Mi lesz veled, Magyarország

A Sargentini- jelentésről egy kicsit másképp -B. Deák András írásával egyetértek-, de nézzük a jelentés következményeit.

A jelentés megszavazása után az Európa Tanácsnak ( a miniszterelnökök a tagjai) kell egyhangú döntést hoznia arról, hogy alkalmazzák-e Magyarországgal szemben 7. cikkelyt, azaz megvonják-e az ország szavazati jogát. Két eset lehetséges:megszavazzák, vagy nem szavazzák meg.

Ha nem szavazzák meg, esetleg még forrásmegvonás sem lesz jelentős mértékben: ez lovat adna Orbán alá, és folytatná, amit elkezdett. Van erre esély, mert nem mindegyik ország ért egyet a 7-es cikkely bevezetésével Magyarország ellen.

Ha megszavazzák, és/vagy nagyobb összegű forrásmegvonásra kerül sor, akkor várható, hogy Orbán kilépteti az országot az Unióból. Bár a belépéssel nem értettem egyet, nem is szavaztam meg, de a kilépést nem helyeslem. Szörnyű helyzet alakulhat ki:

  • nagyobbrészt az Unió országaiba exportálunk. A kilépés után hol fogjuk értékesíteni a termékeinket (már ha vannak)
  • az ország egy nagy összeszerelő üzem, amelynek uniós tulajdonosai vannak. Hogy fognak ezek után működni?
  • Mi lesz a forinttal?
  • Miből fogjuk az adósságokat finanszírozni?

Ez az út egyenesen a csődhöz vezet. Ne tévedjünk, sem Oroszország, sem Kína, sem a többi keleti ország nem fog mellénk állni, mert nekik csak addig van ránk szükségük, amíg az Unió tagjai vagyunk.

Néhány ellenzéki párt úgy kívánják megoldani a helyzetet, hogy vasárnapra ellenzéki tüntetést szerveznek. Csak egy nem derült ki: mi a célja a tüntetésnek. Két célról is olvastam: az egyik szerint meg kell mutatni Európának, hogy nem mindenki ért egyet OV-ral – ezt az unióban nagyon jól tudják. Másik cél: OV megbuktatása. Ezzel kapcsolatban két észrevételem van: melyik fideszes  lenne szerintük OV helyett? Nem OV nyerte a szavazást ( ha csalással is), hanem a Fidesz; Tehát a Fideszt kellene megbuktatni, de azt hogy gondolták tüntetés útján.

Nem ilyen tüntetéseket kell szervezni, hanem húsba vágó dolgok miatt: a szegénység, a kilakoltatások, a hajléktalanok kilátástalan helyzete miatt.

Az ellenzéki pártoknak pedig neki kell állni, és részletes, megvalósítható programot kell kidolgozniuk a valós problémák megoldására, hiteles, nem besározódott vezetőkkel.