A Népi Front lapja

Miért mentünk Március 15-én tüntetni?

“Bús ébredők! a naphoz az arccal,
Pusztul ez ország s az idő repül
S kik hivattatok vezérül a népnek,
Ne maradjatok gyáva csőcseléknek:
Úri gazságok jobbágy őreül.” (Ady Endre: A magyar tanítókhoz)

A jakobinus Adytól idéztem.

“Minden forradalomban, annak igazi képviselői mellett, egész másfajta emberek is előtérbe tolakodtak…” – így vélte Karl Marx. A történelem Marx előtt és után is számtalan alkalommal igazolta ezt az igazságot. Ettől az igazi forradalmárok nem gondolták azt, hogy el kell futniuk, átadva helyüket a tolakodó zsiványoknak.

Gyarló, becsvágyó és hazug emberek voltak és vannak. Sokszor előfordult hazánk történelmében és a világtörténelemben is, hogy nemcsak azok aratták le egy-egy felkelés  vagy forradalom vérben született vívmányait, akik harcoltak érte, hanem azok is, akik meghunyászkodtak, vagy éppenséggel kiszolgálták az elnyomókat. S ez találó nemcsak a nagy forradalmakra, hanem mindenféle népi megmozdulásra, a munkásosztály küzdelmeire, sztrájkokra is.

A nagy vívmányok eléréséig is rögös és kínos az út. A forradalmárokat általában nem vörös szőnyeg és pezsgő várja, hanem intrikák, merényletkísérletek, árulások és ármánykodások.
Frankel Leó a Párizsi Kommün munkaügyi minisztere lett. Marx ebben a proletár nemzetköziség bizonyítékát látta. Ez a szép, jól hangzó része a győzelemnek! Mámor nélküli győzelemnek.
Frankel Leónak folyton küzdenie kellett, hogy népi jellegű szociálpolitikáját végrehajthassa. Mert a szocializmus megvalósítása nem abból áll, hogy mindent államosítunk, aztán éhenhalunk,(lásd. Észak-Korea) hanem számos fokozata van. Frankel miniszteri munkáját maga Marx és Engels segítették. A “balos”  minisztertársak gyakran akadályozták is Frankel intézkedéseit, pedig alapvető kérdés a Kommün társadalmi bázisának szélesítése volt. Az ellenforradalom a sarkon lesett véres láncaival , hogy leverje a Kommünt.
Marx elismeréssel nyilatkozott Frankel munkájáról.
“…ha most kimegyünk a nép közé és megfelelően szólunk hozzá, megnyerhetjük a tömegeket.” – mondta Frankel Leó.
Mindez a pedagógusok tüntetése kapcsán jutott eszembe és újraolvastam Frankel mondatait. Hát azért ma más a helyzet. Nincs forradalom, sem forradalmi előszél. Nincsenek meg semmiféle kommün feltételei. A magyar kommunisták épphogy elkezdték magukat összeszedni.
Szakszervezeti mozgalomról nem beszélhetünk, mert szakszervezetek ugyan vannak, de rendesen meg kell őket rugdosni, hogy egyáltalán ásítsanak egyet. A hermanosoknak volt annyi bátorságuk és erejük, hogy lépjenek, aztán megindult a jogos morgás a pedagógusok táborában.
A szakszervezet arra ocsúdott, hogy történések vannak, aztán kicsit megmozdult.
Pilz és Pukli kellett! Bátor tanárok és diákok kellettek, hogy megmozduljon valami.
A magyar baloldalnak nevezett, szétesett tortákhoz hasonló szervezetei egy kicsit sem álltak össze, csak odaálltak.

Nem ők szervezték a tüntetéseket, ahogyan ezt hazudják a kormányoldalon, meg a kormányt támogató álkommunista és álbaloldali politikusok. A levitézlett liberális és szocialista garnitúra odasomfordált a tanárokhoz és minden nap mélyebbre hatolt a felháborodott pedagógusok között.

Attól, hogy ők ott vannak, mi a Népi Front nem fogunk elfutni. Mindegy, hogy ki megy oda a tüntetésre: a jobbik vagy az mszp. Bennünket nem akadályoz abban egyik jelenléte sem, hogy elmondjuk a véleményünket.
Így is, úgyis elmondjuk.
Vissza akarnak kerülni a hatalomba? Melyik politikai erő nem akar a hatalomba kerülni? Aki nem, akar, az miért van egyáltalán? Van ilyen: az szekértoló. Elég, ha a gazdi van hatalomban és többet ad neki, mint csontot és morzsát. A szekértoló rosszabb, mint az ellenforradalmár. Beöltözik vörösbe és féligazságokat mond.
Mi, a Népi Front támogatjuk a pedagógusok küzdelmét, és leleplezzük a hazugságokat.
A tanárok követelései jogosak! Akkor is jogosak, ha mindenféle ember odatolakszik.Ettől a problémák maradnak, s a harcot folytatni kell!
A tisztességes pártnak ki kell menni az utcára  és “megfelelően kell szólni”, mint azt Frankel Leó mondta.
Csak nem mindegy, hogy mire nyeri meg az embereket egy párt! A saját gazdagodására, mint a tőkés pártok és szekértolóik, vagy a köz javára, mint a Párizsi Kommün.
Az osztályharc célja: “a politikai hatalom meghódítása képezi a munkásság fő kötelességeinek egyikét. Hogy azt eredményesen kivívhassák, a munkásoknak egész különálló(…) pártként kell szervezkedniük..” – írja Frankel. Ezért kellett a kommünároknak kínosan sok aprómunkát elvégezni.
Március 15-e nem ünnep a tőkés rendszerben, mint ahogy március 21-e sem csak ünnep, hanem a harc, a küzdelem napja az elnyomás ellen, a hazugságok ellen.
Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Kémek a sasfészekben...

Kémek a sasfészekben...

 A hidegháború korszakában komoly fordulópontot jelentett, amikor 1949-ben megtört az Egyesült Államok
A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

Egy olyan geopolitikai közegben, amelynek immár több évszázada az összes különlegességét többnyire
Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
Légy szerző!
Légy szerző!