Nem a Ságváriban fagynak meg a diákok! Nem, nem, nem…

Hazaküldték hétfőn a harmadik óra után az összes középiskolás diákot a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból, vagyis az egykori Ságváriból.

Olyan hideg volt ugyanis az épületben, hogy a gyerekek kabátban is fáztak. A téli szünetben nem fűtötték az intézményt, és a rosszul szigetelt falak és régi ablakok szinte semmit nem fogtak vissza a kinti hidegből.  Az iskolarádióban mondták be, hogy az igazgató úgy döntött, mindenki hazamegy– mesélte  a Délmagyarnak egy gimnazista, aki szerint volt olyan terem, ahol 10 fok sem volt. Az általános iskolásokat a rövidített tanítás nem érintette, ők maradtak a másik épületben, ott ugyanis melegebb volt.  Érdekes, hogy nem találnak egy rendes falusi iskolaszolgát, aki fel tudná fűteni az iskolát. Vagy az iskolaszolgák is külföldön lesznek inkább cselédek?

sagvari1

A lap kereste a fenntartó Szegedi Tudományegyetemet, amelyik keddre ígért választ.

Az a lényeg, hogy az iskolát átkeresztelték. Tették ezt a diákok tiltakozása ellenére. Bezzeg Székelyföldön nem nevezték át a Salamon Ernő Elméleti Líceumot! Pedig ő is kommunista volt és a fasiszták lőtték agyon.

“Tisztelt Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy 2015.09.01-tõl az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumot és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolát összevonták.
Az intézmény új neve SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola.
Az oktatással kapcsolatos információk a közös portál elkészültéig a régi weboldalakon érhetők el.”  Áll a híres iskola honlapján.

Kedves diákok! Emlékeztessen Titeket ez a hideg Dr. Ságvári Endrére, aki azért is harcolt, hogy Ti fűtött termekben tanulhassatok. Óriások és törpék, Az árvafalvi gyerekek  című műveit nem fogják mostanában kiadni, mert sérti a mindenféle színű tőkés hatalmak érdekeit. Helyette hideg és a pénzéhes törpék uralma jut a magyar népnek!

Salamon Ernő: Tél

Halott tél ringat januárt, a tél megint csak megtalált,
üres gyomrunk ma sem zabált.

Kezünk fejszét nem foghatott, se tollal nem dolgozhatott,
se meleg kesztyűt nem kapott.

Lábunkon rongyos a cipő, fagyot ujjak ideje jő,
esős időre fagy idő.

Mindegy: ősz lenget lombokat, vagy nyár méla kolompokat,
nekünk nem hord csak gondokat.

Csönd üli meg a kerteket, valaki… messze… nevetett.
Itten? Csak őrült lehetett.

1933

F.Zs.