Murvai bácsi Makóról

“Murvai bácsi az alacsony mennyezetű szobában, gőzölgő rongyokkal a kezében kabátot vasalt, pápaszemével közel hajolva a vasalódeszkához.
– Hagyja itt, fiacskám a nadrágot, majd holnap megcsinálom-mondta, s föl sem nézett a vasalásból.
– Akkor majd nyáron jövök – nevetett Attila. – Most nagyon fáznék pucéran.
A szabó kiegyenesítette görnyedt hátát, és megnézte a fiút. A nehéz, tüzes vasalót ráállította egy csorba téglára. Attila kibújt nadrágjából, s amíg a szabó öltögetett rajta, körülnézett.
A szekrény tetején lekvárosüvegek mögött nagy csomó újság lapult, szép gondosan egymás tetejére rakva. A sarokban még nagyobb újsághalom. A varrógépen is hevert egy lap, a Népszava aznapi száma. Utána nyúlt, és belemélyedt az olvasásba.
A vezércikk után megkérdezte:
– Ezt a sok újságot gyűjti a bácsi?
– Gyűjtöm.
-Miért gyűjti?
A szabó megrántotta a tűt.
-Dokumentumnak. Mondja az iskolában is ilyen kíváncsi?
– Elharapta a cérnát, fölállt. – Kivasalom, még forró a vasaló.” -írja József Jolán.

 “József Attila 14 éves volt, amikor árván Makóra érkezett. A család úgy döntött, hogy a jó hírű makói gimnáziumban kellene folytatnia tanulmányait. Azért esett városunkra a választás, mert a Szegedi utcában távoli rokonok éltek, és számítottak a segítségükre. Úgy érezzük, Makó életében fontos szerepe volt József Attilának, és talán nem hivalkodás, ha azt mondjuk, a költő életében is. Amikor 1920 őszén Attila ide került, tulajdonképpen egy vesztett világháború után vagyunk, Trianonnal, bukott forradalmakkal a hátunk mögött. E történelmi megrázkódtatásokat követően a város viszonylag gyorsan magára talált. A fiatal költőtehetség olyan közegbe jutott, ahol hamarabb ki tudott bontakozni.” – olvashatjuk  dr. Tóth Ferenc, makói irodalomtörténésztől.

Murvai bácsi nagyon haragudott a nagytőkésekre és a nagybirtokosokra. Gondolatait megosztotta József Attilával.

“- Aztán kedves fiam, az internátusban egy szót se szólj arról, amiről beszéltünk. Már volt találkozásom a csendőrökkel. Most május elsején is , mert kimentünk a Nagyrétre. Vigyázz, kedves fiam, mi most csak piszkos kommunisták vagyunk… Őrizd meg magad a kapitalizmus mocskában a jövőnek.”
Attila minden szabadidejét Murvai bácsinál töltötte.  Murvai bácsihoz hasonló emberek voltak, azok a hétköznapi katonái a munkásmozgalomnak, akik mesterek voltak abban, hogyan kell megszólítani a fiatalokat.
 1920-ban Somogyi Béla  volt a Népszava főszerkesztője, akit   Bacsó Bélával együtt a hírhedt Ostenburg-különítmény Horthy javaslatára  meggyilkolt.  Somogyit Vanczák János (1920-26) követte a posztján. 1921. április 29. és május 5. között betiltották a Népszava megjelenését, november 30-án a belügyminiszter megvonta a laptól az utcai árusítás jogát, valamint sajtópereket indítottak a lap ellen izgatás és kormányzósértés vádjával. 1927-ben 320 sajtóper indult ellene, 1932-ben pedig a belügyminiszter betiltotta. Somogyi Béla baloldali szociáldemokrata volt. A fehérterror borzalmairól közölt cikkeket az újság.
1920-ban  még  legális lap volt, míg a marxista újságokat csak titokban lehetett terjeszteni. A kommunistáknak igen nagy segítséget jelentett akkor a Népszava.
Ma is vannak baloldali és jobboldali szociáldemokraták.
A Népi Front törvényes, bejegyzett internetes lapja a Frontoldal.
Összeállította: F.Zs.