A Népi Front lapja

Noam Chomsky a kapitalizmus képmutatásáról beszél a világ pénzügyi fővárosában

Írta: Alexandra Rosenmann

Noam Chomsky és Görögország volt pénzügyminisztere, Yanis Varoufakis nemrég a New York-i közkönyvtárban beszélgettek a pénzügyi és technológiai ágazatok képmutatásáról és arról, mit is jelent valójában a neoliberalizmus.

NOAM CHOMSKY: A neoliberalizmus egyik paradoxona az, hogy nem új és nem liberális (Taps)

YANIS VAROUFAKIS: Pontosan, pontosan.

NOAM CHOMSKY: Amit leír, az a képmutatás egy formája, de az is, ha azt mondjuk, hogy nem szabad támogatnunk adóból finanszírozott intézményeket. A pénzügyi szektort alapjában adóból finanszírozzák.

YANIS VAROUFAKIS: Természetesen.

NOAM CHOMSKY: Emlékezzünk a vezető amerikai bankok IMF-vizsgálatára, amely megállapította, hogy gyakorlatilag az összes nyereségük az implicit kormányzati biztosítási politikából, az olcsó hitelből, a magasabb hitelbesorolásokhoz való hozzáférésből származik, az ösztönzőkből kockázatos tranzakciókra, amelyek nyereségesek, de ha problematikusak, akkor, fickók, ti fizettek értük. Vagy vegyük a mai gazdaság alapját, amelyet kiváltságom volt évtizedeken át fejlődésében látni a kormány által támogatott laboratóriumokban. Az MIT, ahol én az 1950-es évek óta vagyok, egyike azoknak az intézményeknek, ahová a kormány, a korai napokban a Pentagon tölcsérén át, öntötte a pénzt, hogy alapot teremtsen a jövő high-tech gazdaságának és olyan intézmények nyereségességének, amelyeket magánvállalkozásoknak tekintenek. Ezek a közfinanszírozásból, nagyon antikapitalista ideológiával folytatott munka évtizedei voltak. A kapitalista elvek szerint, ha valaki befektet egy kockázatos vállalkozásba, hosszú időn át és harminc évvel később ebből jön némi nyereség, abból részesednie illene, de itt ez nem így működik. Az adófizető volt az, aki évtizedeken át befektetett. A nyereség az Apple-hez és a Microsofthoz megy, nem az adófizetőhöz.

YANIS VAROUFAKIS: Valóban, valóban. Ha szétszedsz egy iPhone-t, benne minden egyes technológiát valamilyen kormánypénzen dolgoztak ki, minden egyest.

NOAM CHOMSKY: És hosszú időszakokon át.

YANIS VAROUFAKIS: És némelyeket közülük más országok kormánypénzén, mint a WiFi-t az ausztrál nemzetközösségén.

NOAM CHOMSKY: Érdekes kép látható olyan helyről, amilyen az MIT, vagy más nagy kutató intézmények. Ha körbe jártad az épületet, ahol dolgozom, ötven évvel ezelőtt, elektronikus cégeket láttál volna; amilyen a Raytheon, az ITech, az IBM, és mások, lényegében azért, hogy elrabolják a közkiadásból kidolgozott technológiát és megkeressék a nyereséges alkalmazását. Ha ma járod körbe az intézményt, másokat látsz; a Novartis-t, a Pfizer-t, más gyógyszeripari, nagy gyógyszeripari korporációkat. Miért? Mert a gazdaság vágóéle eltolódott az elektronikai alapról a biológiaira, ezért az úgy nevezett magánszektor ragadozói most ott vannak, hogy lássák, mit kaphatnak ki az adófizető által finanszírozott kutatásból a biológia alaptudományban. És ez az, amit szabad vállalkozásnak és szabadpiaci rendszernek neveznek. A képmutatásról beszélve, igazán nehéz ezt túllépni.

YANIS VAROUFAKIS: Teljesen igaz. Ez a képmutatás alapvető a kapitalizmus egész vállalkozási kultúrájára nézve, 250 év óta.

NOAM CHOMSKY: Kezdettől fogva.

Forrás: Transform

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
Légy szerző!
Légy szerző!