Nincs kórházépítés! Helyette vacakolás folyik a fővárosban

„Előbb csak a falakat kellett megtámasztani, aztán megindult a víz is a plafonból. Az öreg ház ósdi csövei nem bírják a “széttartó falak” nyomását, törnek, repednek…”És valóban ez a helyzet: a személyzeti ­WC-be, zuhanyozóba nyíló ajtó szemöldökfájából csöpög a víz, fölötte a falon, a plafonon, a nyílászárókon zöld- és feketepenész. Vastagon. A ­falak jó ujjnyira szétnyíltak, a csempe táblákban válik el a faltól.  Olykor-olykor lekaparják a penészt, de néhány nap múlva mintha ott sem járt volna senki. Az orvosok szobáját nemrég kellett lezáratni, mert már semmiféle civilizációs mércének nem felelt meg. A betegtársalgóból nyíló férfi WC-ben a csészék fölött húzódó strangcső több helyen repedt, és mintha csak a természet űzne tréfát a szükségre szorulókkal, a szenny lé a csőből a csészére kuporodó nyakába csorog. Amióta bejelentették, hogy a fővárosban új kórház épül, heves lobbizás indult meg. Tarlós István főpolgármester mindenképpen Budán, a János kórház–OPNI-tengelyben vagy attól északra, a III. kerületi Margit kórház területén látná szívesen az új ellátóhelyet.  Wintermantel Zsolt újpesti polgármester viszont a Megyeri hídhoz közel. A II. és a XII. kerületi polgármester, Láng Zsolt és Pokorni Zoltán is a János kórházért lobbizik, 11 ezer támogató aláírást át is adtak az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak. Az ívet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára is aláírta. Épülhet kettő is, továbbá le kell bontani rossz állapotban lévő ingatlanokat.

A János kórház modernizálására az elmúlt években több terv és megvalósíthatósági tanulmány született, de a működő kórház átépítése anyagi és logisztikai szempontból is nehézségeket jelentene, mindennek ellenére – úgy tudjuk – komoly esély van arra, hogy a szuperkórház helye a Szent János Kórház lehet.

Reagálás: Miért kell lobbizni? Miért nem épít az állam kórházat? Miből? Meg kell nézni, hogy melyek azok a teljesen felesleges kiadások, amelyeknek többnyire az égvilágon semmi értelmük, és az egészségügyre kell költeni.  Például egy-egy stadion építését is ki lehet hagyni, ha nincs pénz!  Úgy látszik, hogy józan észből is elég kevés jutott az illetékeseknek.  Szeretnénk már végre látni egy kis építkezést is vacakolás helyett valahol. Kezdjenek már végre dolgozni!

Például: csökkenteni kell a pártok támogatására fordított összegeket legalább a felére, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum támogatását, hogy csak kettőt említsek a sokból.

Fogarasi Zsuzsanna

Népi Front