Migráció

migrants9

A Nyugatra, a tengeren túlra és Nyugat-Európába irányuló bevándorlás évtizedek, hogy ne mondjuk, évszázadok óta ismert jelenség. Elég csupán „Amerikába kitántorgott másfél millió emberünk”-re gondolni, vagy a Nyugatra „emigrált” kelet-közép-európai állampolgárokra. De a 2. világháború utáni nyugat-európai gazdasági fellendülés idején Franciaországba és az NSZK-ba özönlő olasz és török vendégmunkások vagy a rendszerváltás utáni Magyarországról az EU-ba utazó és ott munkát vállaló fiatal „megélhetési bevándorlók” is közéjük tartoznak. Ám napjainkban ez a migrációs jelenség, ez a „modern kori népvándorlás” drámai méreteket öltött. Ezúttal Afrikából és a közel-keleti válságövezetekből indulnak el tömegesen a bevándorlók Európa felé. Ez a jelenség is évtizedek óta tart, mára azonban már humanitárius katasztrófa méretét ölti.

migrants1

Mi áll emögött, mi okozza ezt az irdatlan méretű emberáradatot, mi bírja rá ezeket az afrikai, közel-keleti és arab embereket arra, hogy – már aki teheti- otthagyja otthonát, pénzzé tegye amije van és elinduljon a bizonytalan felé, menekülve háború és nyomor elől, munkanélküliség elől, befogadást és megélhetést remélve a gazdag és jóléti Nyugaton, vállalva az ottani illegális lét veszélyeit is, hogy esetleges siker esetén, félig-meddig másodrendű állampolgárként, a helyi lakosoktól kiközösítve, az integráció nehézségeivel küszködve, az afrikaiak és arabok számára fenntartott gettókban parkoltatva úgy érezzék, hogy elérték az „ígéret földjét”?

migrants2

Mi bírja rá őket, hogy óriási összegeket fizetve embercsempészeknek, beszálljanak egy zsúfolásig tömött, ócska bárkába, és magukra hagyva nekivágjanak a tengernek, hogy ha szerencséjük van, partra szállhassanak valahol Európa földjén? Mi bírja rá őket, hogy a balkáni útvonalat választva országokon át gyalogolva, vonatokon zötykölődve vagy embercsempészek járművein a megfulladás veszélyének is kitéve eljussanak Európába? Ki gondol arra, hányan fulladtak a tengerbe, betegedtek vagy haltak meg útközben? Ki gondol rá, hányat raboltak ki közülük, hányan rekedtek meg valahol útközben, kerültek reménytelen helyzetbe? És mennyiüknek jutott osztályrészül a kitoloncolás, hogy visszakerüljenek oda, ahonnan elindultak, immár minden nélkül, még súlyosabb helyzetben, a reménytelennél is reménytelenebb körülmények között, hogy újra és újra megpróbálják, mert számukra nincsen más lehetőség, ez lett a sorsuk?

migrants3

És azokra, akik otthon maradtak, mert nem volt lehetőségük elindulni, akiknek házát lebombázták, akik elveszítették hozzátartozóikat, pici gyerekek szüleiket, akik éhen haltak, aki az állati létnél is mélyebbre süllyedve tengődnek? Gondol rájuk Európa? Európa, amely euroatlanti szövetségeseivel karöltve jócskán felelős ezért a helyzetért? Európa falakat emel ellenük. Kerítéseket épít, kivezényli a rendőrséget, karhatalmat, katonaságot, határvadászokat és ki tudja még, mit meg nem tesz és fog még megtenni, hogy gátakat emeljen és erőszakkal elnyomja ezt az újkori népvándorlást. Európa nem gondol arra, hogy ezt a migrációs áradatot elnyomni nem lehet. Hogy erőszakkal csak ront a helyzeten. Hogy erőszakra erőszak lesz a válasz. És akkor Európában is minden meg fog változni.

határzár

Európa fél. Fél ezektől a bevándorlóktól, illegális határátlépőktől, fél az általuk okozott bizonytalanságtól. Félti területét, hagyományos „értékeit”, kultúráját az „iszlamizálódástól”. Félti szociális jóléti rendszerét és még sok mindent. Fél a radikalizálódó nacionalizmustól, az esetleges belpolitikai válságoktól. Mert mi lesz, ha ezek az imperialista geopolitikai hatalmi törekvések által elnyomott és háborúktól megnyomorított népek megindulnak Európa felé, elárasztják a Nyugatot? Éppen a Nyugatot, amelynek sorsukat köszönhetik? Mi lesz, ha a Nyugatnak szembe kell néznie tetteinek következményeivel?

elfogott migráns

Záporoznak a kérdések, melyekre nincsen válasz, hacsak nem a határzár, a kerítés, az erőszak. Európa tehetetlen. Budapesten, a Keleti pályaudvaron tüntetnek a migránsok, és nincs egy mediátor, aki szólna hozzájuk, közvetítene a hatóságok és közöttük. Csak speciális rendőri sorfal van, rendőrök vannak, akik kizavarják őket a pályaudvarról, nem engedik felszállni még az érvényes jeggyel rendelkezőket sem a Németországba induló vonatokra, mert mindenáron be akarják tartani az érvényes európai jogszabályokat. A magyar kormány büszke arra, hogy védi Európa határait, mint egykor a magyar végvári vitézek a török hódítók ellen. Elfelejti, hogy ez a helyzet nem ugyanaz a helyzet, hogy Magyarország már nem a „kereszténység pajzsa”. Hogy az euroatlanti szövetség keretében katonákat küld Irakba, és ezzel közvetlenül is felelős ezért az újkori népvándorlásért.

migrant3

Európa tehetetlen. Napról napra világosabb, hogy képtelen nemhogy megoldani, de még kezelni sem ezt a válságot. Mit tesznek, mit tehetnek a nemzetközi szervezetek? Mit tesz az ENSZ, mit a Nemzetközi Migrációs Szervezet? Egy olyan világméretű válsággal kell szembenézni, amelynek a jövőben beláthatatlan következményei lehetnek. Gondoltak-e a nyugati hatalmak erre, amikor immár több mint tíz éve, koholt vádak alapján háborút indítottak Irakban, hogy megdöntsék Szaddam Husszein rendszerét? Amikor a NATO gépei Líbiát bombázták, elősegítve Kadhafi bukását? Amikor felfegyverezték a dzsihadistákat, hogy harcba küldjék Bashar el Asszad ellen? Szíriában évek óta tart a polgárháború, és a dzsihadisták, létrehozva az Iszlám Államot, a Nyugat ellen fordultak. Irakban azóta is válságos a helyzet, Líbiában pedig gyakorlatilag még kormányról sem beszélhetünk. Vagy azt gondolták, hogy az „arab tavasz”-nak nevezett belpolitikai válságok idején, a katonai beavatkozás révén majd sikerül „exportálniuk” a demokráciát, és ezzel nyugatbarát bábkormányok segítségével új piacokat nyerniük cégeiknek az újjáépítéshez? Ám újjáépítés nincsen, háború viszont van. Demokrácia nincsen, népvándorlás viszont van. Új piacok nincsenek, bizonytalan jövő azonban van. Úgy a válságövezetekben, mint a Nyugaton…

Németh Attila