Megint lesznek náci CIA börtönök külföldön!

USA sajtóértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök rendeletet készít elő a CIA titkos külföldi börtöneinek újranyitására. Az erre vonatkozó tervezetet a The New York Times és a The Washington Post közölte szerdán.

 A tervezet szerint Trump visszavonná  Barack Obama korábbi  elnök 2009-ben hozott rendeletét a guantánamói börtöntelep bezárására (itt kiskorúakat is fogva tartottak), ami aztán a kongresszus döntése miatt máig nem történt meg. A volt elnök elrendelte továbbá a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) külföldön fenntartott börtöneinek bezárását, a kínzásos kihallgatási módszerek megszüntetését, és a rendeletben lehetővé tette a Vöröskereszt számára, hogy bármely amerikai börtönben felvehesse a kapcsolatot a fogvatartottakkal. Emlékszünk még a szörnyűségekre, amelyeket ezekben a titkos kínzókamrákban végrehajtottak szadista állatokKapcsolódó kép

Értesülések szerint a Trump-terv megteremtené a jogi lehetőséget is a George W. Buh elnöksége idején – a terrorellenes harc jegyében – külföldön létrehozott titkos börtönök újranyitásához,  felülvizsgálná a CIA és az amerikai hadsereg által alkalmazott kihallgatási módszereket, ismét bevezetve kínzásnak minősülő módszereket, például a vízbefojtás szimulálásával történő vallatást. Na igen! Azt miért nem vizsgálják, hogy ezek a fantasztikus módszerek mennyiben segítették elő a háborúk kirobbanását és az iszlamisták radikalizálódását?

Az új elnök nem záratná be a már csak 41 foglyot őrző guantánamói fogolytábort, hanem a jövőben is ott helyezné el az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjait. Csak őket?

Elég az amerikai terrorizmusból! Ez csak újabb háborúkhoz és menekülthukllámhoz vezet!