Műanyag ruhák szorításában pácolódnak a buszvezetők

A BKV dolgozók szakszervezete újra megpróbál tárgyalni a cég vezetésével, hogy a dolgozóknak ne kelljen hordaniuk az új, műanyag formaruhákat, mert azon túl, hogy az új nadrágok nem néznek ki valami jól, a nyári melegben a műszálas cuccokban egyszerűen megsülnének a BKV-sok – írja a 444.hu.

2009-ben újított utoljára a BKV Makány Márta divattervezővel. Kérdés, hogy miért kell megint új ruha?

Az ócska minőségű alapanyagok miatt tavaly decemberben a BKV egyszer már leállította a formaruhák átvételét, mert a mikor megvizsgáltatták az anyag összetételét, kiderült, hogy a gyártó nem teljesítette szerződésben vállalt feltételeket.

A pocsék minőségű ruhák miatt a BKV vizsgálatot is indított, de a nyár elején újra olyan minőségű formaruhákat tettek kötelezővé a BKV-soknak, amiket nem voltak hajlandók hordani: többen arról beszéltek, hogy félnek, „rájuk olvad” a műszálas ing vagy nadrág/szoknya.

A Közlekedési Dolgozók Szakszervezete májusban újra bevizsgáltatta a formaruhákat, amiből kiderült, hogy a nadrágok címkéin feltüntetett 40 százalék helyett csak 33 százalék pamutot tartalmaztak.

Később a BKV hivatalos válaszában arról írt, hogy a nadrágok és szoknyák anyagösszetétele 35 százalékban pamut, 35 százalékban poliészter és 30 százalékban elaszto-multiészter. Hozzátették, hogy ezek az anyagok korszerű, igazságügyi szakértő által is bevizsgált és minősített anyagok. Ezt pedig azzal támasztották alá, hogy Olaszországban a rendőrök egyenruhája is ilyen anyagokból készül. Ami azt jelenti, hogy ez a magyar  buszvezetőnek is jó! Bevizsgálni az olasz rendőrök ruháját!

Mivel senki sem akarta hordani a műanyag ruhákat nyáron, a főnökök nem szólnak, ha valaki visszaveszi a régit. Ha valaki lelépne a cégtől, ezekért a darabokért olyan árat kell fizetnie, mintha a legjobb minőségűt venné meg a boltban. A kabát ára 52 857 forint, a nadrág pedig 13 144 forintba kerül. Ez már döfi!

De ki lehet az, aki ilyen minőségű termékkel képes ennyire lehúzni az állami vállalatot?

Egy másik állami vállalat.

A BKV 2014 végén szerződött le az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft-vel 5 évre. A Kézmű főleg megváltozott munkaképességűeket foglalkoztak, ez a cég gyártja a munkaruhákat a MÁV-nak és a Magyar Postának is.  Hát a postások sem ússzák meg vakarózás nélkül! A céget a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítja, de nem ez az egyetlen szál, amivel Seszták Miklóshoz kapcsolódik. Most már értjük!

A Kézmű ügyvezetőjének tavaly márciusban egy kisvárdai vállalkozót, Becker Györgyöt nevezték ki. Beckernek a Kézmű mellett több céget is irányít, az egyik papíripari vállalkozásából (PIREMON Nonprofit Kft.) pedig jól ismerheti a minisztert, hiszen  Seszták 2009 és 2011 között tagja volt a Becker-féle cég felügyelőbizottságának. Micsoda baráti szálak! 

Ugye, az nem számít, hogy a buszvezető rosszul lesz és esetleg balesetet okoz? Az utasok érdeke is, hogy a dolgozók jól érezzék magukat a ruhájukban.

Egyáltalán miért kell emberi viseletre ilyen szemetet gyártani?

“Ruháink egyik nagy anyagtípusa a műszálas anyagoké. Régen volt a nylon, aztán jött az akril és a poliészter (pl. a termo-anyagok), egyre inkább a természetes anyagokra hasonlító tulajdonságokkal (jobban szellőznek, tapintásra puhábbak, kellemesebbek). A műszálas anyagok azonban még mindig sokszor okoznak allergiát, bőrirritációt, ráadásul kőolaj-származékokból készülnek, így gyártásuk víz- és légszennyezéssel járhat, attól függően, mennyire tartják szem előtt gyártásuk során a környezetvédelmi előírásokat. ”

“A munkásság öntudatos pártjának tehát az a kötelessége, hogy a munkásság napi szükségleteiből eredő olyan komoly követeléseket állítson fel, amelyért minden munkás harcolni kész.” (MSZMP-dokumentum)

FO