Mujica: „Nem tudom, hogy ez a harmadik világháború-e”

José Mujica egykori uruguayi elnök hétfőn arról beszélt, hogy a közelmúltbeli párizsi támadások lényegében ugyanolyanok, mint amilyenek Szíriában és a világ más pontjain történnek, és ezek „szégyenteljes reakciók” a számos katonai beavatkozásra.

Egy helyi weboldalnak adott interjújában Mujica azt mondta, hogy ezeknek a cselekményeknek a természete „igazi terrorizmusba fordult háború”, és emlékeztetett rá, hogy a terrorizmus lényegében nem azoknak akar ártani közvetlenül, akik részt vesznek a háborúban, hanem „válogatás nélkül csap le, és társadalmi árat szed.”

Hozzátette: „Nem tudom, hogy egy harmadik világháború felé haladunk-e vagy sem, de néha úgy tűnik. Szerencsétlenség, hogy a fanatizmusnak ekkora befolyása van.”

mujicaPénteken az Iszlám Állam több összehangolt támadást hajtott végre a francia fővárosban, amelyek során több mint százharmincan meghaltak és több százan megsebesültek. Ezzel Franciaország újra szélsőséges akció színterévé vált kevesebb mint egy évvel a januári Charlie Hebdo-támadások után.

Miután kijelentette, hogy Franciaország „háborúban áll”, François Hollande elnök hétfőn a nemzetbiztonság megerősítését sürgette, és azt ígérte, hogy megváltoztatja az alkotmányt, és megfosztja azokat a kettős állampolgárokat a francia állampolgárságuktól, akiket terrorista kockázatnak tartanak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság