A Népi Front lapja

Nincs felmentés a gyilkosoknak!

Bíróság elé áll Víctor Jara chilei énekes és aktivista gyilkosa

Az egykori chilei katona, Pedro Barrientos bíróság elé áll az Egyesült Államokban.  Víctor Jara híres chilei énekes 1973-as önkényes fogva tartása, kegyetlen megkínzása és törvénytelen kivégzése miatt.

A vádirat szerint „Barrientos parancsnoksága alatt álló katonák bekötözték a szemét, megbilincselték, kivallatták, számos alkalommal megverték és megkínozták Víctor Jarát. Barrientos hadnagy elrendelte, hogy katonái még jobban verjék és kínozzák meg Jarát, hogy megbüntessék a politikai nézeteiért és Allende elnök támogatásáért”.

Jara dalaiban megjelentek szocialista eszméi, és politikai aktivizmusa emberek ezreit inspirálta. Kulturális nagykövet volt Salvador Allende kormányában, amit később Augusto Pinochet az Egyesült Államok által támogatott puccsa döntött meg.

Az 1989-ben az Egyesült Államokba költözött és azóta kettős állampolgárságúvá vált Barrientos június 17-én áll bíróság elé.

Az Igazságossági és Elszámoltatási Központ (CJA) nyújtott be keresetet Jara özvegye és lányai nevében, és civilek a Pinochet-diktatúra alatt fogva tartó és kínzóközpontként szolgáló Nemzeti Stadionban való önkényes fogva tartásával vádolta Barrientost.

„Kitartunk azon állításunk mellett, hogy ő volt az egyik személy, aki megkínozta és meggyilkolta Víctor Jarát, vagy legalábbis hozzájárult a halálához és elősegítette azt, ezért mindkét esetben felelősség terheli a történtekért” – mondta Dixon Osburn, a CJA ügyvezető igazgatója.

Az Állami Műszaki Egyetemen (UTE) tanító Jarát diákokkal és más tanárokkal együtt tartóztatták le. Negyvennégy golyóval lőtték agyon a stadionban, ami most róla van elnevezve. 1973. szeptember 16-án, öt nappal a Pinochet-féle puccs után halt meg.

A chilei kormány 2012 decemberében vádat emelt Barrientos, illetve hét másik katonatiszt ellen, miért szerepet játszottak Jara halálában, és kiadatásukat kérte és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük.

Jara halála az 1973 és 1990 között tartó Pinochet-diktatúra egyik leghíresebb emberijog-sértése. Ez idő alatt az állam 3.200 embert ölt meg és 28 ezer embert megkínoztak.

Forrás: teleSUR ,Fordította: Latin-Amerika Társaság

Van egy ország… Chile. Tiszta és kemény, mint egy üvegpohár, amely megvágja az embert, ha eltörik. Vörös vér csorog a megvágott kézből, a szívből, a szemből.
Chile! Mindig csodáltam a népet, a forradalmár népet, akit meg lehetett kínozni, a halálig lehetett ütni, de a végtelen brutalitás ellenére sem hajolt meg, hanem küzdött tovább.
Víctor Jara a legelragadóbb alakja a chilei szocializmusnak. Költő, énekes, aktivista, példakép. Lelkesítő forradalmár, akinek dalai milliókat mozgattak meg, milliók szívét dobogtatták a vörös zászlók alatt.
Nem felejtünk Víctor Jara. Utadat járjuk!
Az Amerikai Egyesült Államok nem változott. Most is gonosz, mint akkor, amikor a helytartója, Pinochet, a hóhér, ártatlan embereket gyilkolt Chilében. Barrientos gyilkos, de az USA állt mögötte pajzsával. Ezt se feledjük!

“Kelj fel és járj, s a két kezedre nézz le,

hogy rátalálj, a sok testvéri kézre.

Rabszolga népe a vérnek és a szónak,

akarnod kell, s ma eljön még a holnap.” Víctor Jara

Fogarasi Zs.

 

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

Ötvenhat vérzivataros őszére emlékezünk,katonáink,rendőreink hősiességére, azok hősiességére akik becsülettel híven esküjükhöz szembeszálltak
No thumbnail available

Fohász a legszomorúbb barakkból

(A kapitalizmus áldozatainak emlékére)Szégyenszemre a XXI. századi Európa közepén áll a nyomorúságos
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
Légy szerző!
Légy szerző!