként is szolgál Önöknek, Európa vezetőinek, hogy hamarosan emberek fognak halálra fagyni határainkon, ha Önök nem cselekszenek azonnal.

  Mi mindent megtettünk eddig és továbbra is folytatni fogjuk a segítségnyújtást, ameddig csak szükség lesz rá. De most Önökön van a sor, Európa kormányai. Kérjük, hogy Önök is tegyenek meg mindent, hogy bebizonyíthassuk az emberiesség még mindig egy alapvető európai érték!


  Egyetért a levéllel és segíteni akar? Minden szervezet szívesen fogad adományokat, de most többre van szükség. Kérjük juttassák el ezt a levelet a kormányokhoz, képviselőkhöz, miniszterekhez és a miniszterelnökhöz, és kérdezze meg tőlük, hogy „Mit tesznek azért, hogy megakadályozzák azt, hogy emberek szenvedjenek és haljanak meg itt?” Ha nem válaszolnak, vagy a válaszuk nem kielégítő, akkor emailben, telefonon vagy akár személyesen is kérdezzék meg tőlük újra meg újra. Ameddig csak kell.

  Sajnos nem tudunk egyéneket felvenni a listára. Ha Ön egyéni önkéntes, és támogatni szeretné ezt a levelet, kérjük ossza meg a internetes fórumokon a #europeact és ne felejtse el felhívni a politikai vezetőket az Ön országában.

  Sajtókapcsolat: Michal Berg +420 603 102 284, michal.berg@seznam.cz

  A levelet számos európai önkéntes szervezet támogatta.

  A Népi Front Emberséggel az emberért címmel szervezett tüntetésén egyértelműen, félreérthetetlenül kifejezte véleményét a menekültkérdéssel kapcsolatban. A Népi Front, mint radikális baloldali politikai párt küzd az elnyomott népek és egyének emberi méltóságáért, az imperialista hódítók ellen, az embertelenség ellen. Meggyőződésünk, hogy a migráció okait kell megszüntetni, a helyi problémákat kell kezelni.

   

   

 

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Így váltunk kapitalista roncstársadalommá - értékek, elvek akkor és most

1981-ben születtem. Nem sok emlékem van a szocializmusról. Sokáig nem is érdekelt,
No thumbnail available

Élő hazugságok, meghamisított történelem

Élő hazugsággá vált az, hogy a Kádár-rendszer alatt ment tönkre az ország,
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -2. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Korunk egyik nagy hazugsága: kommunizmus=erőszak, kapitalizmus=demokrácia. „(A kommunizmus) megvalósításába mindig olyan emberek kezdtek
Légy szerző!
Légy szerző!