Minden, amit tudnod kell a 2018-as választásról

A közösségi médiában és sok más helyen is időről időre szóba kerül az áprilisban megrendezésre kerülő országgyűlési választás. Döbbenet, hogy milyen sok ellenzéki érzelmű szavazó táplál hamis illúziókat a változás lehetősége iránt. Összegyűjtöttük a leggyakrabban elhangzó érveket, (tév)hiteket, hogy megpróbáljuk mindenki számára világossá tenni, miért nem lehet valójában az orbáni illiberális demokrácia szabályai szerint, azaz a most is érvényben lévő választási törvény, valamint az ellenzék szétaprózottsága miatt leváltani a Fideszt.

Összefogással legyőzhető a Fidesz? Ezért nem!

A jelenlegi választási törvény szerint az egyéni választókerületben az a jelölt győz, amelyik a legtöbb szavazatot megszerzi. Az ellenzéknek akkor volna esélye győzelmet aratni, ha csupán egyetlen egy jelöltet indítana a Fidesszel ellen. Így kerülhető el az, hogy a kormányellenes szavazatok több jelölt között oszoljanak meg. Ha már kettő vagy több ellenzéki jelölt indul az egyéni választókerületben, hiába vannak többségben azok, akik a kormány ellen voksolnak, az ő szavazataik megoszlanak a kettő (vagy több) ellenzéki jelölt között, így az egyéni választókerületben fideszes győzelem lesz.

A probléma az, hogy vannak olyan ellenzéki pártok, amelyek mindenütt önálló jelöltet indítanak, nem csak a Fidesz, hanem egy másik ellenzi jelölttel szemben. Ezek a pártok az LMP, a Momentum és a Jobbik. E pártok nem akarnak közös jelöltet a többi ellenzéki párttal. Ez előreláthatóan végérvényesen megpecsételi a választások végkimenetelét, a Fidesz újabb győzelmét.

Azonban ha még az imént említett szervezetek összefognának az utolsó pillanatban a többi párttal, gyakorlatilag akkor sincs esély megszerezni a kormányváltáshoz szükséges többséget és leváltani a kormányt. Miért? Azért, mert a teljes ellenzéket (beleértve a szélsőjobboldalt) magába foglaló egység létrejötte abszurd és irreális a választók számára: a Jobbik szavazóbázisa nem voksolna egy olyan választási szövetségre, amelynek résztvevője Gyurcsány Ferenc és az MSZP. Az MSZP és a DK szavazói sem támogatnak egy olyan összefogást, amelyben szerepet kap a szélsőjobboldal. Ha viszont a demokrata ellenzék nem működik együtt a szélsőjobboldallal és a Jobbik önálló jelölteket indít a demokrata jelölttel szemben, az egyéni választókerületben két ellenzéki jelölt lesz és máris esélytelen a Fideszt legyőzni. Sem külön-külön, sem pedig összefogva nem tudja az ellenzék leváltani a kormányt.

  1. Matematikailag is esélytelen a győzelem

Tegyük fel, hogy az egyik egyéni választókerületben indul egy Fideszes, egy LMP-s, egy Jobbikos és egy demokrata (MSZP/DK/PM/Liberálisok által támogatott) közös jelölt.

A közvélemény-kutatási adatok és egy optimista ellenzéki várakozásból kiindulva  fogadjuk el, hogy az alábbi eredmény születik majd a szóban forgó egyéni választókerületben 2018 áprilisban:

Jobbik: 15%
LMP: 12%
Demokraták (összefogás jelöltje): 35%
Fidesz: 38%

Látható, hogy ha összeadjuk a kormányváltást akaró pártokra leadott voksokat (Jobbik+LMP+Demokraták), akkor az szám szerint több (62%), mint a Fideszre leadott szavazatok. De mivel az ellenzéki voksok 3 párt között oszlanak meg (LMP/Jobbik/Demokraták), így ezt a mandátumot a 35%-ot szerzett jobboldal vinné el. Hiába van tehát többségben a kormányváltók az egyéni választókerületben, mégis fideszes győzelem születik. Így tudnak Orbánék egy alapvetően kisebbségben lévő szavazóbázissal hatalmon maradni annak ellenére, hogy a lakosság többsége leváltaná őket.

  1. A Jobbik önállóan is tud győzni a választáson.

Nem igaz. A Jobbik nem tud annyi szavazót átcsábítani a többi ellenzéki párttól, hogy jelöltjeik megelőzzék a fideszes jelölteket.

  1. Félre kell tenni az ideológiai különbségeket, most csak a Fidesz legyőzése számít

A politikából nem lehet kiiktatni az elveket. A Jobbik és a baloldali-liberális tábor összeborulása erodálná azokat az eszmei alapokat, amelyek meghatározzák az ellenzéki pártok identitását. A Jobbik-MSZP-DK együttműködés kiábrándítóan hatna azokra a jobbiksokra (közel 800.000 szavazó!), akik a párt antikommunista, nacionalista és konzervatív értékrendje miatt támogatják Vona Gábor pártját, és ez az elvtelen együttműködés visszataszító azon a szocialista és liberális szavazók számára is, akik fasisztának tartják a Jobbikot és ragaszkodnak a liberális, európai értékekhez. Ha pedig valami csoda folytán mégis sikerülne összeboronálni a szélsőjobboldalt és a demokratákat, ez a fajta szivárványkoalíció képtelen volna az ideógiaiai különbségek miatt stabil, működőképes kormányt alakítani.

  1. El kell menni szavazni, ez állampolgári kötelességünk

Alapvetően az. A mostani választási törvény azonban nem ad tényleges lehetőséget a kormányváltásra, sőt! A fideszesek által kreált törvény azt garantálja, hogy a kormány annak ellenére a helyén maradjon, hogy számszerűen ezt kevesebben akarják, mint a kormány távozását. A választási törvény és ez egész procedúra antidemokratikus. A 2018-as választás csupán azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz felhatalmazást nyerjen újabb 4 évre és legitimálja hatalmát egy olyan választási eljárás során, amelynek egyetlen győztese csak a kormánypárt lehet. Azzal tehát, ha valaki részt vesz egy olyan választáson, amely eredménye előre eldöntött és nem ad valódi esélyt a kormány elmozdítására, elismeri és maga is törvényesíti az Orbán-kormány uralmát.  Az egyetlen lehetséges megoldás az, ha érvénytelenül szavazunk. Sok érvénytelen szavazat esetén meg lehet kérdőjelezni a választási eredményeket és a kormány legitimitását.

  1. Az érvénytelen szavazásnak nincs értelme, csak a Fidesz hatalmon maradását segíti.

Az érvénytelen szavazás jogalapot teremt az ellenzéknek arra, hogy ne ismerjék el sem Magyarországon, sem külföldön az antidemokratikus szabályok szerint megválasztott Fidesz-kormányt. Ez lehet a gyújtópontja egy olyan társadalmi lázadásnak, amely elvezethet a Nemzeti Együttműködés Rendszerének összeomlásához.

  1. Inkább szavazzunk valamelyik új pártra (Momentum, Jobbik, LMP), legalább lesz valaki a parlamentben, aki kiosztja Orbánékat

Igen, lehet egy kis létszámú de hangos ellenzék a parlamentben. Ez az ellenzék azonban épp olyan tehetetlen lesz a fideszes törvénygyár ellen, mint a korábbi ciklusban. Az orbáni gépezetet nem lesznek képesek megállítani ellenzékből.

Mi tehát a megoldás? Az egyetlen megoldás az lenne, ha a társadalom felismerné ezeket az összefüggéseket, leszámolna a parlamentarizmusba vetett illúzióval, az ellenzéki összefogás hamis mítoszával és százezrek, milliók szavaznának érvénytelenül a választáson. A politikai rendszerbe vetett bizalom megingása és a kormány törvényességének megkérdőjelezése olyan új helyzetet teremtene hazánkban, amelyben lehetőség nyílna pusztító csapást mérni a NER-re, felelősségre vonni és elszámoltatni az orbáni rezsim haszonélvezőit, kollaboránsait, végső soron pedig új alapokra fektetni a demokráciát.

Cseh Miklós, Népi Front Párt