Mit lehet tenni?

A szegénység kiszélesedése, a munkanélküliség fenyegetése, a közszolgáltatások minőségének romlása vagy esetenként megszűnése és a kormánypárti média által harsogott egyértelműen hamis propaganda mind hevesen táplálja a kormányellenes hangulatot rengeteg emberben – teljes joggal. Nagyon sokan szeretnénk tenni valamit a rendszer ellen, szeretnénk érezni egy reménysugarat és belekapaszkodni – a választások pont ilyen lehetőségnek tűnnek. Nagyon jól tudják ezt mind a kormány mind az ellenzék politikusai – nem véletlenül élesedik ki ilyenkor a kommunikáció a leginkább. A választás azonban sajnos nem több mint egy színjáték – egy szépen megkoreografált tragikomédia ahol a színfalak mögött kezet fog balliberális a jobbos konzervatívval és együtt röhögi ki közönségét. A hiba ugyanis nem csak egyes kormányokban van: a teljes rendszer működésképtelen!

Magyarországon a rendszerváltás óta három dolog volt közös minden kormányban – a gátlástalan korrupció, a hazug ígérgetések és a kommunista ideológia minden platformon történő ócsárlása.
Az elmúlt szocialista rendszerek reformokra szorultak és sokszor eltorzultak – és még így is toronymagasan vezetnek összehasonlításban bármelyik kapitalista kormánnyal az elmúlt évtizedekből. Sem balliberális sem jobboldali tőkés kormány nem tudta elérni a létbiztonságot, a megfelelő életszínvonalat és ezt ők is pontosan tudják. A pofátlan lopásra és a nép semmibe vételére alapozott rendszer nem tartható fenn örökké – a népharag bármikor elsöpörhetné. Pontosan ezért létezik a nyíltan ki nem mondott alku minden kapitalista politikai formáció között: esküdt ellenségek is közös platfomra állnak ha a vagyonukat féltik, ha a nem kapitalista ideológiákat kell mocskolni, nevetségessé tenni.

Sokan mondják: azért kell elmenni szavazni, hogy legalább a Fidesztől megszabaduljunk, hogy egy kicsit levegőhöz jussunk és utána majd szervezkedhetünk. Ez a gondolatsor mindig ugyanarra a következtetésre ér: “most nincs forradalmi hangulat tehát a kisebbik rossz választása a megoldás”. Ha azonban ezt a logikát követjük az idők végezetéig újabb és újabb pocsék, hazug kormányokat fogunk a saját fejünk fölé ültetni, a forradalmi hangulat ugyanis nem mágikusan magától keletkezik – nekünk kell gerjeszteni! Ha nem tesszük, ha örökké a kispadról figyeljük a tőkések játékát mindig annak szurkolva aki épp ellenzékben van képtelenek leszünk bármilyen változást kieszközölni.
Jobboldali politikája épp oly káros volt mint a Fideszé de intő példaként érdemes megfigyelni Torgyán József esetét – miután kiesett a parlamenti körökből hosszú éveket töltött azzal, hogy minden választási ciklus kezdeténél kijelentette: ő nagyon szívesen élére állna újra a kisgazdáknak de most épp az országot a legnagyobb veszély fenyegeti a liberális kormányok fenyegetése miatt. Ezért aztán minduntalan visszalépett és arra bíztatott mindenkit hogy most ugyan a kisebbik rossz Fideszre kell szavazni de majd ők stabilizálják a helyzetet és akkor jön a mi időnk! Aztán ezt a ciklust ismételte amíg meg nem halt.

Ne értsük félre: nem mentegetjük semmilyen formában a Fideszt, egy kártékony korrupt banda – csak azok akik a rendszeren belül alternatívának kínálják magukat valójában semmivel nem jobbak. Amikor az MSZP volt hatalmon a Fidesz pontosan ugyanazokat a jelszavakat dobálta ellenzékből mint most fordított helyzetben!
Ugyanúgy ment a szöveg hogy Gyurcsány a szakadék szélére lökött, hogy itt a vég és az ország nem bír ki még négy évet. És igen, Gyurcsány és Orbán is egy borzasztó politikus de ami közös a liberális balban és a fideszben az az hogy kizárólag erre építik a politikájukat. Erre a tehetetlenség érzetre, erre a “vagy a kisebbik rossz vagy a halál” őrületre ami újra és újra visszatermeli magát. A rendszerváltás óta semmi más nem történik csak mindkét oldal folyamatosan szavaz a másik oldal aktuális sátánja ellen! Így aztán soha nem változik semmi. Tényleges változás, valódi népakarat csak és kizárólag forradalmakon keresztül érvényesíthető. Lássunk keresztül a tőkés politikusok színjátékán és harcoljunk ne csak kormányok, de az őket fenntartó rendszer ellen is!

“Ennek az államgépezetnek a segítségével megkísérelni olyan átalakítások végrehajtását, mind a földesúri földtulajdon megváltás nélküli megszüntetése vagy a gabonamonopólium stb. — a legnagyobb illúzió, a legnagyobb fokú önámítás és népámítás. Ez a gépezet kiszolgálja a köztársaságpárti burzsoáziát azáltal, hogy „császár nélküli császárság” formájában köztársaságot hoz létre […] de arra, hogy reformokat hajtson végre, amelyek ha a tőke jogait, a „szent magántulajdon” jogait nem szüntetik is meg, de legalább alaposan megnyirbálják vagy korlátozzák, erre ilyen államgépezet teljesen képtelen. Éppen ez az oka annak, hogy bármely „koalíciós” kormányban, amelyben „szocialisták” részt vesznek, ezeknek a szocialistáknak, még ha egyesek közülük teljesen jó szándékú emberek is, valójában mindig csak az a szerepük, hogy szépítgessék és takargassák a burzsoá kormányt, hogy a kormány villámhárítói legyenek a nép haragjával szemben, hogy segítsenek ennek a kormánynak a tömegek félrevezetésében. […] Ez így volt és így lesz mindaddig, amíg fennmarad a burzsoá rendszer és érintetlenül megőrzik a régi, burzsoá, bürokratikus államgépezetet.” – Lenin

Gál Kristóf írása