A Népi Front lapja

Mi történt Somogyi Béla meggyilkolása előtt?

“A szerkesztőségbe nagy számban érkeztek fenyegető levelek, szóbeli és telefonüzenetek. A névtelen levelek írói Somogyinak borzasztó véget jósoltak: a legkínosabb halált ígérték neki, azt, hogy a Duna fenekére juttatják. Ennek adott hangot egyebek között a “Tényleges tisztek” aláírású, jellemző hangvételű írás.”(Gergely Ernő – Schönwald Pál: A Somogyi-Bacsó gyilkosság,1978, Kossuth Könyvkiadó).

A következők álltak a levében: A Népszava végképp el lesz hallgattatva…a magyarországi hazátlan bitang szervezett munkásságnak pedig az Isten legyen irgalmas a jövőben, midőn kezeink közé kerül. 
Somogyit nem sikerült külföldre menekíttetni, mert az útlevelet megtagadták tőle. Feleségét és kisgyermekeit zaklatták a különítményesek, kisfiát fogvatartották.
1920. január 11-én délelőtt Óbudán a Bécsi utcai moziban provokálták, 50-60 szélsőséges suhanc beverte a villamos ablakát és fel akarta borítani a kocsit, amivel az újságíró közlekedett.
Somogyi egy a szerkesztőséghez közeli panzióba költözött, hogy minél rövidebb utat kelljen megtennie és családját is kímélje az esetleges közvetlen támadásoktól.
Munkatársai aggódtak miatta, és sohasem engedték el kíséret nélkül.
“Észrevette, hogy ismeretlenek figyelik, a nyomába szegődnek. Tanácsosnak tartotta, ha elköltözik állandó lakásáról, és a Nemzeti Színház szomszédságában levő Uránia panzióban tart fenn magának egy szobát. Innen a Népszava Conti utcai szerkesztősége alig néhány percnyire volt. Ezt a rövid utat sem tette meg kíséret nélkül, nehogy provokálják vagy megtámadják. Mindez azonban nem bizonyult elegendőnek.”(G.E.-S.P.idézett műve)
Bacsó Béla, szocialista prózaíró, újságíró féltő gonddal vette körül mesterét. Azon a borzalmas napon elkísérte őt a Duna fenekére is. (Képünkön különítményesek láthatók).
F.Zs.
Képtalálat a következőre: „különítményesek”

 

 

TI ÍRTÁTOK

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü

Olyan ez, mint a drogbárók háborúja!

Hatalmas a ramazuri a CEU ügyében. Hát, ha már polgári demokrácia van, akkor a kutyafáját, mi a baj a CEU-val, azaz az amcsi-európai egyetemmel?A burzsoá demokráciába ez belefér. Akkor most mi van?
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
No thumbnail available

A vasra vert csillag

Vöröscsillag, mondd, mit vétettél, rabságra miért ítéltettél? Világszabadságot hirdettél, s a világ üldözöttje lettél? Míg
Légy szerző!
Légy szerző!