A Népi Front lapja

Mexikóban tüntetéssel emlékeztek az 1971-es Halconazo diákmészárlásra

Több tucat diákszervezet, kollektíva és független szakszervezet vonult fel pénteken a mexikói fővárosban, hogy igazságot követeljenek és megemlékezzenek az 1971. június 10-i Halconazo (vagy úrnapi) mészárlás 45. évfordulójáról.

A tüntetők a társadalmi tiltakozások kriminalizációja ellen is felszólaltak, valamint a 43 eltűnt ayotzinapai főiskolai diák felkutatását és a nemrég bevezetett strukturális reformok visszavonását is követelték.

A tüntetés helyi idő szerint délután négy órakor kezdődött, és a mexikóvárosi Zócalo térre tartott, amelyet a rohamrendőrök a tanárok tiltakozása miatt hetek óta lezárva tartanak.

A Halconazo mészárlás három évvel a hírhedt több száz halottat, eltűntet és sebesültet eredményező 1968-as diákmészárlás után történt, amikor egy az állam által finanszírozott félkatonai szervezet, a Halcones megtámadta a Nemzeti Politechnikai Intézet tüntető diákjait. Becslések szerint százhúsz diákot öltek meg bambuszbotokkal és nagy tűzerejű puskákkal.

A diákok a Nuevo León-i Autonóm Egyetem sztrájkoló hallgatói mellett tartottak szolidaritási tüntetést.

Még abban az évben Luis Echeverría akkori elnök a történtek kivizsgálását ígérte, amelynek eredményeképpen néhány személyt letartóztattak. 2005-ben lezártnak tekintették az ügyet, egy évvel később azonban mégis vádat emeltek maga Echeverría ellen, mert őt tartották a bűncselekmény egyik kitervelőjének, és házi őrizetre is ítélték. 2009-ben az ítéletet felülvizsgálták, és Echeverríát felmentették, miután a bíróság azt állapította meg, hogy nincs elegendő bizonyíték ellene.

2015 augusztusában a mexikói Országos Adatszolgáltatási és Adatvédelmi Intézet (INAI) arra utasította a főügyészi hivatalt, hogy tegye nyilvánossá a Halconazo és az 1968-as diákmészárlás hivatalos ügyiratait.

Forrás: teleSUR/Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

A kommunizmus áldozatai?

Mint a rendszerváltás óta egy ideje minden évben, úgy most is a
No thumbnail available

Így váltunk kapitalista roncstársadalommá - értékek, elvek akkor és most

1981-ben születtem. Nem sok emlékem van a szocializmusról. Sokáig nem is érdekelt,
Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!