Menekült gyerekek dolgoznak török ruhagyárakban

A Törökországban vásárló angliai cégek azt állítják, hogy felháborodtak,megdöbbentek  és készek segítséget  nyújtani  a menekülteknek.

A  M&S  és az Asos online cég törökországi gyáraiban szíriai menekült gyerekek dolgoznak – állítja a BBC Panorama. A riporterek a Marks and Spencer legnagyobb törökországi üzemében 7 szíriai gyerekkel találkoztak. A legfiatalabb 15 éves, és napi 12 óránál is hosszabb műszakokban vasalta a Nagy-Britanniának szánt ruhákat.Képtalálat a következőre: „gyermekmunka törökország”

Egy másik  üzemben 10 év körüli török gyerekeket is találtak a munkapadok mellett. A M&S szóvivője szerint a cég rendkívül súlyosnak és elfogadhatatlannak tartja a műsorban feltártakat. Szerinte az M&S minden beszállítóját szerződés kötelezi a cég által globálisan előírt normák betartására, amelyek kiterjednek a munkásokkal szembeni bánásmódra is. A M&S jogi segítséget ajánl a törvénysértő módon foglalkoztatott szíriai menekülteknek, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé.

Az Asos szóvivője szerint a bemutatott törökországi üzemmel nincs közvetlen szerződéses kapcsolata, az ott készült termékekből azonban vásárolt. A cég anyagi segítséget kínál az üzemben dolgozó gyerekeknek, hogy visszatérhessenek az iskolába, és a  felnőtt munkásokat is támogatja, amíg nem találnak legális munkalehetőséget.

Jóéerzésű ember elítéli a gyermekek aljas kizsákmányolását!

FO – összeállítás