NÉPSZABADSÁG. VOLT.

Ki mit mondott?

“Befejezésként az jut eszembe, hogy vajon mikor olvashatjuk újra a Népszabadságot. Mikor kereshetünk az archívumában? Vagy létezik, hogy eltörölhető? Hogy majd a magyar nemzet leginkább meghatározó, korszakos jelentőségű napilapját az emlékezetből is kitöröljék? Azt hiszem, most ostobaság lenne reményről beszélni. Egyelőre még az sem vigasztal, hogy a világsajtó tele van az üggyel. Nem tudom, kinek mennyire fog hiányozni a Népszabadság. Félő, hogy ha népszavazást írnának ki arról, hogy a magyar állampolgár „akarja-e, hogy a Népszabadság a kormány beleegyezése nélkül ránk erőltesse nézeteit?”, a nem-ek elsöprő győzelmet aratnának. Ide jutottunk.” – Ágoston Hugó, erdélyi fizikus, újságíró, Új Magyar SzóKéptalálat a következőre: „sajtószabadság”

” Az MSZP-kormányok idején bőségesen kaptak állami hirdetéseket.  A Munkáspártról szinte semmit nem közöltek, vagy ha írtak is valamit, azt szinte mindig ellenséges hangnemben tették. A baloldali olvasók elpártoltak a Népszabadságtól, amely már régen nem baloldali, hanem egyszerűen Fidesz-ellenes. A Népszabadság mégis egyfajta “nemzeti intézmény” volt. Akárki is hozta a mostani döntést, fölöslegesen zavartkeltő, nem szép döntést hozott.” – Magyar Munkáspárt /Fölöslegesen zavartkeldő, de megérdemelték /MI-TISzövegközi kép 1

A Fidesz alelnöke, Németh Szilárd szerint épp itt az ideje annak, hogy bezárjon a Népszabadság „váratlanul”.

“Aggodalomra ad okot minden olyan történés, amely az újságírókat korlátozza tevékenységükben, véleményük elmondásában. Ugyanúgy aggódunk minden olyan sajtófórum megszüntetése miatt, amelyek hagyományosan jelentős közösséget szolgálnak. Meggyőződésünk, hogy a médiának nem lehet kizárólagos célja a profitszerzés, az újságírók munkája ennél összetettebb és más mércével is kell mérni” – fogalmazott állásfoglalásában a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete igazgatótanácsa.

Szövegközi kép 1A(z) image.png megjelenítéseA(z) image.png megjelenítése

“Nathalie Vandystadt, az Európai Bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a testület eszközei korlátozottak, de feltétlenül támogatja a sajtó szabadságát, amelynek védelmét az Európai Unió Emberi Jogi Chartája is rögzíti. A sajtószabadságot vizsgáló firenzei uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtó szabadságának helyzetéről a tagállamokban, így a magyarországiról is.”

“A legnagyobb magyar minőségi és független napilap bezárása figyelmeztetés Szlovákia számára is címmel jelentetett meg szerkesztőségi vezércikket a szlovákiai Dennik N.napilap. Az írás szerint a Népszabadság bezárása arra figyelmeztet minket, hogy az egész régióban hasonló problémákkal küzdenek az újságírók.”

“A tőkés osztály jobboldali és balliberális tábora között zajló hatalmi harc kiéleződése eljutotta arra a pontra, hogy az Orbán-kormány már  a sajtószabadság diktatórikus korlátozása árán sem riad vissza politikai ellenfelei elhallgattatásától. A balliberális ellenzéki véleményeknek teret adó Népszabadság megszüntetése borús előjele annak, hogy Magyarországon egy a Fidesz népszerűségének csökkenésével párhuzamosan egyre drasztikusabb ütemben épül ki Orbán Viktor neohorthysta autokratikus rendszere. Ez magában hordozza azt a veszélyt is, hogy előbb-utóbb nem csak a liberális ellenzéki hangokat nyomja el erőszakos eszközökkel a hatalom, hanem az antikapitalista baloldal szervezeteit – a marxista Népi Frontot – is törvényen kívül helyezik. A Népszabadság a rendszerváltás óta eltelt 27 évben szakított a kommunista hagyományokkal és az MSZP, valamint a liberális értelmiség szócsövévé vált. Az újság megszüntetése elleni tiltakozás azonban még akkor is kötelességünk, ha a lap szellemisége messze távol áll a forradalmi baloldal gondolatvilágától, hiszen ha ma csendben tűrjük egy ellenzéki lap ilyen aljas módon való megszüntetését, akkor holnap a kommunista párt, a Népi Front betiltása is reálissá válhat. Védjük meg a sajtószabadságot, védjük meg önmagunkat az orbáni diktatúrától!”  Népi Front Elnöksége állásfoglalása

Képtalálat a következőre: „sajtószabadság”

 FO-összeállítás