A Népi Front lapja

Mexikóban tüntetéssel emlékeztek az 1971-es Halconazo diákmészárlásra

Több tucat diákszervezet, kollektíva és független szakszervezet vonult fel pénteken a mexikói fővárosban, hogy igazságot követeljenek és megemlékezzenek az 1971. június 10-i Halconazo (vagy úrnapi) mészárlás 45. évfordulójáról.

A tüntetők a társadalmi tiltakozások kriminalizációja ellen is felszólaltak, valamint a 43 eltűnt ayotzinapai főiskolai diák felkutatását és a nemrég bevezetett strukturális reformok visszavonását is követelték.

A tüntetés helyi idő szerint délután négy órakor kezdődött, és a mexikóvárosi Zócalo térre tartott, amelyet a rohamrendőrök a tanárok tiltakozása miatt hetek óta lezárva tartanak.

A Halconazo mészárlás három évvel a hírhedt több száz halottat, eltűntet és sebesültet eredményező 1968-as diákmészárlás után történt, amikor egy az állam által finanszírozott félkatonai szervezet, a Halcones megtámadta a Nemzeti Politechnikai Intézet tüntető diákjait. Becslések szerint százhúsz diákot öltek meg bambuszbotokkal és nagy tűzerejű puskákkal.

A diákok a Nuevo León-i Autonóm Egyetem sztrájkoló hallgatói mellett tartottak szolidaritási tüntetést.

Még abban az évben Luis Echeverría akkori elnök a történtek kivizsgálását ígérte, amelynek eredményeképpen néhány személyt letartóztattak. 2005-ben lezártnak tekintették az ügyet, egy évvel később azonban mégis vádat emeltek maga Echeverría ellen, mert őt tartották a bűncselekmény egyik kitervelőjének, és házi őrizetre is ítélték. 2009-ben az ítéletet felülvizsgálták, és Echeverríát felmentették, miután a bíróság azt állapította meg, hogy nincs elegendő bizonyíték ellene.

2015 augusztusában a mexikói Országos Adatszolgáltatási és Adatvédelmi Intézet (INAI) arra utasította a főügyészi hivatalt, hogy tegye nyilvánossá a Halconazo és az 1968-as diákmészárlás hivatalos ügyiratait.

Forrás: teleSUR/Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
No thumbnail available

Fohász a legszomorúbb barakkból

(A kapitalizmus áldozatainak emlékére)Szégyenszemre a XXI. századi Európa közepén áll a nyomorúságos
70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Légy szerző!
Légy szerző!