Meztelenül szökött meg a fasiszta diktatúrából

“Miután 1977-78-ban 120 napon át kínozták fogvatartói, az argentin másodosztályú Club Almagro labdarúgócsapatában védő Claudio Tamburrini kalandos körülmények között, három társával együtt, meztelenül megszökött. Argentína első világbajnoki címét az utcán ünnepelte, majd Svédországba utazva menekültstátuszt kért. A katonai diktatúra vezetőinek elítélésében kulcsszerepet játszó filozófiaprofesszor 50 évesen még védett a nyolcadik ligában. Jorge Rafael Videla tábornok 1976 márciusában egy puccsal megbuktatta az Isabel Perón vezette argentin kormányt. A katonai junta 1983-ig rettegésben tartotta a súlyosan eladósodott országot, a vezetők teljesen kiiktatták az ellenzéket és a baloldali csoportokat. Közel 300 titkos börtönt és kínzóhelyet működtetve próbáltak vallomásokat kicsikarni az emberekből, az eltűntek száma 10 és 30 ezer közöttire tehető, az áldozatok gyermekeit pedig a kormányhoz lojális családoknak adták át.
Az egyik fogoly Claudio Tamburrini volt, aki teljesen véletlenül keveredett bele a történésekbe. Miután 1977 novemberében letartóztatták, és 120 napig egy titkos börtönben kínozták, csak 1978 márciusában tudott megszökni.
A jelenleg Stockholmban élő, a közelmúltig a helyi egyetemen filozófiaprofesszorként dolgozó korábbi futballkapus azóta könyvet írt megpróbáltatásairól, 2006-ban pedig film is készült a történetből Crónica de una fuga címmel.

“Volt, hogy bejöttek az őrök, és megkérdezték: ki volt az Almagro kapusa? Amikor mondtam, hogy én, azonnal leütöttek, gyomorszájon vágtak, és már vittek is. Többször árammal kínoztak, hogy áruljam el a kommunista ismerőseim nevét. Olyanokét mondtam, akik már meghaltak, vagy régen nem a környéken éltek” – mesélte.” (Pincési László írásából)

A film félelmetes képet fest az Argentínában tomboló fasizmusról.  És a valóságban ennél is rémesebb volt!

A fasizmus veszélye mindig leselkedik ránk, míg a kapitalizmus létezik. ,,A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legsovinisztább és legimperialistább elemeinek nyílt terrorista diktatúrája!”  – Dimitrov meghatározása ott világítson a szemed előtt, proletár!