Mi történt Somogyi Béla meggyilkolása előtt?

“A szerkesztőségbe nagy számban érkeztek fenyegető levelek, szóbeli és telefonüzenetek. A névtelen levelek írói Somogyinak borzasztó véget jósoltak: a legkínosabb halált ígérték neki, azt, hogy a Duna fenekére juttatják. Ennek adott hangot egyebek között a “Tényleges tisztek” aláírású, jellemző hangvételű írás.”(Gergely Ernő – Schönwald Pál: A Somogyi-Bacsó gyilkosság,1978, Kossuth Könyvkiadó).

A következők álltak a levében: A Népszava végképp el lesz hallgattatva…a magyarországi hazátlan bitang szervezett munkásságnak pedig az Isten legyen irgalmas a jövőben, midőn kezeink közé kerül. 
Somogyit nem sikerült külföldre menekíttetni, mert az útlevelet megtagadták tőle. Feleségét és kisgyermekeit zaklatták a különítményesek, kisfiát fogvatartották.
1920. január 11-én délelőtt Óbudán a Bécsi utcai moziban provokálták, 50-60 szélsőséges suhanc beverte a villamos ablakát és fel akarta borítani a kocsit, amivel az újságíró közlekedett.
Somogyi egy a szerkesztőséghez közeli panzióba költözött, hogy minél rövidebb utat kelljen megtennie és családját is kímélje az esetleges közvetlen támadásoktól.
Munkatársai aggódtak miatta, és sohasem engedték el kíséret nélkül.
“Észrevette, hogy ismeretlenek figyelik, a nyomába szegődnek. Tanácsosnak tartotta, ha elköltözik állandó lakásáról, és a Nemzeti Színház szomszédságában levő Uránia panzióban tart fenn magának egy szobát. Innen a Népszava Conti utcai szerkesztősége alig néhány percnyire volt. Ezt a rövid utat sem tette meg kíséret nélkül, nehogy provokálják vagy megtámadják. Mindez azonban nem bizonyult elegendőnek.”(G.E.-S.P.idézett műve)
Bacsó Béla, szocialista prózaíró, újságíró féltő gonddal vette körül mesterét. Azon a borzalmas napon elkísérte őt a Duna fenekére is. (Képünkön különítményesek láthatók).
F.Zs.
Képtalálat a következőre: „különítményesek”